divendres, 11 de gener de 2019

Mordassa

No sóc massa habitual de llegir assaig, però n'estic llegint un sobre el dret a la llibertat d'expressió i manifestació i una frase se m'ha quedat gravada i se'm repetia al cervell durant molta estona: "En una confrontació entre un policia i un ciutadà, la desprotecció del ciutadà és completa". En el llibre està perfectament documentada i detallada, però les implicacions que això té són tan grans... Entre moltes noves lleis que van aparèixer amb la reforma del Codi Penal al 2015 que ens perjudiquen, s'invalida la presumpció d'innocència i a més hi ha el principi de veracitat. Si posem les dues coses juntes, és a dir, que ja no cal demostrar que ets culpable de res per culpar-te i que es parteix de la base que l'agent de l'autoritat pertinent té més credibilitat que tu, tenim una eina repressiva fantàstica. No només es bona com a eina, sinó com a prevenció. A veure qui és el guapo que se la juga amb un agent de l'ordre, que com tots sabem sempre es comporten amb una actitud exquisida. Això lliga perfectament amb una dada que és l'última que he llegit abans de tancar el llibre, sobre condemnes per enaltiment del terrorisme: "...entre el 2014 i el 2016, es va detenir a 76 persones per comentaris a twitter".

Ens volen callats, ens volen controlats, ens volen obedients i no permetran que ningú aixequi la veu contra el règim establert. No sabem fins a quin punt som vulnerables davant dels governs autoritaris dels Estats europeus. Perquè no només passa a Espanya això, i a Catalunya només no passa perquè no tenim un Estat. Si el tinguéssim, hi hauria igualment un aparell que es dedicaria a reprimir tothom que alci la veu. La veritat, no sé per què m'entesto a llegir distòpies de tant en tant...

14 comentaris:

 1. És molt depriment. Si de petits ens deien que "la lletra amb sang entra", ara ens diuen que la raó amb la porra entra.
  Una democràcia on la testosterona es mesura amb a veure qui té més boles... de goma.
  En Pi de la Serra va fer una cançó que la va titular "en i"
  "La policia està al servei dels ciutadans,
  la servilia està al ciutei dels piutadans,

  la ciutadia està al polei dels sertadans,
  la policia està al ciutei dels servatans..."

  ResponSuprimeix
 2. És molt greu tot plegat i tens raó que això passa a tot arreu. No sé què més podria afegir al que tu dius. Detenir persones per fer tuits, o cançons o humor, és ben bé emmordassar-nos a tots.

  ResponSuprimeix
 3. Diuen que ara no hi ha censura però realment estan imposant-nos l'autocensura creant un clima de por que fa que la mordassa ens la posem nosaltres mateixos. Com dius, ens volen callats, controlats i obedients i saben com aconseguir-ho per greu que ens sàpiga.

  ResponSuprimeix
 4. L'Estat fa les lleis en la mesura de que els canvis en la societat, en aquest cas la tecnologia que permet una difusió d'idees i imatges ràpida i global, el trau de la seua zona de confort. La llei mordassa n'és la prova.

  Amb aquesta tendència a la involució legislativa no sé si vull una reforma constitucional o preferisc el "que me quede como estaba".

  ResponSuprimeix
 5. Molt penòs tot plegat. El passat 8/01/19 van emetre el programa Llibertats empresonades que també parlava de tot això. Per si el voleu veure per a informació no per a depressió, que també por produir-la. (https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/llibertats-empresonades-08012019/video/5809652/)

  ResponSuprimeix
 6. Xexu, per experiència pròpia, et diré que no només la policia té pressumpció de veracitat. Un director d'escola és considerat "autoritat pública" i també té pressumpció de veracitat. Per tant, millor que no et trobis davant d'un director/a en un tribunal, perquè estas perdut.

  ResponSuprimeix
 7. Suposo que tant per part de policies com de directors d'escola sempre hi ha excepcions...
  Penso que no hi ha llibertat d'expressió pel poble, però si pels que manen! Si això no és censura...
  Bon vespre, XeXu.

  ResponSuprimeix
 8. Uiuiuiui! Et veig fora de la llei...

  ResponSuprimeix
 9. La policia té raó, ells son els bons, que no ho veus en les pelis...? Ens reprimeixen però pel nostre bé, home, ets un mal pensat... Des de que estàs amb els teus amics del CDR t’estàs radicalitzant molt! Ens ha sortit anti-sistema el noi! Vigila que com et despistis encara acabaràs votant a la CUP...

  ResponSuprimeix
 10. La situació és preocupant i el pitjor és que va a més. Ara ja tinc gairebé enllestit el llibre que estava llegint i déu n'hi do tot plegat, sembla realment que estiguis llegint una distòpia. Acabarà la cosa que no es podrà dir res, ens aixecaran un dit i tots callats. Moltes gràcies a tots i totes pels comentaris.

  Xavier, aquest en Pi de la Serra prenia moltes drogues, oi? Desconeixia aquest cançó. Aquella consigna que de vegades es canta a les manifestacions de 'el poble mana, el govern obeeix'? Doncs és el contrari. L'Estat dictamina què es pot dir, de què es pot parlar i quins temes es poden tractar i quins no., i es dota de tots els mecanismes per reprimir-te si mires de sortir-te de la ratlla. Tant de bo només tinguéssim repressió policial. El problema és que actua a molts altres nivells, ara mateix, de manera molt crua, a nivell judicial. Amb l'inestimable altaveu dels mitjans de comunicació, és clar.

  Carme, qualsevol que digui o faci alguna cosa que va contra l'Estat, per qualsevol mitjà, és susceptible de ser processat. Anem cap a que algú pugui anar a la policia a dir que tal altre va dient pel barri que si l'Estat això o això altre, i que vagin a detenir-lo. Aquesta pràctica segur que et sona molt. I en definitiva, engarjolar tuitaires, putxinelis i humoristes no deixa de ser com penjar caps de dissidents en una pica a l'entrada de la ciutat: serveix com a advertiment per a tota la resta.

  McAbeu, és exactament això: promoure l'autocensura. Hi ha coses que queda molt malament prohibir ara públicament. Però si les castiguem durament emparant-nos en lleis fetes a mida, o molt més durament del que es feia abans, la gent tindrà por de fer-les i no caldrà reprimir-les amb la força bruta. Autocensura per por de represàlies, que tant econòmiques com de privació de llibertat són totalment desmesurades. Si pots anar a presó per un tuit, et penses dues vegades què escrius. Estem arreglats, 1984 s'està quedant molt petit.

  JP Merch, pots comptar que si es reforma la constitució, que ja tocaria, la vestiran de flors i violes, però el seu contingut serà més repressiu segur. És veritat que, davant de noves amenaces, l'Estat reacciona per protegir-se. Ara ja no es poden fer tantes coses sense que corrin com l'espuma per la xarxa. Per tant, controlem la xarxa. Vivim totalment en una distòpia del que ens pensem.

  Laura T., em sembla que ja m'estic deprimint prou amb el llibre. Realment ho tenim molt malament si molt no canvien les coses, perquè em temo que l'onada repressiva de l'estat va a més. Quanta més gent aixequi la veu per protestar, més mesures hi haurà per reprimir. Al final no podrem dir res de res. Aquest mateix post podria ser punible.

  Risto, parlava d'agents d'autoritat en sentit ampli, però sí, aquí ens centràvem en la policia. Ja veig que s'ha d'ampliar mires. Això ens pot portar a que, si acuses un polític de corrupte, si se'l considera una autoritat i es declara innocent, et poden acusar de moltes coses, i a tants altres casos demencials. A més, això de la presumpció de veracitat és tan absurd. El càrrec no fa la persona, i segur que moltíssima gent s'aprofita dels seus càrrecs. De manera que, precisament ostentar-lo s'hauria d'analitzar en profunditat. Si directament els donem la raó...

  ResponSuprimeix
 11. M.Roser, el problema no són els directors d'escola o els policies: són les persones. Un policia hauria de ser un servidor públic que protegís la ciutadania de delinqüents de qualsevol tipus. Un director d'escola hauria de ser un gestor just i que busqués sempre el millor per l'alumnat i el professorat de la seva escola, sense favoritismes. Però en els dos casos hi ha abús de poder segur, com en tants altres on algú té autoritat per sobre d'un altre. Si assumim que només per estar per sobre en rang ja has de tenir més raó que l'altre, malament. Hi haurà gent bona que sí que complirà això, però malauradament, la majoria de gent no és bona. I sí sí, a llibertat d'expressió només existeix per a alguns.

  Maurici, fins i tot aquest post pot ser considerat delicte d'odi i ser portat davant de la justícia.

  Pons, si em faig de la CUP la policia em podrà pegar i reprimir molt millor, que està tot justificat. Contra aquests peluts violents tot s'hi val. Naturalment, no posarem en dubte el principi de veracitat de la policia! De verdat que no señor agente que está leiendo eesto, es todo una broma, eh.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. De veritat penses que la majoria de gent no és bona??? A mi no m'ho sembla, perquè si fos així, res tindria solució...

   Suprimeix
 12. Ostres, XEXU, com a jurista m'hauràs de permetre que et digui que aquesta frase és molt exagerada:

  Entre moltes noves lleis que van aparèixer amb la reforma del Codi Penal al 2015 que ens perjudiquen, s'invalida la presumpció d'innocència i a més hi ha el principi de veracitat.

  La presumpció d'innocència no queda invalidada per res, donat que ve recollida a la pròpia, sacrosanta i estimadíssima Constitució (Article 24.2), altra cosa és l'aplicació que se'n faci en determinats casos, però no hi ha cap llei feta arran del Codi Penal de 2015 que es carregui la presumpció d'innocència... cosa que seria una bestiesa immensa.

  Estem fotuts, els jutges ho interpreten tot de la forma més restrictiva que poden, policies i GC redacten atestats i informes amb una gran imaginació,tot això és cert. Però la presumpció d'innocència segueix vigent... i sinó, ja ho veurem d'aquí uns anyets quan determinades coses comencin a arribar a determinats tribunals europeus.

  ResponSuprimeix
 13. M.Roser, penso que la societat ens porta cada cop a pensar més en nosaltres mateixos i menys en els altres. Si tenim poder i de nosaltres depèn que una decisió ens desafavoreixi a nosaltres o a un altre, què triarem? Ja sé que tu pensaràs que faries el correcte en cada cas, jo també ho penso. I ho penso perquè també penso que sóc ximple. No es porta això de 'fer el bé', és més probable que t'apunyalin per l'esquena que no que algú se sacrifiqui quan té l'oportunitat de salvar-se el cul. Trist, però sí, és el que penso. Compte, no dic que estigui bé, ni que jo hi estigui d'acord. Però és el que penso.

  Assumpta, com bé saps, jo no tinc cap formació jurídica, de manera que potser no ho he escrit de la manera més correcta possible, o directament no hi he entès bé en el text, però em sembla que les autores del llibre, que ja he ressenyat al 'Llibres, i punt!', deixen clar que la presumpció d'innocència ja no et protegeix tant com abans, que et poden retenir tot i que no hagis estat jutjat ni condemnat. Per exemple, els presos polítics catalans estan tancats en teoria per risc de fuga, però no els han jutjat, per tant versen sobre ells només acusacions. En base a què s'han de fugar, si no s'ha demostrat que hagin fet res, ni tan sols haver participat en el muntatge d'un referèndum? En el llibre es parla d'això, que d'alguna manera ser innocent, perquè no has estat declarat culpable, no t'evita que et retinguin o et reclami la justícia, i que si a més hi sumem que policies i qualsevol autoritat te més credibilitat que tu, estàs fotut.
  Ja imagino que el principi com a tal no s'ha invalidat, però les noves lleis deuen suavitzar el concepte de manera que es pugui interpretar com el jutge vulgui. Pel que fa a la interpretació de les lleis, noves i velles, en realitat la Constitución hi té poc a veure, perquè dia rere dia la vulneren per totes bandes, però això no és motiu de queixa de cap d'aquests que sempre la tenen a la boca.
  Però insisteixo, no en sé prou de lleis per explicar-ho amb les paraules que ho farien entenedor per algú que en sap. A més, tot el que explica el llibre fa referència a la justícia espanyola, fora d'aquí, evidentment, les interpretacions de les lleis espanyoles, o les lleis mateixes, estan fora de lloc.

  ResponSuprimeix

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.