dilluns, 24 d’octubre de 2011

La grip

Ara que sembla que la tardor ha arribat finalment, comença a ser hora de preocupar-se per una de les malalties que causen molts problemes, sobretot de manera estacional: la grip. La grip sovint es confon amb altres malalties més lleus com els refredats comuns i d'altres de simptomatologia semblant, però l'agent causant no és el mateix. La grip la provoca un virus que s'anomena virus de la grip (fàcil, eh?) i sol causar febre alta, calfreds, mal de cap i dolor generalitzat. Casos més greus també poden provocar nàusees, vòmits i fins i tot la mort, però això sol ser en poblacions de risc, canalla o gent gran.

Per ser una malaltia que generalment no causa massa problemes a persones sanes, és molt persistent i cada any es repeteix, malgrat que actualment hi ha vacunes per prevenir-la. No hi ha manera de tractar-la de manera efectiva. Això és perquè el virus té una gran capacitat de canviar any rere any, va per davant nostre quan intentem perseguir-lo. Ho aconsegueix perquè té molta capacitat de bescanviar material genètic amb altres virus de la família, i els virus resultants poden ser molt diferents. El virus de la grip es sol classificar en funció de la forma de dues proteïnes que té, l'hemaglutinina (H) i la neuraminidasa (N). Per exemple, la famosa grip aviar era del tipus H5N1. I com que cada any hi ha una forma diferent, les vacunes només són efectives per aquell any concret, i no sempre ho són.

Sense voler entrar massa en el tema, perquè d'informació n'hi ha molta, el que em crida l'atenció és que, per sort nostra, el virus mateix es posa pals a les rodes per no tenir unes conseqüències nefastes. En funció del tipus que és, el virus pot ser molt agressiu o pot propagar-se molt ràpidament, però les dues coses no es solen donar al mateix temps. Això és perquè si és molt agressiu es pot carregar el seu hoste (és a dir nosaltres), i no té temps de saltar a un altre cos. En canvi, si salta massa ràpid, no té temps de fer gaire mal. Ara, sempre hi ha la possibilitat de que algun dia aparegui alguna mutació del virus que tingui les dues característiques de virulència, i això podria tenir conseqüències força greus. Encara hi ha una altra característica que ho podria agreujar, la resistència als fàrmacs habituals, que el podria fer més invulnerable. Per sort, no es solen donar aquestes tres característiques juntes en una sola forma del virus, però fem bé d'estar previnguts i tan protegits com puguem davant d'aquesta possibilitat. D'això, els governs ja se n'encarreguen, s'inverteixen molts diners a l'any perquè estiguem preparats, i esperem que si algun cop cal, podrem reaccionar a temps. 

Si en voleu més informació, aneu a una font més fiable que jo. Ho he tret d'aquí: Las grandes plagas modernas de Salvador Macip.

30 comentaris:

 1. Caram quina lliçó magistral! Gràcies perquè moltes coses les desconeixia (es nota que et mous força bé en aquestes temàtiques!).

  De tot el que expliques entenc que hi ha un treball intens i de molts professionals darrere de la grip cada any. El que em preocupa és que, un cas com el de la grip A, acabés creant una mena d'alarma mundial, s'invertissin milionades de diners i els serveis de sanitat públics es gastessin el que no està escrit en vacunes que ara mateix deuen dormir en algun magatzem o deuen haver estat destruïdes.. no ho sé. Mentrestant, algun o alguns empresaris farmacèutics deuen rondar amb les butxaques ben plenes pregant per a que hi hagi alguna altra pandèmia amb un nivell d'alarma d'epidèmia.

  No ho sé, jo no sóc un professional del tema i se m'escapen molts conceptes, però tu creus que se'n va fer un gra massa? O va passar el que a vegades succeeix, que es prenen mesures per a evitar grans desastres i quan al final, per sort, la cosa no passa d'un espant i llavors tothom s'apunta al carro de la crítica fàcil cap a l'administració?

  ResponElimina
 2. Ai, això dels tipus aquests que, o és agressiu o es propaga molt ràpidament ho vaig aprendre al vídeo de la Teresa Forcades hehehe... sí, sí, de veritat!! :-DD

  En fi, espero no agafar-la... Jo sóc especialista en refredats XXL i amb molta tos, però la grip, el que és pròpiament la grip, no sé si l'he agafat mai.

  Ja sabia jo que havia vist aquest llibre a la barra lateral del Llibres i Punt! :-P

  ResponElimina
 3. Vaig arribar a sortir del cine o encara estic veient Contagion?

  ResponElimina
 4. Quanta informació!! Ara que, la meva hipocondria i jo som incompatibles amb sentir parlar de tant virus xungo.... tan incompatibles que ja em començo a trobar malament.... atxís! ui.... perdó. No serà pas la grip?

  ResponElimina
 5. Jo de moment hi tinc força sort, pocs any l'he agafat fort......potser es que em vacuno cada dia amb un bon carajillo per esmorzar....:-)

  ResponElimina
 6. Caram, XeXu, saquest post sembla que l'hagi escrit el Salvador! Si que hi estàs posat, no? Bé esperem que la d'enguany no salti massa i passi ràpid

  ResponElimina
 7. Carai, has anat a veure Contagio o què? molt bona explicació. Una amiga metge afegeix que ha estat la malaltia que al llarg de la història s'ha carregat més gent (segons ella més que les pestes).

  mmmm, jo no sé què tinc amb la grip que sempre l'agafo el 26 de desembre! si, si, vaig estar dos anys seguits amb la grip per festes i l'any passat si no era grip, un constipat bèstia si. Pot ser un virus específic que muta en el meu cos?

  ResponElimina
 8. Jo sóc del tipus Assumpta, refredats XXL prou que n'agafo, però febre i mal de cap i dolor generalitzat no, potser mai, que jo recordi.

  I de moment no m'he vacunat mai... clar que amb la tercera edat que s'acosta igual m'obliguen a vacunar-me :)

  ResponElimina
 9. Jo tinc entès que el virus de la grip es mort al cap de 7 dies. és correcte? Diríem que el virus de la grip és poc agressiu i que es propaga ràpid, oi? però si tardés 15 dies o un mes en morir, això també el faria perillós! buf abans la gent es moria molt de grip. Els temes dels virus m'intriguen molt. El del SIDA, per exemple, és molt diferent. perquè no mort mai, i això el fa perillós. Però per sort es propaga de manera més difícil. Aix quin mal rotllo m'està agafant, és que sóc una mica hipocondríaca! en fi, espero conservar la salut, aquesta tardor! :)

  ResponElimina
 10. Grip? Algú ha dit grip? Durant aquell capítol (llarguíííssim) de la grip A, que la Dra. Forcades es va encarregar de desmuntar amb tot d'arguments molt ben desgranats, me'n vaig fer un tip, de llegir-ne coses. Has fet un excel.lent resum del tema, (Dr.) XeXu ;)

  ResponElimina
 11. Ei, aquest tema és moooolt interessant!! A mi m'agrada molt tot el tema de malalties infeccioses i bitxets. I també coses d'epidemiologia i tal. De fet vaig fer un curset amb el Dr Trilla que... (va, no m'enrotllo!).

  Doncs el que deia! Que és interessant i trobo que ho expliques molt bé. I el llibre que dius, l'hauré d'enxampar algun dia, perquè segur que m'anirà bé per refrescar coses i aprendre'n de noves.

  El que no entenc gaire (demano als autors, del bloc o del llibre -hehe- que m'ho aclareixin), és això de les capacitats del virus. Vaja, jo el que entenc, és que per sort per ara, el virus o té la característica de ser agressiu, o té la característica de propagar-se ràpid. Però això és un tema de la composició del virus i no de "temps", no?? O sigui, quan en XeXu escriu "si el virus és molt agressiu es carrega l'hoste i no té temps de propagar-se...", vaja entenc que si la grip et deixa KO al llit, la contagiaràs a menys gent que si vas a treballar, però a part d'això?? I encara entenc menys això que "si el virus es propaga ràpid no té temps a ser gaire agressiu". No sé per on agafar-ho! Per molt que contagiïs el virus a tota la família... tu el segueixes tenint, oi? Bé, en tot cas crec que és un problema de com expressar-ho, no? No és que no m'ho cregui, eh! =P

  Au doncs, espero aclariments. Tindrem més capítols de malalties infeccioses?

  ResponElimina
 12. Un tema interessant. M'apunto el llibre. Tot i que la grip com més lluny millor.

  ResponElimina
 13. YÁIZA, jo he pensat el mateix que tu en això de la diferència de ser agressiu o propagar-se ràpid, però la Dra. Forcades també ho deia.

  La meva interpretació:

  - Hi ha virus que són molt agressius però que és difícil d'agafar-los, deu costar que s'encomanin. Ara bé, quan l'agafes estàs molt malalt.
  - Els virus que s'encomanen molt ràpidament són, sortosament, aquells que són més febles. I clar que els segueixes tenint, però et cures més aviat... això sí, primer has encomanat a tota la família :-))

  Mira que sou rarus els metges, eh? has vist quina frase has dit? "A mi m'agrada molt tot el tema de malalties infeccioses i bitxets" ecs, ecs

  ResponElimina
 14. Sort que al final has citat la font, que sinó m'hagués pensat que em feies la competència ;). T'ha faltat recomanar que les poblacions de risc es vacunin, que va molt bé.

  (si em permets contesto a la Yáiza).

  Exemple de virus agressiu que es propaga fatal: el Marburg. Causa una febre hemorràgica motl bèstia que es carrega ràpidament l'infectat abans no tingui temps a infectar altres.

  I funciona al revés: si un virus no et mata i actua lentament (dura més temps la infecció i el període contagiós) tens més temps per contaminar més gent i el virus es propaga molt bé. Exemple: el de la darrera grip pandèmica.

  I si no queda clar compra't el llibre! ;)

  ResponElimina
 15. Ostres... s'entén el que he explicat?

  Vull dir que els virus poden ser qualificats per si s'encomanen fàcilment o difícilment i, a més, també per si el fet d'agafar-los provoca una enfermetat greu o una enfermetat lleu.

  Imaginem el virus que jo li diré "x"... és súper fàcil d'agafar-lo, només que algú faci un esternut al teu costat, ja el tens... ara bé, no pateixis perquè no ho passaràs malament, no és una grip forta... això sí, vigila, perquè com s'encomana molt fàcilment el pots encomanar a qualsevol que se t'apropi. Amb aquest virus, molta població agafarà la grip.

  Imaginem un altre virus que jo li diré "y"... costa d'encomanar-se, si tu tens bona salut difícilment l'agafaràs encara que estiguis prop d'un malalt... ara bé, si finalment l'enganxes és un virus que et portarà una grip greu. Estaràs molt malament.

  Tinc la sensació que ho entenc i no ho sé explicar bé del tot. En tot cas en XEXU ja ens ho aclarirà ;-))

  ResponElimina
 16. Ui, si ho estava explicant el propi Macip... glubs... perdona si he dit alguna bestiesa, SM ;-))

  ResponElimina
 17. Jo no sóc gaire d'agafar ni grips ni refredats, però m'ha interessat molt aquest post que has fet. Ho he trobat molt ben explicat.
  Tinc una pregunta referida al tema de les vacunes que no sé si podeu contestar tu o en Salvador: Que hi ha de cert que si et vacunes contra la grip, agafes uns refredats molt forts?. Sembla que una cosa no hagi de tenir res a veure amb l'altra, però els ha passat a alguns familiars meus, ja grans, que es vacunen.

  ResponElimina
 18. Em vaig llegir el llibre de'n Macip! sempre és una sort que els virus agressius siguin lents ja començo a córrer perquè no m'atrapin!"

  ResponElimina
 19. Doncs al meu sogre li passa això que diu en MAC, es vacuna i agafa uns refredats terribles... la meva sogra no es vol vacunar i, suposant que n'agafi algun, és petitó i es cura aviat.

  ResponElimina
 20. Que posat que hi estàs, sí senyor! Jo d'aquestes coses no en sé ben res...però el que sí que em crec molt és el tema de dur una vida ben saludable, el suc de taronja natural, les vitamines que ens aporta el sol..tot això estic convençuda que ajuda a tenir les defenses ben altes i d'aquesta forma evitar arreplegar la grip! En tot cas, si fos població de risc no sé pas si em posaria la vacuna...la meva àvia m'enrecordo que des de que va sortir se la ficava i n'estava molt contenta.

  Em sap greu en aquest post tan currat no poder dir gaire res més, però no hi entenc un borrall, tot i que ho trobo molt interessant. Com es nota per aquí els que sou de ciències...;)

  ResponElimina
 21. jo m'inclinaria a pensar que tot això de les vacunes és pur negoci.... per desgràcia... ai! senyor...

  ResponElimina
 22. Qui ha passat una grip a la seva vida se'n recordarà. Febre alta i una setmaneta al llit fet pols...
  Crec el la prevenció (la vacuna) i evitar els contagis.
  Estic envoltada de virus però cada any me la poso i així ni s'acostan...que ja voldrien :)
  Xexi t'has explicat de meravella.
  Aclarir que la vacuna de la grip protegeix davant el virus gripal no dels refredats, mocs, otitis, faringitis i demés "itis"

  ResponElimina
 23. tot just acabar de llegir el post i sentir-me pitjor... moltes gràcies

  ResponElimina
 24. Moltes gràcies a tots els que heu comentat aquest post que pretén només donar quatre pinzellades sobre el virus de la grip, més no perquè ens complicaríem força. M’agrada compartir aquestes coses de tant en tant, encara que aquest cop no forma part del meu camp de coneixement, sinó que ho he après llegint el llibre d’en Macip. Aquests llibres són recomanables per tots aquells que s’interessin per aquests temes i vulguin entendre alguna cosa, ja que el seu caràcter divulgatiu els fa molt més accessibles que altres textos científics, em podeu creure...

  Porquet, bé, sobre la grip no en sé massa cosa, sé més d’altres temes del llibre, però m’ha fet gràcia comentar això, perquè ara n’és època. Al llibre es parla també d’això de les farmacèutiques i dels diners gastats, hi ha moltes dades interessants. S’hi dóna una altra visió, les farmacèutiques van ser oportunistes, més que instigadores en aquests casos. Segur que hi ha gent que s’embutxaca diners en tot això, sempre passa. Però sembla que el nivell d’alarma no és gratuït, i que és a instàncies dels governs i de l’OMS que les farmacèutiques van crear tantes dosis de vacuna. Naturalment, jo només he donat quatre pinzellades d’un tema molt concret, però si t’interessa tot això, el llibre en parla a bastament. Personalment penso que la grip aquesta que hi va haver, la darrera, que té diversos noms, però dir grip A no és correcte, no era per tant. En realitat les dades demostraven que no era més potent que una grip estacional corrent. Però s’ha d’agafar des d’un altre punt de vista. Imagina que hagués estat un súper virus, i que no estiguéssim preparats. Llavors no criticaríem l’administració perquè s’ha gastat diners estúpidament, ens queixaríem perquè ens estem morint a carretades. Què és pitjor?

  Assumpta, jo també em vaig mirar el vídeo de la Forcades. Semblava molt sensat el que explicava, però el seu discurs té coses a criticar, com segurament també les té aquest llibre, encara que està molt basat en dades estadístiques. Personalment no tinc consciència d’haver agafat mai la grip, almenys no m’he trobat mai tan malament com se suposa que t’has de trobar. Creuaré els dits, no em cal provar-ho! Sí que estava a la barra lateral, però no t’hi fixes tant com creus!
  Pel que fa als comentaris de després, no contesto els que dirigeixes a gent, però si que m’agradaria explicar-te on és, penso, l’error del teu raonament. Crec que l’entenc, però no hi ha una relació directa entre les dues coses que proposes, els dos virus diferents. Sí, és cert que un es propaga molt bé, però no fa massa mal. I sí, és cert que un altre és molt més agressiu, però no salta tan bé. Però res no indica que no es puguin donar les dues coses a l’hora, de fet, pot passar, no és que sigui una norma. El que has de fer és mirar-t’ho des de la perspectiva del virus, no la nostra. El virus no sap com és ell mateix, és un tros de DNA, quatre proteïnes, i amb sort una coberta de greixos (això els més guapos!). Ell barreja el seu DNA amb altres virus parents, i a mode de loteria, surt un, el que sigui. Si resulta que té característiques agressives, infectarà a algú i el deixarà KO. Si l’efecte és tan bèstia, ja no podrà saltar a cap altre hoste, perquè el primer no li ha durat res. Això no els interessa als virus, en realitat, no volen matar, volen propagar-se, com tots els paràsits. Per tant, els interessa més no fer tant mal, que l’hoste els duri més, i poder anar saltant d’un lloc a l’altre. Aquesta és l’estratègia bona per ells, i per sort, a nosaltres ens és propícia. Però pensa que altres virus et fan durar i durar, però al final et mors igual. Finalment, dir que es poden donar les característiques al mateix temps, encara que suposo que no les extremes. Un virus molt agressiu, però que et permet durar prou com per propagar-se, a més a través de l’aire, i a sobre resistent a medicaments, ja veus quin panorama. Espero que s’entengui millor ara, més endavant hi ha les explicacions del crack i les meves respostes a totes les coses que es qüestionen.

  ResponElimina
 25. MBosch, esperem que mai no ens haguem de veure en la situació de la pel•lícula, oi?

  Alba, no pateixis, que segur que hi ha una dosi de la vacuna d’aquest any per a tu. Corre al CAP, i en cas que te’l trobis obert, o si encara hi és, demana-la! Vaja, no havia pensat en els hipocondríacs en fer el post, espero no causar alarma social!

  Garbí, tants esforços com s’estan fent, si al final la solució la tens tu amb un cigaló cada matí, primerament, et faràs ric si vens la idea, i en segon lloc, que curteta que és la comunitat científica internacional!

  Carina, de cap manera, en Salvador és un gran comunicador, jo només miro d’agafar-li un trosset del llibre i explicar-ne quatre coses, probablement no amb la fiabilitat que ell ho faria. Jo sóc del ram, això sí, per això aquests temes m’interessen molt, fins i tot he dedicat part de la meva vida a estudiar alguna de les malalties que surten al llibre.

  rits, ja saps que jo de pel•lícules poques, tot i que aquesta m’agradaria veure-la, però de llibres sí que en llegeixo i això surt d’un del Salvador Macip. No em sorprèn que la grip hagi matat tanta gent històricament, pensa que cada any de la vida torna a l’hivern, i sempre es cobra algunes vides. Si passa a dia d’avui, imagina temps enrere.
  A saber si tens un virus que viu en el teu cos i li agrada sortir a passejar per cap d’any. Aquestes bestioles són imprevisibles. Però bé, ja és mala sort, també. Jo no recordo haver agafat mai la grip, mira. Ni tampoc refredats massa forts. Tinc sort, de moment.

  Carme, no recordo haver patit mai la grip, i de refredats bèsties tampoc no massa, dec ser afortunat. O potser és que quan m’ataca algun virus li dic que em deixi estar, que tinc massa feina a fer altres coses, com per exemple comptar vots. I tu avisa’m, eh? Que no m’assabenti jo que cap virus malcarat vol atacar-te, que li explicaré quatre coses.

  Anna Griera, els virus són tot un món. Si t’interessa saber-ne més, en el llibre que es basa el post explica moltes coses tant de la grip com del VIH. Són dos virus molt diferents pels seus mecanismes d’acció. Per formació jo conec molt més el de la SIDA, i et diré que el seu cicle inclou integrar-se al genoma de la cèl•lula que parasita, i allà s’hi pot quedar força temps sense fer res fins que s’activa. Sap amagar-se molt bé, per això és molt difícil d’eliminar, el que podem atacar, per ara, és el que està circulant, però no el que està amagat. És un greu problema. Però a més, el que fa és atacar cèl•lules del sistema immune, per tant ens deixa tocades les defenses i som més susceptibles a altres malalties que normalment no són tan perilloses. Pel que fa a la grip, no tinc al cap la dada aquesta de que mor als set dies, potser en Salvador mateix, si passa per aquí, et podrà resoldre el dubte ell mateix.

  Ferran, i et creuràs menys en Macip que a la Forcades? Pensa que tenen alguns punts de discrepància, per no dir molts. Gràcies per l’elogi, però poca cosa es pot dir en tan poc espai. I malauradament no sóc doctor, no ho vaig arribar a ser, tot i que em vaig empassar la pitjor part!

  Yáiza, a mi també m’interessen molt les malalties infeccioses, penso que sí que podries llegir el llibre que el trobaries molt interessant, encara que segur que tu ho tens molt més per la mà i amb informació més actualitzada del que ho tenia jo. A mi m’està servint per refrescar la memòria, en alguns casos, i per aprendre coses noves en altres, i posar-me una mica al dia.
  Pel que fa al dubte que proposes, està molt ben pensat i és una bona pregunta. Segurament no ho he explicat prou bé, un virus que no és tan agressiu es manté més temps en el pacient i té temps d’infectar-ne d’altres, es controla, diguem, perquè ja li convé tenir temps per anar-se propagant. En canvi, si és massa bèstia, no tindrà temps d’infectar altra gent, i la cadena es trenca. És que el virus no ho tria, ells surt d’una manera o d’una altra, el DNA mana! Espero que ara s’entengui millor, en Macip ha posat exemples en el seu comentari.

  ResponElimina
 26. Maria, com a lectura és interessant, està molt bé dedicar-li un temps de descans entre novel•les. I en ell t’ensenyen a mantenir la grip ben lluny, és clar!

  Salvador, res més lluny que fer-te la competència, no podria! Si només de pensar-hi ja em canso. Només és una mica de propaganda, ja saps, pel pernil que m’envies per nadal. Gràcies per les explicacions, que no només serviran per la Yáiza, a mi també m’han servit per aclarir una mica el tema. La clau és no veure el virus des de fora per entendre-ho, sinó pensar que el virus no ho tria això, ell es recombina i surt com surt. Si té sort, sabrà aprofitar-se bé dels hostes i fer-se’ls durar per poder-ne infectar molts altres. Si no té sort (i nosaltres menys), sortirà una mala bèstia i es carregarà l’hoste a les primeres de canvi. Mala sort per l’hoste, però també per ell, ja que allà acaba la seva història, i com deia un professor d’Ecologia de la facultat: ‘el més important és sortir a la foto’, i si no et propagues, no surts.

  Mac, me n’alegro de que us agradi llegir una mica sobre ciència, una petita dosi va bé de tant en tant. Segur que en Salvador et podrà respondre molt millor la pregunta que fas (m’encanta que feu preguntes al respecte!), però llegint capítols més avançats del llibre m’he assabentat que per fer les vacunes contra la grip es fan servir virus sencers morts, no sé si en alguns casos els efectes que fan poden ser reproduir una mica els efectes de la grip mateix, sense arribar a causar les complicacions més perilloses. Això és si els refredats venen immediatament després de la vacuna, si són en aquella temporada però més tard, pot ser que es tracti d’altres virus pels que no s’està protegit. És la resposta que se m’acudeix, que serveix també per l’Assumpta, que hi estava interessada.

  Elfreelang, espero que puguem tenir sort molts anys i que no es doni una combinació d’aquestes que ens dóna guerra. A mi m’està agradant, és interessant, oi?

  Barce, no et pensis, és un tema força desconegut per mi que m’ha agradat descobrir. Però sóc del ram, això sí. M’agrada parlar de tant en tant d’alguna coseta de ciència i el llibre d’en Macip m’ha donat una bona oportunitat per fer-ho. En podria fer la tira de posts! Però no us torturaré. Però me n’alegro que us interessi ni que sigui una mica la ciència. Per descomptat que per prevenir infeccions de qualsevol tipus, la primera mesura és una bona alimentació i una bona higiene, només amb això ja es disminueixen molt els riscos. Mantenir el cos en un perfecte estat manté les defenses altes, i això hi ajuda.
  Saps, com que ens queda molt per ser població de risc, ja ens preocuparem si ens la posem quan toqui, no?

  Peròquèdius!, jo també tenia força idees en aquest sentit. Està clar que hi ha gent que s’hi enriqueix, però també hi ha altres coses, la voluntat d’estar preparats, la por a les pandèmies, la pressió dels governs... crear i produir les vacunes té un cost. Els que les fan hi guanyen, però no les farien si no tinguessin mercat.

  Joana, penso que jo no l’he passada mai, almenys que recordi, i sóc conscient que de vegades ens trobem malament però la cosa no arriba a ser una grip. Com tu dius, quan es passa, te n’adones! No tinc cap pressa per comprovar-ho, la veritat. Per mi puc continuar amb la meva rinits matinal i prou. Mira, no sabia de ningú que es vacunés regularment, i que a més n’estigui ben content. Sembla que funciona, doncs. Bones notícies. Bon apunt aquest teu de que la vacuna de la grip no protegeix d’altres infeccions, és clar, del típic refredat no ens salvarà!

  Pons007, és que aquest post no tenia pas propietats preventives de la malaltia, ho hauria d’haver avisat!

  ResponElimina
 27. Ostres, XeXu, què bé que ho expliques! M'ha fet gràcia el vocabulari amb que et refereixes als virus... fins i tot me'ls has fet caure simpàtics... això de que ells no trien com volen ser i que n'hi ha de menys guapos i de més guapos... Ei, que parlo seriosament, eh? Vull dir que quan m'expliquen les coses així és quan segur que no se m'obliden, perquè les he llegit amb un somriure i se'm queden gravades al cervellet :-))

  ResponElimina
 28. Pel Mac: no té res a veure. Si un agafa un refredat després de posar-se la vacuna de la grip segurament també l'hagués agafat sense posar-se-la. És cert que en alguns casos la vacuna pot donar uns certs símptomes lleus, però no facilita per res la infecció amb altres virus (els del refredat i el de la grip són totalment diferents). Aquest és un dels mites urbans més estesos sobre la grip, però no és cert (per molt qeu em digueu que li passa a un parent vostre! Quan es fan estudis estadístics una mica més seriosos es veu que no hi ha cap correlació).

  ResponElimina
 29. Yeral, salut!

  Assumpta, me n'alegro d'haver pogut fer-me entendre. Els virus són molt espavilats, però no poden viure per si sols, els cal estar en alguna bèstia més gran que ells (qualsevol, fins i tot n'hi ha que parasiten bacteris). Només saben el que han de fer: sobreviure. Però no saben si fan més o menys mal, no ho poden decidir, això és qüestió d'atzar. No se'ls pot culpar, pobrets!

  SM, gràcies per l'explicació que li fas a en Mac, sorts que vens al rescat!

  ResponElimina

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.