diumenge, 26 de gener de 2014

Focus equivocat

Aquests dies recordem que fa 75 anys que les tropes franquistes van entrar al nostre país a deixar les coses clares i demostrar qui mana. Precisament, els hereus del franquisme han triat aquests moments  per venir a fer un espectacle còmic i convèncer-nos de no sé quines martingales. Tornen a casa amb molta mofa a la seva costa, i deixant una gran indignació per algunes desafortunades comparacions.

El govern espanyol està mostrant molt poc respecte per la voluntat del poble català, com sempre ha fet, i ho fa a molts nivells diferents. Però no hem de confondre el govern espanyol amb España, com no sempre van de la mà el govern de la generalitat i el poble català. Dic això perquè m'indigna quan coneguts meus, independentistes, patriotes, i tot el que vulguis, es dirigeixen al país veí com a Ecspaña i ataquen indiscriminadament els espanyols, pel sol fet de ser espanyols. És possible que existeixi una gran catalanofòbia a España, un rebuig a tot el que soni o sembli català. Però de qui és culpa? Generalment no parles malament d'una cosa que no coneixes, tret que et convencin que has de parlar-ne malament. I això fa el govern d'España, i sobretot els mitjans de comunicació que té a sou, que són la majoria. Però per què ens hem de rebaixar nosaltres a aquest nivell?

Aquí no tenim cap mitjà de comunicació que ens indueixi a una fòbia contra els espanyols, i si som una mica coherents, no tenim res en contra d'aquest país i la seva gent, al contrari, la gran majoria de nosaltres té família que ve d'allà. Com els podem odiar? No equivoquem el focus de les nostres ires, ja sabem qui ens vol mal, ja sabem qui ens vol per interès. Ja que ens vantem de no viure enganyats (cosa discutible), no caiguem en aquest odi injustificat cap una gent que no té cap culpa que la manipulin i la portin al pensament únic. I si rebem insults, tampoc no cal pagar amb la mateixa moneda, no siguem nosaltres qui es posa en evidència. El tarannà català és un altre, almenys jo prefereixo ser senyor i atacar qui s'ho mereix i qui ens vol mal de veritat, no als que han convençut que han de cridar en contra nostra i ho fan sense motiu ni coneixement de causa.

26 comentaris:

 1. Tens tota la raó. Però m'agradaria fer un matís.

  Jo no crec que ningú a Catalunya tingui animadversió pels "ciutadans" espanyols, estem barrejats, convivim i tenim lligams i sempre hem estat bé.

  Una altra qüestió és Espanya com a país o com a estat... no és només aquest govern, són tots els governs des de fa segles... i això acaba fent mal molt endins... No ho justifico, però ho entenc.

  Per nosaltres, no és el mateix el govern espanyol, que Espanya i que els espanyols, és molt diferent. El primer es mereix tota la nostra oposició i indignació, la segona, déu n'hi do... també, però amb més matisos i més prudència i els tercers de cap manera...

  Hem de ser realment responsables... i fer les coses bé. No caure en provocacions ni posar-nos al seu nivell, Totalment d'acord!!! En això sí, totalment d'acord.

  ResponElimina
 2. estic totalment d'acord XeXu amb els matisos afegits de la Carme, no tinc res en contra del poble extremeny, ni castellà ni cap altre , ara bé el "concepte" d'Espanya....aquest invent artificial i el seu govern ....contra aquests sí contra els veïns i veïnes mai ....

  ResponElimina
 3. Tens raó i també estic d'acord amb el matís de la CARME. És evident que aquesta "guerra" de l'odi entre pobles l'han fomentat justament els que diuen que no volen trencar res perquè que "juntos sumamos" i perquè "mejor unidos", que prediquen una cosa però en fan exactament la contrària i és normal que aquest discurs hagi calat en molta gent que no escolta una altra cosa tot el dia però que no veu ni viu la realitat de Catalunya. I per això nosaltres no el hi hem de seguir el joc i actuar de la mateixa manera, perquè així els hi estem donant la raó i de retruc els hi fem un favor, perquè això és el que volen.

  ResponElimina
 4. Sempre hem d'estar amb la bona gent, sigui d'on sigui, i en contra de qui ens vol mal.
  Malauradament entre nosaltres també hi ha algun botifler, i més d'un feixista menyspreable.
  Fita

  ResponElimina
 5. D’acord al cent per cent. Si ha Espanya hi ha catalanofòbia es per que es el que veuen, el que els hi ensenyen, però tinc bons amics espanyols que després de passar uns dies a casa nostra han reconegut que la seva visió de Catalunya es distorsionada i manipulada. El poble espanyol no en te la culpa dels governants que tenen ( bé en par si per haver-los votat) i del que volen mostrar sobre el nostre País. Una llàstima, sempre he dit que no renunciaré mai a les meves arreles (aragoneses i andaluses) ni renegaré d’una cultura que m’ha aportat molt com a persona, a la que admiro i respecto, però demano el mateix per la meva.

  ResponElimina
 6. M'agrada molt aquest post.... crec que tens molta raó, encara que pensar que n'hi ha que es deixen manipular no m'agrada gens... Jo crec que no ens comprenen, es pensen que parlem català per "putejar-los" i no saben que és la llengua que ens va ensenyar la nostra mare. Suposo que hi deu haver gent de tot, com a tot arreu, però la tendència a generalitzar mai ens la treurem de damunt!

  ResponElimina
 7. Penso que els teus coneguts es deixen portar pel moment, davant de l'insult no és difícil reaccionar insultant, però, en el fons, segur que tenen prou seny.
  Això sí, després de veure intereconomia, Tele5 i d'altres no estic tant segura de no tenir cap mitjà de comunicació que ens indueixi fòbia contra Espanya...

  ResponElimina
 8. Sempre m'he sentit ben acollit quan he anat a la resta del pais, el que passa és que aquesta gent que governa fa agafar odi entre nosaltres perquè és el que els convé. No hem de caure en el parany ells és el que voldrien.

  ResponElimina
 9. La veritat, costa mantenir la sang freda i ser equitatiu quan sents tantes bajanades i tan grosses. Costa resistir a tanta provocació. Costa mantenir el seny i dominar la rauxa.
  Tenim el govern que ha votat la majoria - i majoria absoluta- i això em fa dubtar molt del criteri d'aquests electors, gent fàcil de manipular i que es deixa rentar el cervell. Qui no coneix la nostra realitat de prop i escolta les "desinformacions" ens agafarà mania, segur.

  ResponElimina
 10. Completament d'acord amb el que dius. Només espero que se'n adonin, els que se'n han d'adonar de la seva manera d'actuar, del seu fer diari, de les seves respostes(no,no,no i no). Ens tracten de ximples, per no dir coses pitjors; però bé nosaltres no som així. Nosaltres som senyors. Que facin el que hagin de fer i que ens deixin viure i votar en pau.

  ResponElimina
 11. Exacte, perquè odiar als espanyols quan ja tens els francesos per odiar?

  ResponElimina
 12. No s pot anar per la vida demanant respecte quan tu no respectes als altres, tot i que entre aquells altres hi hagi uns quants que no mereixen cap respecte. S'ha de separar l'individu del col·lectiu de lamateixa manera que s'ha de separar l'individu del cà`rèc que ocupa.

  A més, per a que odiar als espanyols? pobrets, amb el que Gobierno que tenen que soportar... i molts ni ho saben

  ResponElimina
 13. Per a ells (els governants) és molt més fàcil sembrar odi entre els ciutadans que cumplir amb les seves obligacions com a representants del poble.
  I en això tenen matrícula, "divideix i venceràs". Mentre van sembrant odi entre nosaltres més fàcil ho tenen, així no ens manifestem contra ells o si ho fem, no tots junts.

  Molt bon dia!

  ResponElimina
 14. Com a tot arreu la majoria de la gent és bona. Això no treu que a molts se'ls hi torci quan parles de drets dels catalans. En ocasions l'amabilitat dura mentre ets sumís. No m'agrada que m'insultin (con és habitual) ni que nosaltres insultem. Crec que hem de ser més intel·ligents i més persones. A part d'això crec que els que es refereixen a Ecspanya ho fan pensant en l'estat més que en la seva gent. No és excusa doncs no cal anar despreciant la gent com fan ells. També cal dir que no tothom té la mateixa resistència a sentir el que hem de sentir i patir i en algun moment tothom pugui dir alguna cosa emprenyat.

  Els medis de comunicació i els polítics espanyols atribueixen tot el moviment a una persona que ens enganya. Aquí sabem que res més lluny de la realitat. Per què hem de suposar que l'anticatalanisme està provocat per uns pocs. Jo diria que d'estar està perquè molt abans he hagut de sentir comentaris. Possiblement els medis de comunicació l'accentuen.

  ResponElimina
 15. Crec que quan siguem independents es podrà establir un respecte entre els pobles i les seves identitats. Un respecte que avui s'ha perdut perquè es vol negar que som una nació.

  ResponElimina
 16. Ara m'has recordat els libres de "Els jocs de la fam" on diuen: "recorda qui és el veritable enemic...!"

  ResponElimina
 17. Em complau veure que els catalans som molt bona gent( com diu el foraster), tot i que jo, sortint de Catalunya, he patit la catalanofòbia, però no ens hem pas de posar al nivell d'uns quants curts de gambals...El més curiós, és que eren persones intel·lectuals...Nosaltres hem de demostrar que som molt assenyats i respectuosos, tot i que tampoc ens hem de deixar trepitjar!
  Bona nit, Xexu.

  ResponElimina
 18. Hi estic molt d'acord. Aquest esforç nosaltres l'hem de fer sempre. Encara que costi. Mai no hem de copiar allò que els altres no fan bé. D'acord. Però també hem de ser autoexigents amb tothom. Aquest esforç de comprensió i de coneixement hauria de ser obligatori. I no podem passar-nos la vida volent-nos explicar i justificar. Això darrer no ho hem de fer.

  ResponElimina
 19. Sí, tens tota la raó, si l'independentisme és tan inclusiu, actualment, crec que és també perquè el discurs no és agressiu, apel.la al sentiment i a la raó però no va contra els espanyols...

  ResponElimina
 20. Avui el meu bloc compleix 8 anys i faries que fos el bloc més feliç de la catosfera si et passessis a felicitar-lo, moltes gràcies!

  ResponElimina
 21. Només vull dir que crec que tens molta raó, encara que a vegades es fa difícil fer aquesta encertada distinció quan sents segons quins disbarats.

  ResponElimina
 22. M’agrada que majoritàriament estigueu d’acord amb la meva opinió aquest cop, almenys els que heu comentat. Si bé és cert que no ens hem de deixar trepitjar, i que si penséssiu diferent la vostra opinió seria igualment benvinguda, crec que com a catalans hem de comportar-nos d’una manera diferents i ser més objectius. Els espanyols són germans nostres, i això en molts casos no és una manera de parlar, sinó una realitat. No hem de tenir res contra ells, però sí contra el seu govern, que de moment és el nostre, si no ens tracta amb el respecte que ens mereixem. Moltes gràcies a tots per aquests comentaris tan argumentats i reflexius.

  Carme, et puc garantir que a Catalunya sí que hi ha alguna animadversió contra els ciutadans espanyols, perquè ho he viscut de prop i m’indigna, per això faig aquest post. Potser en algun cas és rabieta de no saber com respondre i confonen les coses, però he conegut un cas almenys d’algú que és anti-espanyol, i que no el faràs entrar en raó. A aquest el condemno tant com als anti-catalans, la intolerància injustificada no va amb mi. Sobre la guerra contínua que ha tingut el regne d’España contra Catalunya, això data del principi dels temps moderns. Als catalans sempre ens ha agradat anar per lliure per més que les dues corones estiguessin unides per llinatge, però Castella va tenir molt clar que la unió dinàstica significava submissió per part nostra, i així fins avui. Són segles de pugna i de mirar de minimitzar la nostra cultura i manera de pensar, però en definitiva, són les classes dominants que generació rere generació van fent la mateixa lluita. Abans tenien les armes bèl•liques, ara tenen les audiovisuals, que els funcionen igual de bé. Però cal que sapiguem donar exemple i separar les coses, mai ens hem de posar al nivell de qui el té tan baix.

  Elfreelang, hem de veure qui ha inventat el concepte España. Mentre van durar les dues corones la cosa encara funcionava, malgrat que Castella tenia molt clar que era la dominadora, però nosaltres no ho teníem tan clar. España és una invenció massa recent, per més que diguin, i així com la van imposar, també ens la podem carregar. Que els ho preguntin als txecs i eslovacs.

  McAbeu, em sembla que de tots nosaltres qui ho explica millor ets tu, el teu comentari em sembla del tot aclaridor. Prediquen una cosa, i en fan una altra, diuen que nosaltres volem trencar España, i amb això ens enfronten amb els espanyols. Nosaltres no volem trencar res, perquè a més España és un invent seu, però reclamem els nostres drets, que precisament ells ens priven. Insistir que trencarem els ponts i ja no podrem parlar mai més amb els nostres parents espanyols, o gaudir de la cultura del país veí és un despropòsit. És absurd i insultant, però hi ha gent que s’ho creu perquè ho sent de totes bandes, i ho assumeix com una veritat. Nosaltres que no tenim aquesta única informació, i que sobretot coneixem la nostra situació, hem de donar exemple i no deixar-nos provocar, demostrar que menteixen amb raonaments, arguments i paraules. No oblidem que ells l’únic que fan és negar-se en rodó a tot, sense aportar cap argument coherent a la unitat d’España, mentre que des d’aquí s’aporta tot el nostre argumentari a favor de la independència. Al final, riem de gags com el de Polònia d’aquesta setmana, que ho fan tot per portar-nos la contrària, però és més real del que sembla.

  Xavier Pujol, efectivament, un català malparit no és millor que un espanyol, pel sol fet de ser català. Sempre al costat de la gent de bé, vingui d’on vingui, i canya als que ens prenen llibertats i benestar. Un feixista català és menyspreable perquè aquí els vam patir molt, pagar amb la mateixa moneda ens fa tan cabrons com a ells.

  ResponElimina
 23. Bruixeta, la catalanofòbia és producte de la desinformació. S’hi posin com s’hi posin, Catalunya és terra d’acollida, i prova d’això és que molts immigrants espanyols han arrelat aquí i ara se senten tan catalans com qualsevol. Aquesta terra els ha donat feina, menjar i gendres i nores, tot s’ha barrejat i ara som un únic poble, amb arrels molt disperses, i orgullosos que hem d’estar d’això. Però fixa’t que un dels arguments que sostenen els unionistes és que en una Catalunya independent es trencaran aquests llaços, ja no podrem parlar mai més amb els nostres parents espanyols, ni ells amb nosaltres. Tampoc podrem gaudir de la cultura espanyola, ens serà vetada. Una col•lecció de bajanades, vaja. Però hi ha qui se les creu. Tinc una amiga que ha marxat a Austràlia, res m’impedeix comunicar-me amb ella, i si no la veig és perquè anar-hi és caríssim, no perquè vivint en països diferents ja ens haguem de retirar la paraula. És l’argument més pobre que se m’acudeix. Però efectivament, els espanyols no tenen la culpa del govern que tenen, encara que els hagin votat, perquè el que ells volen és que els treguin de la crisi, que els protegeixin com a ciutadans, i que mirin pel bon funcionament del país, no que els manipulin i els deixin amb el cul a l’aire. Triar un partit a les urnes no és donar-li carta blanca perquè faci el que li rota. Això s’ho hauran de fer mirar, tenen un greu problema polític.

  Alba, si n’hi ha que no ens entenen i que es pensen que aquí tenim banyes i cua és perquè algú s’ha preocupat que sigui així. No és el mateix que a l’escola o als mitjans et diguin que Catalunya és una nació històrica amb una cultura pròpia i una llengua mil•lenària, que dir que Catalunya és una província rebel que fa servir un dialecte estrany perquè no els entengui ningú. Si a tu et venen sempre la segona versió, te l’acabaràs creient. Si fossin com déu mana i expliquessin la primera, no existiria la catalanofòbia. No culpo els espanyols, no tinc res en contra d’aquest poble, però denuncio totalment els poders que ens han portat a aquesta situació de tensió innecessària.

  Loreto, alguns es deixen endur pel moment, altres sempre han estat uns feixistes catalans, per mi tan menyspreables com els feixistes espanyols, per intolerants i rabiosos. Aquestes emissores que citen clamen anti-catalanisme, ens poden enervar i posar negres, però no haurien de fomentar un esperit anti-espanyolista, només contra el pseudo-periodisme tendenciós i mentider.

  Sr. Gasull, a nosaltres ens acullen bé igual que nosaltres acollim bé qui sigui que vingui sense buscar brega. Som persones, veïns, germans. No tenim per què barallar-nos, els que creen la zitzània són precisament els que van d’unionistes i parlen de mantenir els ponts. La crispació i l’odi els serveixen ells en safata, de manera que físicament no, però mentalment la separació està més que feta.

  Glòria, precisament això és el que volen els que diuen totes aquestes bajanades, que ens enfadem, que ens mostrem violents, rabiosos. El que hem de mirar és que no ho aconsegueixin. És evident que és molt difícil que tanta gent pugui controlar-se davant de tants atacs, però demostrem el nostre seny, que per això som famosos els catalans. El teu raonament no és dolent, hi puc estar d’acord fins a cert punt, però tots ens deixem enganyar una mica. A Espanya no hi ha massa opció, totes les informacions van en el mateix sentit, no és casualitat que es parli tant de PPSOE. Es tracta de tenir la població controladeta, tant és qui votin, hi ha unes constants que es mantindran: els bascs són terroristes, i els catalans insolidaris amb la resta. Ah, i ara resulta que també som terroristes, darrer descobriment. L’electorat potser no és el més brillant, però tampoc es mereixen el govern que tenen, ni crec que sigui el que volen. Quan votes un partit esperes que doni la cara per tu, i no és això el que fa el govern que tenen, ni ho feia l’anterior (ni ho farà el següent). El problema polític espanyol és molt greu i difícil d’arreglar.

  ResponElimina
 24. maria, els únics que es poden adonar d’alguna cosa són les persones. Els polítics saben molt bé el que fan, i a quin joc juguen. La manipulació i la mentida per tal d’aconseguir els seus objectius està a l’ordre del dia. I és més fàcil creure el que et diuen tots els mitjans de comunicació i el teu govern, que creure els que se suposa que són el dimoni.

  Pons, si tinguéssim un laser d’aquests, potser parlaríem en altres termes.

  Carquinyol, justament aquest és un dels meus arguments, s’ha de predicar amb l’exemple, i si vols que et respectin, has de respectar abans. Això no passa des de l’altre cantó, se’ns respecta molt poc, però no cal posar-nos al seu nivell. I el poc respecte que mostren alguns ciutadans espanyols respon a les consignes del govern i els mitjans, massa condicionats. Algun dia serem independents, i potser llavors veuran què tenen a sobre, a veure com s’ho maneguen sense nosaltres. El govern s’haurà de treure la careta finalment. Potser això farà un gran bé al que quedi d’España.

  Sa lluna, és ben bé com dius, ens tenen distrets barallant-nos entre nosaltres, entre persones. Si els catalans estem contra els andalusos i els extremenys, i tots ells contra els catalans, cap de nosaltres no estarà en contra del govern. I això justament és el que hem de combatre, centrar les nostres ires i les nostres exigències contra els que tenen la culpa de les discrepàncies i de les moltes desgràcies que vivim. Quan el focus de queixes siguin ells, a veure com reaccionen. Queixes contra el govern sempre n’hi ha, però com dius, amb la població dividida i enfrontada, mai són unànimes.

  Jordi, faig extensible el comentari d’Ecspaña a altres, però tens raó que en alguns casos es deuen referir al concepte del país i el seu govern i no a la seva gent. És cert que part de la gent d’aquell país ens insulta sense cap arguments ni respecte, només perquè som catalans i volem dir la nostra, però els han convençut d’això. Segur que ells es creuen amb dret de dir la seva en el tema que vulguin, però els han fet veure que el que diem nosaltres està malament i és incorrecte. Si tots els mitjans de comunicació venguessin la nostra com una opció legítima i democràtica, el to que s’observa a les xarxes socials, per exemple, seria un altre. No veuríem el típic ‘putos catalanes, soys españoles y a callar’ i potser veuríem més ‘no estoy de acuerdo con la independencia de Catalunya, pero tienen derecho a decidir su futuro’. No criticarem mai que s’estigui en contra de la nostra voluntat, però sí que s’imposi la voluntat contrària per collons.
  Un exemple clar és el que tu cites, encara que tu l’agafis en un altre sentit. Interessa vendre a tot l’estat, i fins i tot a casa nostra (però aquí sabem que és una gran mentida), que això de la independència és cosa del president, que s’ha tornat boig i ha començat una croada estrafolària. És més fàcil odiar el president i la gent que li dóna suport que explicar que el poble català, no unànimement però sí majoritàriament, reclama el dret a poder decidir el seu futur, de manera pacífica i democràtica, que és cosa del poble tot el que s’està movent, i els polítics només segueixen la nostra estela. Saben fer servir molt bé la propaganda política i aconsegueixen resultats. Efectivament, la majoria d’espanyols no tenen ni la més remota idea del que està passant a Catalunya. Si ho sabessin, estic segur que les postures no serien tan massivament contràries.

  Consol, ara mateix interessa que hi hagi merder, que es fomenti l’odi entre pobles. Quan siguem independents, cada país tindrà els seus propis problemes, millor que es dediqui a solucionar-los en comptes d’odiar-se mútuament.

  Jomateixa, doncs és ben bé això! Ens enfronten entre nosaltres perquè perdem de vista l’enemic real, però crec que cada cop ho aconsegueixen menys, com a mínim per part nostra.

  ResponElimina
 25. M. Roser, encara que sembli difícil, vull creure que no deixar-se trepitjar i ser assenyats i respectuosos és perfectament compatible. És cert que davant d’alguns insults i atacs és difícil contenir-se, però com dius, no ens hem de posar al nivell de ningú, ja que tenim la nostra pròpia manera de fer. Com més segueixin atacant i nosaltres mantenint-nos fidels al nostre tarannà, més demostrem que no entenen res de res del que està passant aquí. Segueixo pensant que si ens insulten, es posen ells en evidència. I més si són ‘intel•lectuals’!

  Jordi Dorca, et diré que la indiferència és una resposta més humiliant que l’argumentari. Ens hem explicat prou i de sobres, podem seguir fent tota la pedagogia que vulguis, però davant de certs atacs més val callar. I sobretot no respondre amb els mateixos termes, perquè llavors ens posem en evidència igual que fan ells. Està clar que no ens estimen gaire, però no ho fan perquè s’han esforçat en rentar-los el cervell. A nosaltres no hi ha cap líder ni mitjà de comunicació que ens digui que els hem d’odiar, seria una bajanada.

  Gemma Sara, després de sentir en Junqueras et respondré una cosa que t’hagués dit igualment. El procés que ha iniciat Catalunya és pacífic i democràtic, no va contra ningú, sinó en favor del poble català. Això alguns ho volen vendre com que és contra España i per fracturar la societat catalana, però la majoria de la població sap que no és veritat. Volem que ens deixin expressar la nostra voluntat, i el no a la independència és tan legítim com el sí. I això és cosa nostra, els espanyols no hi tenen res a veure, per això no cal anar contra ells, com no cal anar contra els noruecs o els neozelandesos.

  Rafel, m’alegra que pensis que el meu és més correcte que el d’altres.

  Myself, no nego que és difícil, probablement en altres temes reaccionaríem amb violència si ens toquen el voraviu, però en aquest cas advoco per no fer sang dels espanyols, no hem de tenir res contra ells com a poble, per més que no entenguin això quan els ho expliquem i es tanquin en banda dient que Catalunya és España i punt. Ja ho aniran aprenent.

  ResponElimina

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.