dissabte, 28 de desembre de 2019

Lectures 2019

Aquest no ha estat un any de lectures especialment brillants, potser això ha contribuït, però no només, a que jo no hagi estat un lector especialment brillant tampoc. Però tot i això, em segueix fent il·lusió compartir la Llista. Han estat un total de 40+2 llibres (després ho explicaré) que han suposat 10801 pàgines, tornant als nivells de 2014, millor que els darrers anys a excepció del passat. Això són unes 29.59 pàgines per dia. Una prova que ha estat un any fluix és la despesa en llibres, que he seguit comptant. No, no n'he comprat menys, hahaha. El que vull dir és que, tot i tenir una llista que sempre ronda els 80 llibres pendents, a casa solen entrar una quantitat de llibres cada any que, per anar bé, s'ha d'equilibrar amb els que aconsegueixo llegir. Aquest cop, n'han entrat 51 entre compres, regals, cessions, robatoris (no, això no!), i només n'he llegit 40 de sencers, així que balanç negatiu i feina acumulada. Les 51 entrades són per quedar-se, no inclouen préstecs, que en realitat són pocs. En total aquest any he gastat 569.23€ en llibres, menys que l'any passat.

I som-hi ja amb la Llista, que em perdo amb els números! Ordre cronològic de finalització, títol en la llengua de lectura, autor o autora i la valoració que li vaig donar en el seu moment, ja sabeu.
 1. Estació Boira - Enric Herce   (@@@ i mitja)
 2. 84, Charing Cross Road - Helen Hanff   (@@@@)
 3. Tu, calla! - Laura Huelga i Blanca Busquets   (@@@)
 4. La mort del comanador, llibre 2 - Haruki Murakami   (@@@)
 5. Maus, relat d'un supervivent - Art Spiegelman   (@@@@)
 6. Un vespre al paradís - Lucia Berlin   (@)
 7. Adreça desconeguda - Kressmann Taylor   (@@@)
 8. The man in the high castle - Philip K. Dick   (@)
 9. Claus i Lucas - Agota Kristof   (@@@@)
 10. Els finals no arriben mai de sobte - Salvador Macip   (@@ i mitja)
 11. Els homes m'expliquen coses - Rebecca Solnit   (@@ i mitja)
 12. L'Ocell de Foc - Emili Teixidor   (@@)
 13. Tots els símbols de la por - Salvador Macip   (@@@@)
 14. Una història negra - Antonella Latanzi   (@@ i mitja)
 15. La passió - Jeanette Winterson   (@@)
 16. Antropocè: La fi d'un món - Daniel Closa   (@@@)
 17. Foc i sang - George R.R. Martin   (@@@@)
 18. L'any de la plaga - Marc Pastor   (@@@@)
 19. La senyora Caliban - Rachel Ingalls   (@@ i mitja)
 20. Pes mort - Lluís Llort   (@@@)
 21. La maleta de la memòria - Àngels Bassas i Salvador Macip   (sense avaluar)
 22. Àlies Grace - Margaret Atwood   (@@@@)
 23. Ahir - Agota Kristof   (@@@)
 24. L'imperi dels lleons - Sebastià Bennasar   (@@@@)
 25. Ni d'Eva ni d'Adam - Amélie Nothomb   (@@@)
 26. El guardià invisible - Dolores Redondo   (@@ i mitja)
 27. Amb l'aigua al coll - Daniel Arbós   (@@@)
 28. Mites - Stephen Fry   (@@@)
 29. Sempre han parlat per nosaltres - Najat El Hachmi   (@@)
 30. Homenatge als caiguts - Albert Sánchez Piñol   (@@@)
 31. El club de la bona estrella - Amy Tan   (@@@)
 32. Gegants de gel - Joan Benesiu   (@@@)
 33. L'analfabeta - Agota Kristof   (@@@)
 34. La imperfecció de les bombolles - Lluís Llort   (@@@ i mitja)
 35. Gent Normal - Sally Rooney   (@@@@)
 36. Privilegi a l'altra banda del riu - Ruben Wagensberg   (@@@)
 37. El pes de la neu - Christian Guay-Poliquin   (@@@ i mitja)
 38. La campana de vidre - Sylvia Plath   (@@@)
 39. Exorcismes - Vicenç Pagès   (@@@)
 40. Camaleó - Lluís Llort   (@@)
 • Una columna de foc - Ken Follett (en lectura nocturna reposada, 324/917 pàgines)
 • La mà esquerra de la foscor - Ursula K. Le Guin (lectura actual, la passo ja a 2020, 120/338 pàgines)

Entre tres autors s'emporten gairebé un quart de les lectures: Salvador Macip, Lluís Llort i Agota Kristof, amb 3 llibres cadascun. La Kristof, per cert, un dels descobriments de l'any, com altres estrenes notables com Marc Pastor o Sally Rooney. En general, com deia, un any de lectures que sí, que bé, però sense gaires excel·lents. He llegit uns quants assajos, feminisme, llibertat d'expressió i migracions, i també he explorat les obres epistolars i he tornat al còmic després de molts anys. Destacaria quatre títols, 'Foc i sang', 'Àlies Grace', 'Claus i Lucas' i 'Gent Normal', encara que no passen de les 4@, penso que estan per sobre de les altres. Un any, també, de no descuidar vells coneguts com Haruki Murakami, Daniel Closa, Sebastià Bennasar, Albert Sánchez Piñol o Vicenç Pagès. I en l'apartat de decepcions, no em va agradar 'Un vespre al paradís' de la Lucia Berlin, 'The man in the high castle' de Philip K. Dick, que no el vaig entendre, i l'inici de la saga de la Dolores Redondo, per les grans expectatives que em va generar el meu entorn.

Les ressenyes de tots els llibres, a excepció dels dos darrers que queden pel 2020, les trobareu al Llibres, i punt!, però ja sabeu que estaré encantat de parlar de qualsevol dels llibres aquí. Amb aquest post clàssic acomiado l'any i us emplaço a seguir-nos llegint l'any vinent. Que tingueu una gran i feliç entrada d'any, i bones lectures per 2020!  

14 comentaris:

 1. Fa uns dies llegia en algun lloc que el món editorial estava vivint un bon moment. I jo em pregunto si és cert. Doncs si que es publica molt, però el què es publica és realment bo?

  A mi em costa molt llegir. I per això, no sé si tinc dret a opinar sobre això. Però és que em costa trobar lectures que m'engaxin. Estic llegint "Gent normal" que la qualifiques amb 4 arrobes, i a mi m'està costant molt. Al club, és de les lectures que n'em parlat més, que obria més temes de debat, fins i tot jo opinava de temes que es desprenien de la lectura, però donava la meva opinió del tema. Pe`ro el llibre, la història, els personatges, no m'enganxen. I em passa molt, massa.

  Penso que es publica massa. I tenim massa opcions. I potser això és bo, però alhora trobo molta superficialitat en alguns textos. Potser, però, el que hauria de fer és llegir més, per poder opinar si és cert el què penso.

  Per moltes lectures al 2020.

  ResponSuprimeix
 2. Content de continuar sortint a les teves llistes al costat de noms il·lustres! És molt bo això de comptar els diners gastats en llibres... jo prefereixo no fer-ho per no espantar-me!

  ResponSuprimeix
 3. Coincidim amb el 7 (llegit també aquest any per la ressenya del teu blog), 12 (llegit ja no fa anys sinó dècades), 24, 26 i 32.

  Com ja és habitual, coincidim força ;)

  ResponSuprimeix
 4. He comptat 10 coincidències (2, 4, 7, 9, 10, 13, 17, 27, 33 i 39) i totes elles també les he llegit enguany mateix, cosa que no és gaire estranya perquè gairebé la meitat d'aquesta desena em vaig decidir a llegir-los després d'haver vist la ressenya que en vas fer al "LLibres..."

  Pel que fa a les valoracions (dels que he llegit), dir-te que en termes generals estic bastant d'acord amb les teves. De totes maneres, jo potser canviaria les notes de les dues novel·les epistolars perquè "Adreça desconeguda" em va agradar més que "84, Charing Cross Road" i també faria el mateix amb els llibres d'en Macip, a mi em va interessar força més la lectura de "Els finals no arriben mai de sobte" que la més juvenil "Tots els símbols de la por". Però comptat i debatut (si fem la mitjana :-DD) continuem força d'acord quan parlem de gustos lectors.

  Feliç 2020 i molt bones lectures per a tu també!!

  ResponSuprimeix
 5. E fas enveja sana, perquè recordo quan jo era una menja llibres, que hi farem , ens hem d'adaptar a les circumstàncies...L'últim llibre que he llegit es diu Argelagues de la Gemma Ruiz, ara estic llegint El Fibló, de la Silvia Soler...
  Bon vespre, XeXu.

  ResponSuprimeix
 6. Poquetes coincidències, crec que només 5.

  Sí que coincidim batant, arroba amunt o avall, però, en la valoració que en fem. NO compartim, cap dels dos, l'entusiasme de la majoria de la gent pel llibre de la Dolores Redondo. I en el cas de la mort del Comanador, jo crec que hi posaria una arroba de més. La resta fa tant de temps que els vaig llegir que no sabria com puntuar-los.

  Bones lectures pel 2020, i que no et faltin les ganes de compartir-les. Des més ben puntuats, sempre trec alguna idea pel meu pilonet...

  ResponSuprimeix
 7. Us vaig contestant comentaris per si voleu que comentem alguna coseta més, encara que no tinc cap post més preparat. Acabem l'any i comencem el següent parlant de llibres! Moltes gràcies per comentar.

  rits, obres un meló que pot ser difícil de tractar, però miraré de fer-ho amb tota sinceritat. Primerament, dir que a mi aquest llibre sí que m'ha agradat. És la 'típica' història d'amor i de desamor de tota la vida, però portada als nostres dies, adaptada a una realitat que ens molt més propera, els seus problemes són els actuals, però la seva manca de comunicació és la de sempre. Per mi està ben fet, potser si hagués llegit llibres més bons aquest any aquest no seria un dels que destacaria, però probablement les 4@ se les hauria emportat igual. Potser costa entrar-hi, però està molt ben escrit i quan 'entens de què va', passa molt millor.
  Referent a si es publica molt o no, la resposta és sí. Massa. Però no pas per llibres com 'Gent Normal'. A mi el que em preocupa és casa nostra, i aquí és on pot ser que algú que ho llegeixi no li faci gràcia. Es publiquen llibres de baix nivell i en excés. Per això sempre tinc reticències amb autors i autores novells catalanes. Tenim autors boníssims, però d'altres són producte de la propaganda i ens els fan empassar. En definitiva, les editorials grans fan promo d'allò que volen vendre, independentment dels estàndards de qualitat. Te'l poden vendre com el llibre de la dècada i ser una castanya. Per això cal buscar una mica, ser conscient que si una editorial sol publicar grans títols i de sobte publica algú català que no coneixes, potser és que aquest és bo de veritat. No es pot dir el mateix de totes les editorials, per això ara jo selecciono molt, precisament per qui publica el llibre, no per qui n'és l'autor. Evidentment, tinc els meus autors de solvència contrastada, però intento que em colin la mínima merda possible. De vegades és difícil destriar el gra de la palla.

  Salvador, ja fa molts anys que apareixes a les meves llistes de manera consecutiva. Publiques massa, man. L'any passat també en vaig llegir 3 de teus.

  Maurici, coincidim en lectures i en gustos. Igual que amb en McAbeu, solem tenir gustos semblants i això és bo perquè ens podem recomanar llibres sense massa por d'equivocar-nos.

  ResponSuprimeix
 8. McAbeu, 10 coincidències és un 25%, cosa que em sembla una bestiesa, malgrat que, com dius, en alguns casos els has llegit perquè t'ha interessat el que n'he explicat al Llibres. La veritat és que ets un lector molt honest. És molt fàcil llegir una ressenya i dir 'aquest me l'apunto'. Jo intento no dir-ho si no és que tinc sinceres intencions de llegir-lo, i tu quan dius que un llibre t'ha interessat, després el llegeixes. És molt d'agrair. A més, després en podem xerrar i compartir impressions, i és genial.
  Saps què, quan vaig anar fent aquest post (sóc tan burro que els resums els faig al desembre, abans de publicar els posts, ho tinc tot apuntat, però no en forma de post), em vaig fixar precisament en les notes que vaig posar als dos llibres epistolars i em va sorprendre. Hagués jurat que 'Adreça desconeguda' m'havia agradat més, no sé per què. En el meu cap, ha madurat millor aquest, ja es veu. Per això en l'explicació de la llista sempre dic que afegeixo la valoració que li vaig donar en el seu moment, perquè no és la primera vegada que em passa que, en repassar notes a finals d'any, em sembla que en canviaria algunes. Les mantinc tal com les vaig posar, però no estic d'acord amb mi mateix!
  I pel que fa als Macips, la segona part de l'onada em va convèncer molt més que la primera perquè deixa estar els problemes d'acnè dels adolescents i se centra en la ciència i la ciència ficció. El vaig premiar per això. En canvi, els finals em va portar a un Macip que desconec, i no em va acabar d'entrar amb aquest estil. Veurem les properes entregues a veure què tal.

  M. Roser, ens hem d'adaptar a les situacions que tenim. Al final, no importa el número de llibres que llegeixes, sinó que gaudeixis dels que pots llegir, tenir-ne sempre algun en marxa, vagis ràpida o lenta. Ens agrada penjar a final d'any aquestes llistes ben llargues (la meva és normaleta comparada amb la d'altres companys/es), però és una manera de compartir-les i parlar-ne, no pas per fer sentir ningú malament!

  Carme, sí que semblen poques 5 coincidències, però no sempre hem compartit gustos o allò que ens crida l'atenció, tu i jo. Llevat d'algunes excepcions, és clar! Una d'elles, com no, és Murakami. He de dir que la primera part del Comanador em va agradar molt, em va atrapar i tenia moltes ganes de llegir el final. Però aquesta segona part va baixar una mica, s'allargava massa sense cap necessitat, i vaig tenir una petita decepció. Què hi farem. Ara bé, m'alegra saber que no sóc l'únic que la Dolores Redonodo no li ha fet ni fred ni calor. Em sembla que passaré de llegir els següents llibres, tret que caiguin a les meves mans per algun motiu.
  Per cert, com que imagino que no faràs un post específic de la teva llista de lectures, però es pot consultar perfectament, et diré que amb tu coincideixo en 6 llibres, si fa no fa, els mateixos que tu amb mi. Els dos de la Marta Orriols, els dos Comanadors, Permagel i Fungus. Veig que llegeixes molts autors i autores de casa, és per això que no coincidim més. Jo intento seleccionar-los molt, com li deia a la rits, llegeixo els que ja conec i m'agraden, i per llegir-ne de nous han de venir avalats per una bona editorial o m'ha de venir de gust provar-los per alguna cosa. Per exemple, una de les que tinc en el punt de mira és la Irene Solà de la teva llista, potser serà un dels llibres que vindran a casa per Reis.

  ResponSuprimeix
 9. Un altre any que llegeixes el meu "cosí" Lluís Llort. Aquest títol encara el tinc pendent.

  ResponSuprimeix
 10. Entre els llibres, les sèries, les pel·lícules i el bloc.... Crec que els teus dies tiren a 34 hores.
  Ets un crack... I t'emportes 2020 abraçades per donar-te forces per el proper any.

  ResponSuprimeix
 11. Xavier, aquest any vaig conèixer el teu 'cosí' Llort i em va regalar tots els seus llibres antics, que ara ja són difícils de trobar. Així que tinc feina amb ell per una temporada. Segur que seguirà sortint a la meva Llista anualment un bon temps.

  Sr. Gasull, quina alegria saber de tu. No és que el meu dia tingui tantes hores, és que ara tinc més temps perquè no hi ha posts teus per llegir! És broma, espero que el 2020 et porti molta felicitat, i de tant en tant et porti per aquí també!

  ResponSuprimeix
 12. Al final m’hauré de llegir Foc i sang però em fa molta mandra. De la resta cap em crida l’atenció. Em recomanes algun especialment per mi?

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Foc i Sang no enganya, és la història passada dels Targaryen. Et va explicant el seu llinatge com si un llibre d'Història es tractés, però té una cosa que no tenen els avorridíssims llibres d'Història: hi ha dracs.

   De la resta de llibres, podries provar 'Estació Boira', una mica ciberpunk. L'Enric Herce no ho fa malament.

   Suprimeix

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.