diumenge, 9 de desembre de 2018

Energia

Seguim amb les tradicions d'aquestes dates. No sé si és que al desembre tot es precipita perquè no ho has fet abans, però al 2017 ja vaig explicar que havia fet un primer pas per la desconnexió amb el marc mental espanyol fent el canvi d'entitat bancària per una amb seu a Catalunya i que no cotitzi a l'IBEX. Aquest any és el torn de l'energia, que després de cobraments abusius i canvis de distribuïdors sense que sapiguem que hi ha darrere, hem decidit tallar-ho d'arrel i optar per l'opció Som Energia.

Ja hem començat els tràmits pel canvi de companyia, ens hem fet socis de la cooperativa, perquè es tracta d'una cooperativa de consum, i les properes setmanes es materialitzarà el canvi. Un dels avantatges principals és que podrem triar la tarifació horària del nostre consum de la manera que més ens convingui, però són tants els canvis, començant per trencar els monopolis energètics i donar una puntada de peu a les velles maneres d'estafar els pobres consumidors i continuant per apostar per les energies renovables i el canvi del model energètic, que estem molt contents de contribuir-hi.

En uns moments que el procés independentista viu de símbols, segueixo pensant que aquestes accions petites, minúscules si voleu, són més efectives que d'altres que es fan. Sí fossin accions majoritàries segurament inquietarien més els poders de l'Estat que cap altra cosa. Ho faig per consciència, per responsabilitat i per convicció, no com a acte simbòlic. Mica en mica, seguir fent passos cap a la desconnexió i cap a millors maneres de gestionar els recursos.

9 comentaris:

 1. Benvingut al club! O a la cooperativa, més ben dit!

  I tens raó, com deia l'Eduardo Galeano: "Mucha gente pequeña en lugares pequeños haciendo pequeñas cosas pequeñas pueden cambiar el mundo".

  ResponElimina
 2. Com deia el capità Enciam "els petits canvis són poderosos"...Jo faig el què puc, però això dels canvis de banc, de llum, em faria un bon embolic!
  Bon vespre, XeXu.

  ResponElimina
 3. De moment ens hem fet de Parlem. Ens costa molt canviar. Fas bé Xexu d'explicar-nos-ho.

  ResponElimina
 4. Ja fa dies que vam fer el canvi de banc, però encara tinc pendent el canvi de companyies. Ho vull fer també. Gràcies pel recordatori i pels ànims...

  ResponElimina
 5. Jo també ho vaig tenir clar. Desconnexió amb l'estat espanyol en tots aquells àmbits en què depengui de mi. El tema de la telefonia no el tinc del tot clar amb Parlem, perquè he sentit algunes crítiques no gaire positives... En gas, podeu confiar en Catgas, de Santa Coloma de Gramanet.

  ResponElimina
 6. Jo tema de subministraments ho tinc complicat... i de Parlem, com diu algú una mica més amunt, no n'he sentit coses del tot bones. En fi, poc a poc i a seguir remant.. a veure si ho aconseguim fer tots en una mateixa direcció

  ResponElimina
 7. Ja veig que, qui més, qui menys, ha fet algun pas en aquest sentit, o ho té previst. A mi m'agrada anar-los fent, però com explico no és només per desconnexió amb l'Estat, que també, però és un tema també de consciència. Un altre dia en parlaré una mica més, em ve de gust comentar-ho. Moltes gràcies a tots pels cometaris.

  Maurici, això intento, a la meva manera. Per mi aquests actes són els veritablement antisistema. No vol dir que no participi en altres, però la capacitat que tenim de folkloritzar les nostres protestes em fa pujar la mosca al nas cada cop més.

  M.Roser, cadascú sap on vol o pot arribar. No hi insistiré pas, però és només una qüestió de voluntat i de valentia. Si ho vols, segur que ho pots aconseguir i hi deu haver persones disposades a ajudar-te. Jo ho faig mica en mica i probablement si no fos per la meva parella m'hagués costat molt més fer els passos. Ella és més valenta que jo.

  Xavier, com ja anunciava l'any passat, probablement el que ens costarà més de canviar a casa són les comunicacions, ja que no només hi tenim el telèfon fix i els mòbils, ho tenim tot integrat en una única tarifa juntament amb internet i la tele. Canviar-ho és readaptar-se a una nova situació, però estarà sempre en el punt de mira. De totes maneres, el més probable és que el proper canvi sigui el gas. Ens sembla el pas més lògic.

  Carme, mica en mica anar canviant, fent petits gestos per consciència i per ideals. No és només una cosa d'empreses que s'emporten les seves seus, sinó per fer-ho millor de com ho estàvem fent fins ara.

  Risto, el tema de Catgas estàs sobre la taula, però aquests canvis no només els fem per desconnexió amb l'Estat, diguem que això és el que ens ha fet fer el pas. També ho canviem per consciència. Cap banca ètica ens convencia, fins i tot algunes eren d'ètica dubtosa, però ens vam passar a una entitat que sembla més transparent i que ens assegura que no inverteix els nostres diners en negocis tèrbols i que és una miiiiiica cooperativa. L'electricitat l'hem volgut contractar amb una cooperativa energètica tot i que hi havia altres opcions. I el gas ara per ara només el pots contractar amb una altra empresa de caire similar a les espanyoles, encara que tingui la seu aquí. Ens ho mirarem una mica i és probable que sigui el proper pas, però ja et dic, és com allò de que si la indy ha de servir només per canviar la bandera, tampoc no val la pena. Intentem fer les coses una mica millor, amb les nostres contradiccions, evidentment! Ah, com deia, les comunicacions seran més difícils de canviar perquè ho tenim tot integrat, inclosa la tele, i amb el que ha costat aconseguir-ho...

  Eli, és posar-s'hi, però desconec la teva situació habitacional. Nosaltres estem de lloguer i no hi ha hagut cap problema, en principi. Sobre Parlem, no me n'han parlat ni bé ni malament, em sembla que no conec a ningú que ho tingui contractat (tret d'algú de per aquí), però ja dic que això quedarà segur pel final.

  ResponElimina
 8. A part de tot el tema de les grans elèctriques, el tema català, i el tema ecològic, sense tenir els 100€ de fer-te soci (que son retornables) no he vist cap companyia elèctrica amb un preu més baix, com a mínim fa anys quan em vaig canviar i vaig fer les comparacions. Amb el gas ja es un altre tema, les ofertes de les companyies catalanes no son les més baixes, però realment hi ha poca diferència de preus, val la pena pagar lleugerament a canvi de sortir de les grans companyies del eix del mal.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ho acabarem fent, segur, perquè com dius, això de les companyies de l'eix del mal no ens agrada gens. Però pas a pas, anem fent. El tema de Som Energia té múltiples motius, és cooperativa, aposta per les renovables, és més barat, permet adaptar la tarifa i a més és una companyia d'aquí. El més estrany és que no ens haguem canviat abans.

   Elimina

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.