dijous, 17 de gener de 2019

No ofèn qui vol, sinó qui pot

Malauradament, aquest dies les xarxes socials són un compendi d'atacs entre independentistes arran de les desavinences dels partits i la poca unitat. La gent, emparada molts cops en l'anonimat, diu les animalades més grosses que li passen pel cap. Fa gràcia perquè en els blogs l'anonimat servia per auto-protegir-nos, en canvi a twitter serveix per atacar. Petites diferències.

El cas és que, com a resposta a algun atac, veig sovint la frase que dóna nom al post: 'no ofèn qui vol, sinó qui pot'. Em fa gràcia per diversos motius. Per començar, qui és que pot ofendre? Hi ha carnets o autoritzacions, llicències per ofendre? I per altra banda, a qui vol enganyar qui escriu aquesta frase, si es pot notar que està visiblement ofès a distància? Es diu per menystenir l'ofensa, però és evident que ha fet diana. Per què ens pot tant l'orgull?

6 comentaris:

 1. Això de la falta d'unitat no és una exclusiva dels independentistes. Ahir mateix es feia pública, una vegada més, la falta d'unitat a "Podemos" fent evident un trencament entre Iglesias i Errejon. El Psoe tampoc no n'és exempt: Pedosanchez no pot veure SusanaDíaz i viceversa. Al PP l'Ànsar i en Rajoi no poden ser ni a la mateixa reunió, etc.
  Això sí, quan es tracta d'anar contra Catalunya, aleshores sí que hi ha unitat entre Vox-PP-Psoe-C's.
  Del que dius de les ofenses... A les xarxes se'n diuen de tan grosses que és millor no llegir-les.

  ResponSuprimeix
 2. Jo no m'acosto a twitter (es irònic que et posi un enllaç de twitter just a sota, ho se) perquè em fa por el mal rotllo que hi ha sempre, a la gent li encanta discutir-se e insultar-se, suposo que després dormen més bé.

  PS: L'altre dia em va fer gràcia aquest vídeo de Movistar+ sobre els ofesos.

  ResponSuprimeix
 3. Jo si hagués d'escriure de manera anònima no ho faria, per això no escric mai a twitter...Realment penso que aquesta frase és bastant encertada, si algú intenta ofendre, té molt poca categoria com a persona!
  Bon vespre, XeXu.

  ResponSuprimeix
 4. Jo sóc tuitaire i et puc ben assegurar que en més d'una ocasió m'he desdit d'algun tuit que anava a publicar. T'has de mossegar la llengua en més d'una ocasió quan passen coses com l'altre dia que la policia detenia il·legalment a independentistes. O quan llegeiges comentaris anticatalans, o defensant aquest estat corrupte, totalitari i feixistoide.

  ResponSuprimeix
 5. Home, jo la frase de no ofèn qui vol sinó qui pot, l'entenc d'una altra manera. No és que hi hagi cap llicència per ofendre, sinó que depèn de qui insulta, a vegades et sents reafirmat o còmode en els teus criteris, perquè no voldries mai que aquella persona estigués d'acord ambel que dius, perquè seria pitjor.

  Mai no és agradable que insultin.I jo sí bé tuitejo una mica, quasi mai no dic ni piu, faig una repassadeta del que es diu, retuitejo i prou.

  És una llàstima que no hi hagi unitat, perquè amb unitat, no pas només de partits, sinó de partits, entitats i gent del carrer, això aniria molt millor.

  ResponSuprimeix
 6. Hem parlat més de la crispació que es viu a les xarxes i la manca d'unitat que de la frase, però ja està bé que en parlem a mode de cures. Responc els comentaris ara que estaré uns dies fora, moltes gràcies per haver comentat aquesta entrada.

  Xavier, per anar contra Catalunya sempre estaran units, mira el parlament extremeny. Ells poden estar barallats per quotes de poder, però nosaltres no ens ho podem permetre, i també ho fem. El pitjor és que la unitat del carrer, més enllà dels partits, s'ha perdut pels interessos partidistes de tots, ens fan barallar amb gent que hauríem anat a la fi del món si hagués calgut per culminar el procés. No ens podien guanyar, només podíem perdre nosaltres, i ho estem fent.

  Pons, deu servir com a teràpia, tu. Allà tothom es queda descansat, tot i que s'ha de dir que ho fan des dels seus comptes B, que diuen. És a dir, perfils anònims, sense donar la cara. És probable que això els permeti dormir millor, però llegint-los t'imagines que els ha de sortir una úlcera, com a mínim.

  M.Roser, doncs jo la trobo poc realista. Primerament que tothom pot ofendre si s'ho proposa, però independentment del que digui algú, no és ell qui ofèn o deixa d'ofendre, són els altres qui s'ofèn! Així que, si t'has ofès, per què has de dir aquesta frase, si el mal ja està fet? Això és independent de les intencions de l'altre, que ho pot haver fet volent o no.

  Risto, mossegar-se la llengua en un tuit és més aviat un comentari pel post de l'altre dia que per aquest. És l'autocensura que ens apliquem perquè sabem a què ens exposem si diem el que pensem. La feina repressiva de l'Estat ha aconseguit això. No hauríem de callar, però les conseqüències de parlar en calent són tan bèsties que potser ells guanye, però almenys nosaltres no hi perdem.

  Carme, segurament hi ha lectures diferents de la frase i m'interessen, perquè de la manera que jo la veig, no l'entenc. I ho dic pel que explicava al post, la veig dir a gent que està visiblement ofesa, o almenys això em sembla. Llavors, la llegeixo com una frase crossa que interpreto més aviat com 'm'has ofès i em fa mal això que dius, però faré veure que no perquè així demostro que tinc més nivell moral que tu'. Naturalment, qui la posa no ho deu veure així, però jo sí que la llegeixo així.
  Jo sóc força actiu a twitter, ho he de reconèixer, però té moltes coses que no m'agraden, precisament molts comentaris que no ajuden a la unitat. Sempre defensaré la unitat estratègica, mantenir uns interessos comuns pel que fa a l'eix nacional, encara que no ens entenguem en la nostra tendència política, però a twitter hi ha qui es dedica a defensar els interessos dels partits carregant contra els altres i acusant-los de traïdors. Jo no hi veig traïdors, el que veig és que aquests comentaris no ajuden gens, ni en una direcció ni en l'altra.

  ResponSuprimeix

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.