dijous, 13 d’agost de 2015

No us ho deixeu dir


De vegades, des de les opinions més casposes, i des de la incultura més absurda i malintencionada, s'entesten a titllar-nos de nazis, només perquè reclamem la plena sobirania i la llibertat del nostre poble, després de segles de ser tractats indignament i sense cap consideració. Amb menyspreu, fins i tot. I fomentant una catalanofòbia injustificada en la resta del territori estatal. Aquests dies he estat a Auschwitz-Birkenau. El nacionalisme es cura viatjant, diuen, consell estèril, ja que els catalans som, de llarg, els que més viatgem. No deixeu que us diguin nazis, mai. No els deixeu faltar-vos al respecte, ni faltar al respecte de les víctimes d'aquella atrocitat que són els camps de concentració. La comparació és aberrant, ofensiva i completament injusta. No calia viatjar per saber-ho, però en tenir-ho davant, aquesta és una de les primeres coses que vaig pensar, com algú pot gosar comparar-nos amb allò. Vaig pensar moltes altres coses, no deixa indiferent. Però de moment me les guardo.

28 comentaris:

 1. Sens dubte la banalització del nazisme és un dels crims més miserables que ha perpetrat la premsa del règim. A mi m'indigna que un malparit de nazi, no tant per mi sinó per l'ofensa que representa per a les veritables víctimes del nazisme.

  En el seu moment vaig parlar al blog de la llei de Godwin a Espanya i la meva teoria per explicar aquest absurd i menyspreable fenomen (que precisament els hereus ideològics del franquisme vagin acusant de nazis als altres).

  ResponElimina
 2. Efectivament, és el franquisme qui és cosí germà del nazisme, no l'independentisme català més o menys nacionalista. I em sembla evident que no és el mateix un nacionalisme bàsicament defensiu que un d'ofensiu a més de criminal i genocida. Vaja, que és aberrant. Que potser haurien de viatjar una mica els que diuen això, o potser no donen més de si.

  ResponElimina
 3. Que les seves paraules nècies no ens arribin. No viuen ni deixen viure. Hem de denunciar aquest maltracte i seguir endavant en la nostra conquesta de la llibertat i la democràcia. Fem-nos independents.

  ResponElimina
 4. de sobres sabem la quantitat de seny i cultura té qui ens titlla amb noms com aquests que hauria de ser prohibit pronunciar.
  I el més greu de tot és que aquests països no han deixat de vendre armament i munició perquè altres continuïn massacrant a innocents. La seva única ànsia és omplir les butxaques.
  No hem aprés res, s'ha de continuar matant.

  ResponElimina
 5. Quan sento barbaritats com aquesta que comentes i d'altres perles que ens dediquen des de la caverna, sempre em ve al cap una citació literària i precisament d'un clàssic espanyol. Em refereixo a allò de "ladran, luego cabalgamos". Doncs això, deixem-los que continuïn lladrant que si l'insult és el seu únic argument vol dir que la raó la tenim nosaltres.

  PS: Els de Polònia van fer una paròdia boníssima (com gairebé totes les seves) sobre aquest tema. https://www.youtube.com/watch?v=POQ4nsnQi6o

  PS2: Sembla ser que la citació que he citat ;-) i que em pensava que la va escriure Cervantes al Quijote no surt en cap pàgina d'aquest llibre. Però l'hagi dit qui l'hagi dit, l'argument és el mateix.

  PS3: Ben retornat!! :-))

  ResponElimina
 6. És molt trist que facin aquestes comparacions. Tinc la sensació que ja no se’n recorden de tot el que va passar...els hi convindria fer el viatge, però saps que penso que llavors dirien que tot és una invenció.
  Bona proposta de viatge.^^

  ResponElimina
 7. Va ser esgarrifós, i veure-ho de prop et fa ser encara més conscient de les atrocitats.
  Els que insulten tan gratuïtament haurien de mossegar-se la llengua i fer anar més el cervell.

  ResponElimina
 8. que més puc afegir? ben dit XeXu hi estic totalment d'acord , en un estat de dret tots aquells que gosen fer la gran i aberrant injustícia de dir-nos això haurien de ser multats, o castigats amb presó és una tremenda injustícia i una manca absoluta de respecte cap als milers i milers de persones torturades i assassinades pels nazisme .....és més va ser el ministre de propaganda dels nazis qui va començar allò de digues una mentida repetidament i escampa-la per amagar la veritat......

  ResponElimina
 9. Suposo que deu impressionar molt contemplar un lloc on es demostra com podem ser-ne de salvatges els éssers humans...I a sobre que ens hi comparin, no sé pas amb quin raonament, que nosaltres no pretenem pas eliminar cap germà, però tampoc volem que ens eliminin , és clar!
  Jo de totes les barbaritats que ens han dit i ens diuen, ja fa temps que no en faig cas, que no es pensin que ens poden minar la moral...
  Bona tarda, XeXu.

  ResponElimina
 10. Doncs sí, res a veure una cosa amb l'altre.


  Què tal el viatge? És un destí que tenim pendent!

  ResponElimina
 11. Trobo, com diu l'Elfree, que aquestes asseveracions gratuïtes, fruit tan sols de la mala voluntat, tindrien que estar penades.
  Parodiant la frase: "Miente, miente, que algo queda" podríem dir "Difama, difama que algú s'ho creurà". I s'ho creuen els que no han llegit l'historia recent ni la de fa 300 anys. I els que en treuen profit d'aquesta situació també fan veure que s'ho creuen.

  ResponElimina
 12. Sempre m'ha incomodat molt aquest insult. Mai l'he entès, xò algú que fa servir aquest insult és que no entén res ni respecta ningú, per començar totes les víctimes.
  El que vaig aprendre de Berlin (i no vaig anar a Auschwitz, no ens vam veure amb cor) és que a Alemanya van fer un gran esforç i treball per recompondre el mal, per perdonar-se i fer net. La ciutat és plena de referents, de mostres de dol que fan perdonar-se els uns als altres. Aquí mai ha passat amb la Guerra Civil, i menys amb la conquesta de Catalunya. Ens veuen com una colònia i per això ens menyspreen d'aquesta manera tan irracional.

  Bentornat!!!

  ResponElimina
 13. Diuen nazis com qui diu burro, només que els sembla que ens ofendran més. Mentre hi hagi aquest nivell d'educació a l'estat espanyol no cal que patim, que a nosaltres ens anirà bé.

  ResponElimina
 14. Ens diuen nazis mentre desitgen fotre una bomba al camp nou o diuen que els hi fa fàstic escoltar parlar català. Amb gent així, res serveix. A més, ningú els frena, o com a molt es frena de manera anecdòtica i de cara a la galería europea, (recorda Germanwings). Res, que els catalans som així de estranys, tant que ens estimen a Espanya...
  Auschwitz és un d'aquells viatges que no s'obliden mai.Tot i que trobo que la línia entre ensenyar la història i la morbositat és molt fina, és un viatge (més vital que didàctic) que cal fer. Em quedo amb les ganes de que ens expliquis coses!

  ResponElimina
 15. PREPARANT L'ESPERIT I LA FORÇA PER SI PERDEM?...ELLS HO DIUEN CLAR,NOSALTRES COM SEMPRE AMB EL LLIRI A LA MA...

  ResponElimina
 16. Res de bon en podem esperar dels hereus de Paco el Rana...

  ResponElimina
 17. Moltes gràcies a totes i tots que heu comentat aquest post de tornada de les vacances, i de tornada d’activitat al blog. He estat fora uns quants dies i entre d’altres coses he estat a Auschwitz, que no em va deixar indiferent. A més, em va portar aquesta reflexió que he volgut compartir amb vosaltres. No us ho deixeu dir, ja ho sabeu!

  Sergi, és cert, aquesta banalització és denigrant, i ja no per nosaltres, sinó perquè posa al mateix sac a algú que senzillament li passes una estelada per davant, i un presoner de guerra que anava enganyat a un lloc on ell es pensava que tindria una bona vida, i per contra el maltractaven i assassinaven a les primeres de canvi. Si no fossin tan intransigent no els hauria ni d'ofendre, però no s'adonen que els totalitaris són ells, els hereus del franquisme que dius, que et volen fer parlar i pensar a la seva manera, sense concessions, perquè només n'hi ha una de possible. En canvi, nosaltres, que els deixem pensar com vulguin, mentre ens deixin tranquils, som els nazis. Realment, tenen el cap ben girat.

  Gemma Sara, sospito que no és que no viatgin, ni que no coneguin la realitat, pensa que alguns dels que ho diuen són catalans i viuen a Catalunya, per tant, directament menteixen, i saben molt bé que menteixen. Però una mentida dita mil cops acaba sent veritat, i com que aquí a Catalunya, com sabeu, vivim en una situació de guerrilla urbana i violència extrema, doncs així ens va. Si tots els mitjans de l'estat venen aquest panorama, és normal creure-se'l. No, la comparació no és possible, i ho saben. Per això les intencions que porten són molt dolentes.

  Consol, és evident, només ens deixen un camí. Haurien pogut optar per la concòrdia, per teixir aquests ponts dels quals s'omplen la boca, però no, és un atac rere un altre, la prohibició de qualsevol progrés només pel fet que ve de Catalunya, i aquesta prepotència està acabant amb la nostra paciència. Ells mateixos només ens deixen un camí, perquè l'alternativa és la submissió.

  Sr. Gasull,el negoci de les armes és un dels més lucratius que hi ha, no pretendràs que les grans potències renunciïn a aquests ingressos. Mentre la guerra es faci lluny de casa, tu pots seguir venent. I fins i tot et diré que, si els països als quals es ven armament es revolten, ja tens justificat gastar el teu propi armament acumulat per així produir-ne més i seguir generant diners. Tot en ordre. Com sempre, hi ha tantes coses que no sabem... però el que sí sabem és que titllar-nos a nosaltres de nazis pel procés que estem seguint, és una mostra d'incultura i una manca de respecte increïbles, per nosaltres, i per les víctimes reals del nazisme, que van ser moltes. I sí, sí que ho hem de pronunciar, no ho hem d'oblidar mai. Recordem-ho.

  McAbeu, gràcies per la benvinguda. Completament d'acord, la raó la tenim nosaltres, perquè ells, i amb ells vull dir també els contraris d'aquí, l'únic que intenten és desprestigiar-nos. Nosaltres estem carregats d'arguments, i cada prohibició i menysteniment que ve de Madrid ens n'aporten més. Que bordin, però em sap greu la catalanofòbia que generen amb aquest atac constants. No tinc res contra els espanyols, però tenim tot un poble en contra estúpidament. Si els deixessin escoltar-nos, estic segur que molts ens entendrien i reclamarien moltes de les coses que volem, sense independentisme ni res, ells ja tenen un estat i podrien reclamar-ho, però el seu estat és totalitari i no vol donar la veu al poble. És una llàstima.
  De la paròdia del Polònia m'agrada el final. La cançó és fluixeta, i mira que generalment em fan molta gràcia, però aquest final dient que parem de fer servir el seu nom per les nostres merdes és sublim. Crec que n'hi havia un altre que deia això, o potser era en alguna altra banda que no era Polònia, no sé. Hitler estava ofès perquè comparaven tot el que ell havia fet amb aquest procés català de sortir al carrer amb banderetes i els somriures i tot això. Continua a baix

  ResponElimina
 18. Que hagis vist que la cita no surt al Quixot, vol dir que te l'has llegit així, en un moment lliure que tenies, per localitzar-la?

  maria, tenen la seva pròpia visió de la realitat. Ahir veia tuits d'Intereconomia tractant de colpista a Companys i lloant Franco com el creador de la seguretat social. Han reescrit la història com han volgut, i no és que no se'n recordin, és que probablement ja els està bé tot el que va passar, jueus, gitanos, tots ho mereixien. Aquest és el pensament. Ja els agradaria poder-ho fer ara, però entrat el segle XXI és més difícil.

  Jomateixa, t'ho pots imaginar, però no hi ha res com veure-ho, i que t'ho expliquin. És com si no t'ho acabessis de creure, però tot allò va passar, i molta gent va ser brutalment assassinada només per motius ideològics. De veritat ens volen fer passar per nazis? Potser és que el cervell ja el fan servir, però de manera molt malintencionada.

  Elfreelang, ara que parles de propaganda, en la visita que vam fer als camps ens van ensenyar algunes fotos fetes per la propaganda nazi que mostraven que a Auschwitz tot anava molt bé, per poder donar una imatge a l'exterior d'un lloc de pau i concòrdia. Res més lluny, abunden els exemples de tot el contrari. És una visita que toca, realment, perquè a poc que et puguis imaginar com vivia aquella gent és terrible. Viure-ho devia ser pitjor que estar mort. Birkenau era realment un lloc per estar mort en vida. Per tot això, i tantes altres coses, és una abominació comparar un poble pacífic que només reclama el que és seu amb aquesta atrocitat. Filats espinosos i electrificats, càmeres de gas, de tortura, crematoris... no acabaríem. És una ofensa insinuar que nosaltres tractem o tractaríem algú així.

  M. Roser, tu ho has dit, mira que els humans podem fer coses maques i bones, però també som capaços de les pitjors atrocitats, i allà s'hi pot trobar un gran exemple d'això. Està clar que la comparació és bàsicament malintencionada, posar la por al cos d'aquells que només escolten certes opinions. No ens minaran la moral, però sí que ens poden ofendre. En realitat l'efecte que aconsegueixen és el contrari, fer-nos tenir més ganes de fotre el camp. Però l'ofensa és doble, ens tracten a nosaltres d'una cosa que no som, i minimitzen el dolor i els assassinats que van causar els nazis, perquè sembla que les víctimes de l'holocaust van patir alguna cosa semblant que els no independentistes d'ara. Igualet. Així que no, cas no els faré, però la comparació és passar-se, i algú hauria de fer-hi alguna cosa.

  Anna, el viatge força bé, gairebé tot el que hem fet ens ha agradat molt, si visitar un camp de concentració es pot dir que agrada, però ja m'entens. Cracòvia està bé, i hi ha les visites obligades d'Auschwitz-Birkenau i les mines de Sal de Wieliczka, que estan relativament a prop i valen molt la pena. Sobre els camps, són força espectaculars i el tour dura gairebé 3 hores, són diners ben gastats i t'expliquen moltes coses. Tant si t'agrada com si no, és una visita que hauria de ser obligatòria. Cal conèixer l'horror per saber que no s'ha de repetir mai, i contra ningú.

  Glòria, els que treuen profit d'aquesta situació saben molt bé el que diuen, però fan creure a tots que es creuen les seves mentides, perquè els altres sí que les creguin. Si només reps una informació per totes les vies, l'acabes prenent com a certa, i això és la propaganda del règim, pensament únic. S'haurien de fer mirar qui està més a prop del nazisme. Però és clar, és que molts són hereus i continuadors d'un règim que ja els anava bé, i no volen que canviï. Com han de penar els que expressen aquestes idees. Si són les seves. Ningú no farà res per evitar comentaris d'aquest tipus. Ara, treu una estelada i ja veuràs com t'insulten i et multen si poden. Per això, i per tantes altres coses, necessitem un estat propi, i deixar enrere tot aquest malson.

  ResponElimina
 19. rits, gràcies per la rebuda. Encara no he anat a Berlín, però hi aniré algun dia. Suposo que mostres del nazisme i de les atrocitats són omnipresents, i d'això es tracta, de no oblidar perquè no es repeteixi. Són conscients del que van fer, i per això no es pot jugar amb aquests temps, ni fer servir el que va passar a la lleugera i amb finalitats partidistes. Aquí la cosa és diferent. Suposo que ells ho veuen com una guerra, i com a tal va haver-hi vencedors i vençuts. Nosaltres som els vençuts i per això ens hem de sotmetre a ells per sempre més. Ara es troben que els insignificants catalans volen guerra un altre cop, però de manera pacífica i només reclamant el que creiem nostre, però que ells no creuen que ho sigui. No ens ho pensen donar, no ens pensen donar cap oportunitat de mostrar la nostra voluntat. I segurament aquesta arrogància, aquesta prepotència de creure's tan importants que nosaltres no tenim res a fer, serà el que els portarà a perdre'ns definitivament. Això de tractar-nos com una colònia, a tots els efectes, és el que està convencent més gent. Només cal posar-ho de manifest. Ho tenim a tocar, i cal pensar una cosa que ha de constituir un gran motor per nosaltres. Si perdem, com ens tractaran a partir del 28S? No t'ho vulguis imaginar. Només hi ha un camí, guanyar i construir el país que volem. Qualsevol altre alternativa és el suïcidi del nostre poble, la fi. Cal pensar-hi i difondre aquesta idea, perquè és la realitat, no ens ho perdonaran de cap manera.

  Loreto, no es tracta del nivell d'educació de l'estat espanyol, aquesta és una altra guerra. El nivell potser és baix, però la gent repeteix el que sent a la tele, o llegeix als diaris, i són periodistes i polítics els que ens tracten de nazis, gent formada, i no és que no ho siguin, és que saben molt bé què estan dient. Tractar-nos de nazis i de tantes altres coses és posar la por al cos de la gent, precisament la poc formada, i d'aquesta n'hi ha a España, i també en tenim aquí. A dia d'avui, l'únic que pot aturar el procés d'independència és la por, que molta gent no s'atreveixi a votar sí per tota la por que els posen al cos, i això l'estat ho fa, i ho practica fa temps. A nosaltres ens semblen bajanades, però aquest missatge arriba a molta gent. Compte.

  Roselles, ja no parlava tant de la gent de les xarxes, que diuen unes animalades molt grans, sinó de veus més autoritzades o influents com polítics i periodistes. Fan articles d'opinió, declaracions, en les que obertament o de manera perfectament entenedora ens tracten de nazis, i el missatge va calant. Però de totes maneres, sobta que el missatge arribi a la gent, que aquesta el faci servir, i després doni suport a certs partits que es comporten de manera completament autoritària i conservadora. És a dir, el que més s'assembla al nazisme, salvant les distàncies, les idees més homogeneïtzadores, més de pensament únic, són les que s'imposen, dient això dels altres amb mentalitat més oberta i transversal, i idees més progressistes i adaptades al nostre temps.
  Sobre Auschwitz, no m'agrada fer grans explicacions sobre els viatges, sempre en dic alguna cosa, perquè viatjar impacta i ens genera moltes idees i pensaments. Penso com tu, és una visita que s'ha de fer, és molt recomanable. Difícil sortir d'allà dient 'm'ha agradat molt', perquè agradar no seria el concepte, però sí que impressiona i fa pensar. Posant-me una mica transcendental, diria que no entres igual que surts. A mi no em va semblar que ho expliquessin de forma morbosa, potser depèn del guia que et toca.

  Oliva, perdre no em passa pel cap. Però ja queda poc, i encara queda feina a fer. Si no volem que ens guanyin, convencem amb arguments a aquells que encara no ho veuen clar. Perquè la raó la tenim nosaltres.

  Maurici, Paco el Rana? Entenc que parles de Franco, però això del Rana ara no sé a què ve...? Però està clar que dels seus hereus no en podem esperar res...

  ResponElimina
 20. Això del morbo és una impressió totalment personal. No ho deia pel guía, nosaltres vam anar per lliure. Ho deia perquè la finalitat D'Auschwitz és ensenyar molt minuciosament l'horror viscut al visitant, un visitant que pot ser que no sapiga com assumir el que li mostren. Per exemple, t'ensenyen un paredó, amb marques, fins i tot amb sogues, i la gent s'hi fa fotos. Vaig veure moltes situacions similars, i jo també vaig fer fotos, però és quelcom que em desconcerta. "Mira, aquí va morir gent a grapats i de forma horrible. Vaig a fer-li una foto.". No sé si m'explico bé.
  Respecte al que dius del missatge que va calant, tens tota la raó. Però també cala perquè interessa, perquè els hi dona l'excusa per odiar-nos sense sentir-se malament. Les incongruències ni es plantegen.

  ResponElimina
 21. Que la citació del Quitxot no surt al Quitxot m'ho va dir Mr. Google, però una cosa si que has encertat: tinc previst llegir-lo així que em quedi un momentet lliure :-DD.
  Malgrat la rialla, parlo seriosament. Fa molt de temps que dic que m'agradaria llegir el Quitxot però no m'hi he posat mai (a l'època d'institut em van fer buscar-hi els refranys que hi surten i em va tocar repassar una tercera part del llibre però això no ho compto com una lectura). I crec que ha arribat el moment de solucionar aquesta mancança. Fa alguns mesos que em plantejo que el Quitxot estigui a la meva llista de lectures d'enguany mateix i, dient-ho aquí, suposo que ho hauré de fer. ;-)

  ResponElimina
 22. McAbeu, llegeix-lo, et divertiràs. Garantit ^^

  XeXu, saps? m'has fet pensar en tots els espanyols de fora de Catalunya, que no volen la nostra independència, però que veuen resignats, admirats i un punt envejosos perquè voldrien poder viure aquesta primavera com nosaltres, com ens estem fent un propòsit i ens en sortim. Ells mai ens diran nazis, algun potser m'ha dit que quan siguem independents ens annexionem Andalusia, que no volen de capital Madrid. Però aquests, respectuosos i resignats, no tenen cabuda en els medis de comunicació actuals, a sou del govern i els poders fàctics.

  Només hi ha una resposta: "tossudament alçats".

  ResponElimina
 23. Un cop vaig sentir en boca d'en Joan Barril una reflexió entorn de què viatjar i conèixer món és una de les millors formes d'eliminar els prejudicis. Els que utilitzen aquestes formes d'insultar no fan sinó mostrar la seva ignorància plena de prejudicis, i al damunt, vanagloriant-se'n. Vaig estar en aquest camp fa dinou anys i conservo l'impacte emocional com si hagués estat ahir. Abraçada.

  ResponElimina
 24. Jo també vaig estar a Auschwitz, i el que més em va marcar no va ser la extensió del camp, que també, o la imatge que acompanya el post que es la típica que tenim vista de les pel·lícules, sinó en la part del museu on veus les "piles de" ja siguin sabates, ulleres, pròtesis, etc.

  ResponElimina
 25. Roselles, t'expliques perfectament, i t'entenc. Tens molta raó, jo també vaig fer moltes fotos, fins i tot vaig deixar que me'n fessin posant en algun indret del camp, i és que si ens cenyim al que dius, no se n'haurien de fer enlloc, perquè és un lloc realment horrible i de record funest. Els humans som així, en siguem conscients o no, no ens deixem perdre una bona instantània que ens aporti un record. En un lloc atroç com aquell, o en una plaça preciosa al mig d'una ciutat. No vaig fer la reflexió que tu fas, però és molt encertada. Potser és perquè no ho vivia d'aquesta manera, però res em diferencia de la munió de turistes que feien el que tu dius.
  Tot el que sigui generar odi contra nosaltres, els afavoreix. Contribueixen a generar-lo, i després fan veure que no, que s'ha de ser respectuós, però la mala maror ja està creada. Com m'han comentat fa una estona, una màxima en política és que no importa la veritat, importa només la imatge que dónes. És molt trist, però em temo que és cert.

  McAbeu, a mi em van fer fer el mateix que a tu, no recordo l'exercici, però sí que havíem de llegir només una petita part del llibre, no pas tot sencer. A diferència de tu, no m'he plantejat mai llegir-lo sencer, en realitat. No dubto que és un bon llibre, però em fa moltíssima mandra, ho he de reconèixer. Quan el llegeixis ja ens ho faràs saber, segur que allà hi surt algun enigma que puguis fer servir!

  Clídice, i tant, no és que sigui una majoria, desconec la quantitat de gent que ens té tanta ràbia, però és la que ens arriba als mitjans i a les xarxes. Molts es deuen sentir indiferents davant del procés català, i fins i tot sorpresos i admirats de la determinació que tenim. Sobretot perquè els venen que no és així, que és cosa de quatre il·luminats de dretes, però quan coneixen la veritat i la nostra persistència, deuen adonar-se que és una cosa molt gran el que estem fent, i que si hi ha tanta gent implicada, per alguna cosa deu ser. No tinc res en contra dels espanyols, naturalment, però sí en contra d'aquest govern que se n'aprofita i els utilitza, i no vull dir només en contra nostra.

  Ignasi, això justament és el que ens recomanen, que viatgem, que ja se'ns passarà. Però potser són ells qui no han viatjat prou. Els prejudicis contra nosaltres hi són i hi seran, passi el que passi, i el problema és que els fan extensibles a tota la població, i en un percentatge d'aquesta el missatge arriba perfectament, sense cap motiu aparent. Només caldria tractar de manera justa i com correspon al motor del teu país perquè tot aquest procés no s'hagués produït. Molta gent convençuda d'ara no ho estava fa un temps. Respecte al camp, em sembla que jo tampoc l'oblidaré fàcilment.

  Pons, ben cert, és molt impactant les piles d'equipatge de les víctimes, que s'emportaven les seves coses perquè anaven, suposadament, a viure en un lloc millor, i després eren desposseïts de totes les pertinences. Què me'n dius de l'exposició de cabell tallat? O dels pots de ciclon B? Aquells expositors són esfereïdors.

  ResponElimina
 26. Sens dubte el lloc que he visitat que més trista em posa. Pèls de punta. Indignant aquest tipus de comparacions...

  ResponElimina
 27. Bah! És fastigós... però el pitjor de tot és que ells tampoc són tan imbècils, estic segura que el noranta per cent dels que ens insulten dient-nos "nazis" saben perfectament que comparar l'independentisme català amb el nazisme és tan absurd que no té per on agafar-se, però ho diuen per fer mal.

  ResponElimina
 28. Vaig visitar el camp de Dachau (a tocar de Múnic) en el meu viatge per tota Alemanya en solitari el maig del 2014. Em va impactar moltíssim. Moltíssim. Vaig pensar el mateix que exposes aquí. Que la gent insulta i compara molt gratuïtament. I que és indignant la banalització amb que es parla de coses molt greus. A Dachau es conservaven els crematoris i les càmeres de gas intactes. Molt impactant fer el recorregut des que els despullaven fins que en cremaven els cadàvers en quantitats industrials. Em va impactar molt, repeteixo.

  Aquella tarda, després de tornar a l'hotelet on m'allotjava, vaig decidir anar a visitar l'Allianz Arena (estadi del Bayern i del 1860 München) per a relaxar la ment dins el megastore. Ho necessitava.

  ResponElimina

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.