dimecres, 24 de juliol de 2019

Plàstics

Els plàstics estan de moda. De moda perquè ens estem adonant que la quantitat de residus que generem és insostenible i que si continuem així ens ofegarem en la nostra pròpia merda. El 'progrés' és el que ens ha portat fins la situació actual, ho volem tot fàcil, tot ràpid i que no ens robi temps ni més diners del que és necessari. D'aquí que actualment tot es vengui envasat, en alguns casos fins l'absurditat, ja que de manera natural ja tenen la seva pròpia coberta. Desconec si la situació és reversible, però sí que sé que tenir consciència mediambiental, consciència en general, és pesat, feixuc i car. I això que de vegades només cal pensar com feien les coses les nostres mares i àvies fa temps (no dic avis i pares perquè aquests no feien res segur).

Partint de la base que eliminar el consum de plàstic és poc menys que impossible, sí que es poden anar fent petites accions per reduir-los en el nostre dia a dia. M'agradaria compartir els canvis que hem anat fent a casa per mirar de no generar tants residus, a banda de la recollida selectiva que això ja fa molt temps que ho fem. Per exemple, fa temps que vam deixar de fer servir bosses de plàstic al supermercat, sempre hi anem amb bosses de ràfia. Si comprem productes que han de ser agrupats o continguts, fem servir bosses de paper. Vam adquirir un filtrador d'aigua per no haver de comprar ampolles, però l'aigua a casa és força dolenta, així que no les hem pogut eliminar del tot. Naturalment, no entren a casa plats, gots o coberts d'un sol ús, mirem que tot el material sigui reutilitzable. També hem comprat porta entrepans de tela per no fer servir paper de plata. Darrerament estem canviant els productes d'higiene. Per no comprar sabó i xampú envasats, hem començat a fer-los servir en pastilla i estem explorant adrogueries a granel on també en venen de líquids, on pots portar el teu envàs i te'l reomplen. També tenen detergent i sabó de roba a granel, serà un camí que explorarem properament. I ens queda pendent, com a mesura a curt termini, deixar de comprar carn i altres productes frescos en les safates ja preparades.

No salvarem el món, però mirem de posar el nostre gra de sorra a la reducció del consum de plàstic, que tot i que sembla que comença a haver-hi consciència col·lectiva al respecte, no para de créixer i créixer. Espero que m'expliqueu les vostres petites accions (si són grans millor!), a veure si em doneu idees i podem reduir encara més el nostre consum.

11 comentaris:

 1. N'hem parlat no fa gaire, és qüestió de saber renunciar a una part de la nostra comoditat personal sabent que aquestes petites accions ajuden a millorar la comoditat col·lectiva perquè, si no, la cosa pinta malament.

  El que procurem fer a casa és, més o menys, el que tu ja expliques. Portar sempre una bossa per anar a comprar, comprar els productes frescos en establiments on no vagin "plastificats" (les carnisseries i fruiteries de tota la vida, en definitiva) i en el cas dels productes de drogueria, com que no en tinc cap a la zona on visc que els ofereixi a dojo, optem pels formats més grans evitant, com a mínim, maximitzar el nombre d'envasos. És poca cosa però ja ho deia el capità Enciam fa 25 anys: "Els petits canvis són poderosos"... mentre esperem que els poderosos s'adonin que han de canviar la manera de fer les coses d'una vegada per totes.

  ResponSuprimeix
 2. A més de tot el que expliques, a casa (jo no) també ens fem els nostres propis iogurts i els envasem en pots de vidre. De cada 1 de la Fageda la meva dona en treu una dotzena de casolans.

  També tenim els raspalls de dents en què només cal canviar el capçal.

  I, tot i perdre-hi diners, comprem les mitjanes de cervesa, la nata líquida, els sucs, etc. en ampolla. És de delicte que el mateix líquid amb diferent envàs, et surti sovint un 33% més car...

  ResponSuprimeix
 3. Coincidim en alguns punts dels que proposes per eliminar plàstics innecessaris, com anar sempre al super amb bosses de ràfia o de roba.
  Ens vam fer instal·lar un aparell d'osmosi per obtenir aigua amb bon gust directament de l'aixeta. (A Sants és molt dolenta) El problema és que és una inversió cara.
  Relativament prop de casa hi ha 2 botigues on venen sabó de tots tipus per reomplir l'envàs que porta el propi consumidor. Es repeteix el problema: és més car el producte sense envàs que si el compres directament envasat. Crec que això és incomprensible, que no gastar plàstic sigui més car que comprar cada vegada l'envàs. Penso que d'alguna manera l'administració: ajuntaments, Generalitat (ja no dic Diputació perquè estan enfeinats retirant llaços grocs) haurien de premiar a qui recicla, enlloc de castigar-los econòmicament.
  Reciclar, Reduir, Recuperar, Re-utilitzar, Raonar... Rescatar el maR i la TeRRa en general.

  ResponSuprimeix
 4. Jo també he pres consciència ecològica, ara en comptes d'ofegar les meves víctimes amb una bossa de plàstic al cap, ara faig servir una corda de piano, a part trobo que té més classe...

  Quan vaig a la fruiteria em porto les bosses de casa, no solament les bosses grans, sinó aquelles bosses de plàstic transparent per posar els tomaquets, que no llenço mai fins que literalment se'm desfan a les mans, reutilització màxima. I com es que tinc bosses de plàstic? Fàcil, la culpa es quan em porten la compra a casa, així evito les emissions del meu cotxe, en teoria es més eficient que un sol vehícle vagi repartint, que no pas que cadascú agafi el seu vehícle fins al super, es clar que lo ideal seria anar al super a peu cada poc temps, però jo sóc un home ocupat, tinc moltes coses a fer, com ara comentar el teu blog. El filtre de l'aigua també el tinc. I com que no menjo entrepans per esmorzar m'estalvio el paper de plata, porto un tupper amb l'esmorzar.

  Fregar-te amb una pastilla per tot el cos no es molt dur? El xampú també? Et refregues una pastilla pel cap?

  Acabo amb un missatge optimista. Es calcula que un 3% dels plàstics que es generen cada any acaben al mar, alguna cosa estem fer bé, en podríem llençar més ^^

  ResponSuprimeix
 5. Doncs jo també faig més o menys el mateix que tu.

  De fet jo sempre he fet servir sabó de pastilla pel labavo i la dutxa. No vol dir pas que no en compri de l'altre, de moment encara en compro molt a mínims, el tinc al labavo, però s'hi està tot un any, o més, perqué fem servir la pastilla.

  El campú no... el xampú el faig servir líquid... això sí, pons... de moment!

  L'única cosa que no m'he proposat de moment, perquè no en conec cap botiga que sigui relativament a prop o prou còmoda d'anar, des de casa meva és comprar els productes de neteja a granel. I si han de sortir molt més cars, no sé si ho faré, perquè una cosa és l'ecologia i l'altre que ens prenguin el pèl. Això que explica en Xavier no té cap sentit.

  Anem fent petites coses. Algunes no costen gens i ja ens hi hem acostumat, d'altres són més pesadetes...però ho anem fent.

  De bosses en faig servir de roba i algunes que encara són de pàstic però de molts usos, que duren molts anys.

  Les ampolles d'aigua a casa si que les hem eliminat del tot, però en canvi quan anem de cap de setmana, allà l'aigua és molt dolenta i sí que en comprem.

  ResponSuprimeix
 6. Veig que fas moltes coses de cara a conservar el planeta...Jo també en faig però no tantes com tu, tot i que procuro com a mínim anar a comprar amb boses reutilitzables i si compro moltes coses diferents, però poca quantitat, per exemple, la fruita, la barrejo amb una mateixa bosa de paper, que no es barallen pas. Ja tenia raó el Capità Enciam, que "els petits canvis són poderosos". Amb les coses tan complicades que fa la tècnica, bé podrien fer plàstic reutilitzable!!!
  Bon dia, XeXu.


  ResponSuprimeix
 7. Jo també fa anys que intento lluitar contra el plàstic i col·laboro en el que puc i sé en no maltractar més el planeta: compro amb bosses de ràfia o roba, utilitzo ampolles de vidre, faig recollida selectiva de residus, canino en trams que no cal agafar el cotxe, carrego la rentadora i el rentavaixelles en cada utilització, reciclo tot el que puc i inclús al poble ens hem fet amb una compostadora i els residus orgànics van cap allà. I el que també faig es "barallar-me" bastant amb el personal que corre pel meu voltant i que no veu la necessitat d'actuar així. I el que més m'altera és aquests que sembla que es pengen medalles per una cosa en aquest sentit i que sembla que amb això ja paguen la seva quota de sostenibilitat i en canvi no són capaços de fer el més bàsic i del més saludable: anar a comprar el pa a peu, recollida selectiva de residus, apagar llums quan s'hi veu prou o tancar bé les aixetes, etc. El camí a vegades és llarg i tortuós!!!

  ResponSuprimeix
 8. Estic content de veure que tots i totes feu esforços per mirar de reduir el plàstic o la càrrega energètica. Mica en mica, anar convencent a més gent i fent les coses millor, a veure si això fa pressió a les administracions i als productors perquè vegin que tot això no és sostenible i que ja no comprem més aquest sistema. Gràcies per tots els vostres comentaris!

  McAbeu, ja havia parlat del tema? M'estic repetint? Caram, no ho recordava. A tots ens sembla que fem poc, però millor anar reduint que passar de tot. En el cas de l'aigua jo també he passat a comprar garrafes grans i anar reomplint ampolles a casa, fa la impressió que és menys residu, però no estic segur que sigui així. I sobre productes plastificats, com dius tu, i com comentava jo sobre com es feien les coses abans, en comptes de comprar safates cal anar al mostrador i demanar que t'ho preparin. Em diuen, però, que alguns supermercats t'ho donen igualment en safates després de tallar-ho. Potser l'acció més ferma que podrem fer és anar a comprar en aquells establiments que apostin seriosament per la reducció de plàstics per forçar que els altres ho facin també si no volen perdre clients.

  Maurici, això dels iogurts és un tema que ha planat per casa, però de moment ho deixem per altres fases. Consumin força iogurt, així que no seria mala idea. El que no havia pensat mai és això dels raspalls de dents, per tenir en compte. El que sí que fem és anar augmentant el consum de vidre en comptes de format llauna. La cervesa fa temps que ho fem, tot i que jo no en prenc. També miraré de comprar altres coses en vidre, encara que com dius tu, la butxaca en sortirà perjudicada.

  Xavier, aquest és un dels punts que tira enrere a l'hora de voler fer el canvi. Com deia al post, tenir consciència és car. Car i feixuc, perquè és molt fàcil anar a un establiment i comprar tot el que ens cal. Però si vols comprar a granel amb els teus propis envasos has d'invertir-hi més temps i encara no se'n produeix prou quantitat com perquè els preus siguin competitius. Ara mateix a casa tenim una situació que ens podem permetre pagar una mica més per fer les coses millor. Mica en mica, si la gent juga, aniran baixant els preus. Hi ajudaria el que tu dius, que les administracions s'hi impliquin i ajudin a la recollida selectiva efectiva i a la reutilització. Això pot fer un tomb a la situació. De moment encara ho tenim lluny.

  Pons, et felicito! Una corda de piano es pot reutilitzar. Però això sí, neteja-la bé, que la sang ves a saber què pot portar. Ja sé que ets un home ocupat i que has de comentar el meu blog i assassinar gent amb cordes de piano, per això està bé que facis petits gestos com els que fas. Nostres agafem bosses de paper al súper i les reutilitzem també. Les de plàstic que entren a casa les fem servir com a bossa d'escombraries o per les caques del gat. Quin glamur.
  Tenim sabó de dutxa i de cap en pastilla. Els he provat i cap problema, has de fer espuma amb les mans i després fregar-te, en els dos casos. Pensa que als EUA ho fan, com a mínim a les presons! Però ara hem comprat xampú a granel, portant l'envàs nosaltres. No és el millor xampú que he provat, però segur que n'hi ha de millors que es poden comprar de la mateixa manera. I sobre el teu optimisme, si només el 3% arriben al mar, imagina quants en generem!

  ResponSuprimeix
 9. Carme, a mi m'agrada més rentar-me les mans amb pastilla, però a la dutxa hi tenia líquid. Ara hem fet el canvi, i també en tenim de xampú, però ara n'hem comprat també líquid a granel, amb el nostre propi envàs. Cada cop hi ha més llocs on es pot, però encara és car i feixuc. El pas als productes de neteja encara no l'hem fet, veurem com resulta. Com li deia al Xavier, ara mateix ens ho podem permetre, però sí que fa mal que tenir consciència sigui tan car. S'està començant a posar en marxa, mica en mica el preu baixarà.
  Sobre l'aigua sí que hi ha un problema. Veuria amb molt bons ulls poder beure aigua de l'aixeta, encara que fos filtrant-la abans, però si fos bevible. La meva parella se la beu, però jo no puc. Això ho podrien arreglar les administracions invertint perquè l'aigua que ens arriba sigui apta pel consum humà. Ens estalviaríem molt plàstic, francament.

  M.Roser, no es tracta de qui fa més o menys. Compartir-ho està bé perquè podem agafar idees i millorar el nostre dia a dia. No només ho hem de fer nosaltres, les administracions s'hi han d'implicar per prohibir que s'envasin productes massivament, cal esforç en tots els flancs. Un apunt, no és que el plàstic no es pugui reutilitzar, és que no es degrada en moltíssim temps. Suposo que això és el que volies dir. Ja n'hi ha, però és molt més car.

  Laura T, una bona llista la teva, i a més activista! Això està molt bé. Si som molts i moltes, cada vegada serà més fàcil i estarà tot més adaptat a poder fer les coses bé. Al final, acaba sent el poble qui fa pressió, perquè a les administracions els costa canviar el xip. Està bé anar insistint, o almenys comentant amb el personal el que fem, perquè potser engresquem a algú. I bé, sobre gent que es penja medalles ja en parlem un altre dia!

  ResponSuprimeix
 10. Em vam parlar tu i jo no fa gaire, però no va ser aquí sinó al meu blog. Als comentaris del meu relat participant als RC de la Carme, ja vas enumerar algunes d'aquestes mesures que podem fer per ajudar a tenir un món més sostenible i jo et vaig comentar que la majoria són les mateixes coses que tothom feia no fa molts anys i que no hauríem d'haver deixat de fer. Tot just fa una setmana, d'aquells comentaris així que no has de patir per si repeteixes posts... però potser sí per teva la memòria . ;-)

  ResponSuprimeix
 11. Et passo un enllaç de gent que porta a l'extrem la reducció de plàstic. Potser pots aplicar alguna de les idees.
  https://vivirsinplastico.com/

  ResponSuprimeix

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.