dimecres, 1 de juliol de 2020

Corrents d'aire

Quan arriben aquestes èpoques, casa nostra és un forn. No disposem d'aire condicionat i el ventilador que tenim acaba només per remoure l'aire tòrrid. Intentem mantenir les finestres obertes i fer córrer l'aire però sempre tenim un problema afegit: el gat. Hi ha habitacions on li tenim vetada l'entrada i, per tant, solen tenir la porta tancada, cosa que per tema de corrents d'aire és totalment contraproduent. Una d'elles és la nostra habitació, que juntament amb el menjador, reben el sol de ple tota la tarda. De manera que s'escalfen molt, i encara que ventilem una mica passem molta calor quan anem a dormir, perquè a més també hem de mantenir la porta tancada mentre dormim. Calor i dormir no són gaire compatibles.

Per evitar això, vam anar a demanar preus per instal·lar aire condicionat, i ens va semblar molt elevat. No és que no ho puguem pagar, però ens doldria. Així que pensàvem en altres solucions per poder mantenir la porta de l'habitació oberta a la nit i que en Blog no hi entri. Mosquiteres, reixes, Ikea, Leroy Merlin... mentre fèiem càbales vam provar una cosa una d'aquestes nits que la calor era insuportable. Tenim una mena de gelosia que es pot plegar i que l'any passat no vam saber fer servir. La vam falcar entre una estufa i una tauleta, deu tenir només uns 50 cm d'alçada, però va funcionar! El gat, per ara, no ha intentat rascar-la, ni saltar-la, ni esbotzar-la. Nosaltres la podem passar aixecant la cama, però ell no salta, que està gran i segur que intueix una bona nata si no calcula bé. El que sí que fa és miolar... com que ara veu l'interior de l'habitació, quan passa per allà es posa a miolar, tot just per despertar-nos, i seguir el seu camí. Ja ho ha fet dos dies, a les 5h i a les 3h. És tan maco. Ja ens pensàvem que passaria, ara falta que es compleixi la segona part del raonament: que s'acostumi a veure-ho així i deixi de fer cas a la porta oberta i a nosaltres a dintre.

Però si ens fixem en allò que importa: des que fem servir aquest sistema tan rústic la cosa rutlla, tenim prou corrent d'aire com per no torrar-nos de calor i dormir còmodament (fins que en Blog es posa a miolar). Ha resultat un bon invent. A veure si el gat no s'adona que és de nyigui-nyogui, almenys fins que pensem alguna solució més òptima...

14 comentaris:

 1. A casa mai havíem tingut aire condicionat i em calor o sense dormíem prou bé, potser perquè anàvem cansats...Però un estiu quan el pare ja tenia prop de 90 anys, va fer tanta calor, que de dia es passava l'estona arrupit al sofà suat com un pollet i mira que ja intentava fer corrent d'aire, però entrava calent...Aleshores vaig decidir poar l'aire al menjador i francament, va augmentar la seva qualitat de vida...L'any passat en vaig posar un altre al passadís per refrescar les habitacions, que jo tinc sol per tots els costats...Sovint l'engego i me'n vaig i quan he d'estar al lloc de l'aparell, el tanco, perquè ja s'ha refrescat una mica...I jo no trobo pas que sigui tan car, és clar que depen de la marca, però n'hi ha de molt assequibles i gasten poc i jo sempre dic que per això són els diners per poder viure amb una mica més de comoditat...
  Bon vespre, XeXu.

  ResponSuprimeix
 2. Per la gata que teníem abans vaig haver de fabricar una mena de porta de fusta reixada que encaixava al marc de la porta.
  El gat que tenim actualment no ve mai de nit, però a la matinada... abans de les 7 els seus miols ja toquen diana. I alguna vegada també ho ha fet abans de les 6. És més matiner que jo, que ja és dir.
  Hi ha ventiladors molt silenciosos que fan el fet del corrent d'aire.

  ResponSuprimeix
 3. Planteja't-ho així, que et doldria més? Desfer-te del Blog, no dormir per les nits o pagar per un aire condicionat? L'escalfament global ja està molt avançat, el teu aire condicionat no marcarà la diferència, i menys aquest any que volen menys avions. Segur que pots estalviar per algun lloc o altre, per exemple, l'altre dia no deies que feies dieta? Doncs perfecte, si menges menys podràs estalviar per l'aire.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Jo crec que és millor que el XeXu es quedi sense aparell d'aire i així la temperatura global pujarà una miqueta menys. La cosa que ha de fer és aprendre a controlar al gat ^^

   Suprimeix
 4. S'ha d'estimar molt un animal per renunciar a dormir bé, eh?
  Per a mi el descans és sagrat. Per sort dormo prou bé, tot i que els dies de calor també em costa més. Jo em poso un ventilador programat perquè s'aturi al cap de mitja horeta o així, i em serveix per dormir-me més còmodament.

  ResponSuprimeix
 5. Ja que no el deixeu entrar a la vostra habitació, he de suposar que hi ha reciprocitat i que tu no dorms mai al seu catre, oi?

  I has pensat a parlar-li o a xiular al seu costat quan ell dorm? Sí, és venjatiu, però és que miolar a les 3 del matí...

  ResponSuprimeix
 6. Suposo que no és viable l'opció de tancar el gat de nits dins una altra habitació en comptes de tancar-vos vosaltres, no he tingut mai un gat per casa però entenc que no s'hi acostumaria i aleshores els miols serien continus.

  L'aire condicionat funcionant tota la nit dins un dormitori tancat tampoc seria molt aconsellable, en el meu cas almenys quan estic massa estona en un entorn refrigerat amb aquests aparells em produeixen sequedat de gola i ulls, per tant no podria aguantar-ho tota la nit. L'ús que explica la M. Roser és el que també aplico jo (fer servir l'aire una estona per refrescar i treure la xafogor i apagar-lo quan anem a dormir) però això no serviria de res si has de mantenir la porta tancada de nit.

  Per descart, la idea de la gelosia sembla, doncs, la més adient. Cal esperar que en Blog s'hi acostumi prou per deixar-ne de fer cas... i que vosaltres no us hi acostumeu tant que oblideu que hi és, sobretot si us aixequeu mig adormits de nit per anar al lavabo.

  ResponSuprimeix
 7. És una bona solució, de moment. Ja veurem com s'hi acostuma el gat.

  Jo tampoc he tingut mai aire condicionat, però com que tampoc tinc ni gat ni gos puc deixar obert tot el que vull.

  ResponSuprimeix
 8. Jo, com que no entenc això de viure a casa amb animals, trobaria la solució ràpidament. Però m'imagino que quan formen part de la família costa exhiliar-los. Quan fa tanta calor, les nits són terribles i no hi ha una solució ideal, o no és saludable, o no es asequible o no és estètica o tot alhora. Així que paciència per anar trampejant la situació!

  ResponSuprimeix
 9. Quin nom més original el del teu gat! Es nota que te l'estimes com aquest blog!

  ResponSuprimeix
 10. Jo de tu provaria restringir el moviment del gat a una o dues habitacions, tancar-lo a la cuina, ficar-lo de nit a una terrassa, coses d'aquestes... Els gats s'activen de nit, és normal, però no pas per això has de començar a fotre calers.

  ResponSuprimeix
 11. L'invent sembla que de moment funciona, ara només falta que el gat s'avingui a respectar-nos el son cada nit, ara mateix és imprevisible. Però ara l'habitació està ventilada i no serà per calor que no podrem dormir. Moltes gràcies pels vostres comentaris i suggeriments!

  M.Roser, sembla que t'estiguis justificant per haver posat aire a casa, només faltaria! És clar que és qualitat de vida, però així com a mi no em fa res gastar-me 600€ en llibres cada any, no me'ls gasto per anar a un gimnàs i els més de 1000€ que em demanaven per posar l'aire tampoc no em va convèncer, sobretot perquè hi ha solucions alternatives que intuïem que funcionarien, i així ha estat de moment. Tot és car o barat en funció dels interessos o les necessitats. Si podem anar tirant així, de moment no posarem aire. Gaudeix-ne, tu que pots!

  Xavier, el meu ventilador no és silenciós, però m'ha servit altres vegades per poder passar la nit. Ara, amb aquest invent, anem fent i funciona, sense el soroll del ventilador, tot i que també el posarem alguna nit segur, però almenys, com que la porta i la finestra són obertes, no s'acumula l'escalfor dins. Ara només falta solucionar el soroll del gat...

  Pons, el que val l'aire no és el problema, el problema és en què decideixo jo gastar els diners que tinc. Me'l podria posar sense patir gens, però també hi ha aquesta mena de dubtes, no col•labora a preservar el medi ambient, i a casa estem molt 'tontos' amb això darrerament. De moment tirarem amb l'invent de la porta, hem suggerit a en Blog que vagi de vacances uns dies, per no tenir tants problemes, però de moment s'hi nega.

  Risto, quina murga l'amor, eh? Això d'estimar un ésser viu que fa més de 12 anys que conviu amb mi hauria d'estar prohibit i ens estalviaríem molta feina. Però bé, és el que hi ha, són les normes, estimar els teus animals de família, no les he inventat jo.

  Maurici, jo mai no ho faria! Respecto els seus espais, com a molt li demano de compartir el sofà de tant en tant, però quan no és estiu se'm posa a sobre igualment, no fos cas. Alguna vegada el putejo i el desperto quan està clapant per alguna banda, però pensa que les probabilitats són altes, dorm bona part del dia el tio.

  ResponSuprimeix
 12. McAbeu, que sàpigues que ja he enviat el teu comentari a la protectora d'animals perquè prenguin les mesures que considerin oportunes. Tancar el gat en una habitació, diu! No, pobret. Sí que miolaria, no se'l pot limitar tant. Si estàs tu amb ell a dins encara aguanta, però si el deixes allà...
  Pel que fa a altres solucions, a casa tenim un pingüí d'aquells que refresca molt, és cert, però també fot una sorollada important. Intentem evitar fer-lo servir, però anys anteriors, en les pitjors nits el posàvem. Sabem això que dius que no és bo tenir-lo posat tota la nit, a banda del soroll, però el posàvem amb temporitzador. Una hora i que després s'apagués. Ho fèiem des que un amic, quan li vaig plantejar aquest mateix dubte: 'però no és bo dormir amb aquest trasto engegat', em va em va contestar 'tampoc no és bo no poder dormir per la calor'. El cas és que refrescava l'ambient, però entre el soroll i tot plegat jo molts cops encara estava despert quan acabava el cicle d'una hora. Llavors et puc dir que no passaven ni 10 segons que començava a suar. Ambient molt sec i recuperant la temperatura a marxes forçades, no servia de res si no t'havies aconseguit adormir ja. El problema, com dius, era haver de mantenir la porta tancada, un cop ja estava l'ambient fresc.
  De moment la solució està funcionant prou bé pel que fa a la temperatura, però el gat és imprevisible. Per exemple, avui ens ha deixat dormir sense cap problema, però ahir va venir a miolar a les quatre de la matinada. Confio que mica en mica passarà el que dius, que s'hi acostumarà i no fotrà cap cas de la gelosia ni de nosaltres. De fet, sé del cert que molts cops dorm tota la nit d'una tirada, a l'hivern el tapava amb una manteta i alguns dies me'l trobava tal i com l'havia deixat, t'asseguro que encara no ha après a tapar-se sol! Ah, i si confio que el gat s'hi acostumarà, encara confio més que algun dia un dels dos es fotrà una bona nata amb la gelosia. La pregunta no és si passarà, sinó quan i qui dels dos.

  Carme, de moment la solució ens està servint, podem dormir raonablement bé per la temperatura. I com li deia a en Mac, el gat és una mica imprevisible, tant et deixa dormir tota la nit com et ve a miolar a les quatre. A veure si s'hi va acostumant ja...

  Laura T, ja he trucat a la protectora d'animals perquè els expliquis quines són aquestes solucions tan ràpides que trobaries. De moment la cosa funciona, mira que fa calor al nostre pis, però només calia que circulés aire de la finestra a la porta perquè la temperatura a l'habitació sigui més temperada i permeti dormir. Ara falta que el gat col•labori una mica més del què ho fa.

  Helena, em costa de creure que el nom del meu gat encara sigui una sorpresa per algú. Ha estat protagonista de moltíssims posts, pensava que tots el coneixíeu sobradament.

  AhSe, per aquí algú ja havia insinuat alguna forma de maltractament animal com la que tu proposes ara obertament. Al final hauré de trucar a la protectora de veritat...

  ResponSuprimeix
 13. No saps com t'entenc!!

  A casa meva també és un "torraderu"... és indecent que es permeti construir cases com la meva... Resulta que el meu pis és... ooooooooh sí, totes les habitacions són exteriors, què macuuuuuuu el menjador, el meu despatxet, la cuina, la biblioteca, el "quarto" de la planxa, la nostra habitació... tot, tot amb molta llum i tal.. sí, sí... i un sol que hi toca fins que es pon... i que fins que es pon l'hem d'aguantar i, com totes les habitacions són al mateix cantó no podem crear ni un punyetero corrent d'aire.
  L'única forma de crear un corrent és obrint... LA PORTA DE L'ESCALA... au...

  Per morir-se. Jo pateixo molt.

  En Blog us saluda, pobret ;-)))

  ResponSuprimeix

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.