dimecres, 13 de maig de 2015

Campanya aèria

Una de les activitats clàssiques durant la campanya electoral és la penjada de cartells. Cartells, plafons, banderoles, repartir fulletons... tot aquest rotllo que genera una quantitat de residus brutal, però que sembla ser que encara és molt necessari per arribar a cert tipus de gent. De tots aquest material, es veu que és una bona estratègia començar per la campanya aèria. Estem parlant dels plafons que pengen dels fanals, i de les banderes que hi ha als carrers principals. Convé posar-los aviat perquè l'espai on penjar-los és limitat, i dura més, amb sort tots els dies de campanya. Això fa la cara del teu candidat visible per molta gent.

Després d'una intensa tarda de penjar plafons, el vespre següent vam rebre l'avís que una parell de persones anaven despenjant selectivament els nostres, i potser també els d'altres formacions, però dels nostres no en deixaven ni un. Una cosa és que es malmetin, que algun brètol en cremi o despengi algun perquè li fas ràbia. I una altra que dues persones carreguin una escala i facin ruta per anar despenjant plafons. Això exigeix premeditació, i a més ho van fer durant la semifinal de Champions, l'hora tampoc devia ser a l'atzar.

Més encara, van despenjar concretament tots els d'un únic barri, i van deixar els altres. Curiosament, el barri on més mal pot fer la meva formació, ja que el candidat és d'allà. Un atac en tota regla, a això jo li dic joc brut. I considerable mala llet, ja que vam perdre tota una tarda inútilment, perquè després uns espavilats invalidin la nostra feina. És 'legal' fer això? No crec que ho sigui, però correcte segur que no ho és. Podem fer-hi alguna cosa? Poc, realment poc.

I així, amics, funciona una campanya electoral. T'esforces en construir, un relat, unes expectatives, unes il·lusions, i d'altres s'encarreguen de destruir tot el que tu fas, en comptes de fer-se valer. No parlaré de sospites, ni de la gent que creiem que ens ho ha fet. Però aquesta és la meva petita denúncia. Només vigileu la mena de mafiosos que voteu.

27 comentaris:

 1. Una mostra més del clar esperit democràtic que ens envolta...

  ResponElimina
 2. Impresentable! Ho lamento, noi, de debò. Almenys espero que explicar-ho aquí t'hagi permès descarregar una miqueta de la ràbia i impotència que causa un fet així.

  Ànims, que "només" queden nou dies de campanya ;)

  ResponElimina
 3. Una mala manera d'entendre la democràcia, aquesta d'intentar silenciar els adversaris polítics. Però per desgràcia, sembla que alguns el joc brut és a l'únic que saben jugar i de vegades, no sé si és el cas, hi juguen des del poder que els dóna haver rebut abans una bona colla de vots. Una perversió que ens hauria de revoltar molt més del que ho fa. Ja veus que m'uneixo a la teva crida, advertint sobre els mafiosos dins la política que n'hi ha més d'un.

  ResponElimina
 4. Que trista aquesta pràctica rastrera be boicotejar la competència en comptes de fer-te valer tu. Però encara trobo més trist que els cartells penjats al carrer encara siguin una part tan vital de les campanyes electorals en el segle XXI; així es com s'informa una part de les electors? Patètic.

  ResponElimina
 5. Tot i que estic d'acord amb en Pons quan diu que és més trist que encara sigui necessari penjar cartells, penso que el joc brut en tots els sectors de la societat hauria d'estar penat i així cada un podria demostrar realment la seva vàlua ... però em sembla que això ja és demanar massa veient el que es veu en les campanyes.
  Això és un mal molt antic,

  ResponElimina
 6. Per a que la gent participi, a unes eleccions o al que sigui, és imprescindible una campanya.
  Una campanya no és una guerra, i no tot s'hi val.
  Fàcil: només votar candidats netament independentistes.

  ResponElimina
 7. Estic amb el Pons (i que no serveixi de precedent). Tota una tarda perduda però potser el que caldria replantejar és haver de fer rètols propagandístics. Es podrien estalviar uns quants recursos municipals. A mi m'han encolomat un d'un candidat davant de casa i posaria la mà al foc que s'ha fet expressament, amb premeditació. Però em reprimeixo i només li trec la llengua...

  ResponElimina
 8. Va, sense saber exactament de quina població parles, vaig a fer el meu pronòstic.

  1. Els han tret partidaris del partit que actualment mana en aquesta població. (YO POR MI POLTRONA MATO! MA-TOOOO!!!)
  2. Tenint en compte a qui li voleu treure vots, apostaré fort pel PSC.

  ResponElimina
 9. Vivim en un món en que tot s'intenta pervertir per obtenir un guany immediat i fugisser. És una veritable llàstima. Hauríem de ser més exigents en els bons comportaments ètics, dins i fora d'una campanya electoral.

  ResponElimina
 10. Trobo que anar a votar , és un dret i un deure, però tot el què envolta unes eleccions és força cansat, per la vista i l'oïda i per qui ha d'enganxar cartells encara més i trobo curiós que se segueix el mateix sistema que a les primeres eleccions. Ara que estem a l'època de les noves tecnologies, es podrien posar al dia les campanyes...I trobo que és molt lleig això que us han fet a vosaltres i també a d'altres partits...Encara tenim una assignatura pendent, aprendre a respectar el què fan els altres, sinó això es converteix en una espècie de guerra de cartells, pots de cola, escales...
  Bon vespre, Xexu.

  ResponElimina
 11. això demostra que per arribar al poder hi ha gent que no té normes i passen per damunt de tots i tothom. Només cal pensar que si aquestes persones arriben al poder, quin servei faran a on governin

  ResponElimina
 12. Va, podria ser pitjor...
  https://twitter.com/bgutman2/status/598727783720853504

  ResponElimina
 13. Espero que no siguin els convergents... glubs!

  ResponElimina
 14. Torno a comentar perquè aquesta nit ha passat una cosa que m'ha fet pensar altra vegada en aquest post i t'ho vull explicar. Gairebé davant de casa hi ha una columna publicitària, un pirulí d'aquells on la gent hi pot penjar els cartells per evitar que ho facin per qualsevol paret. Com és normal, aquest dies s'havia anat omplint de propaganda electoral de diversos partits, sobretot dels que no són a l'ajuntament. Diverses fulles mida Din A4 (com a màxim A3) on publicitaven els actes de cadascun d'ells, partits molt diferents però que compartien l'espai sense tapar-se gaire els uns als altres. Doncs aquest matí, la columna ha aparegut totalment coberta dels cartells del partit guanyador de les passades eleccions. Uns grans pòsters (n'hi ha que tenen més recursos que els altres) que amb la cara somrient del nostre alcalde tapen completament qualsevol altre cartell.
  És un detall sense importància, i segurament ,més cosa dels encarregats d'enganxar els cartells que no una ordre directa dels que porten la campanya de l'alcalde però a mi m'ha fet força mal efecte.

  ResponElimina
 15. Trobo que en aquesta campanya es juga més joc brut que mai.
  Vés en compte perquè fa la pinta que tot s'hi val.^^

  ResponElimina
 16. Doncs, si han de guanyar fent això, vol dir que poca cosa poden oferir.
  Joc brut, i poca valia.

  ResponElimina
 17. Lamentablement sembla que val més derrotar l'adversari que guanyar per mèrits propis. Em pregunto si sempre ha sigut així, o es l'època en la que vivim, que ens destrossa el poc seny que ens queda...

  ResponElimina
 18. Hi ha joc brut en la política, lamentable però és així i tots ho sabem, i la campanya electoral no és altra cosa que política. Gairebé segur que en altres poblacions o barris ha passat el mateix, però amb partits diferents als que protagonitzen el teu post... Potser perquè els partits el formen persones, i de persones n'hi ha de tota mena a tot arreu... Algunes haurien de ser ben lluny de qualsevol formació, perquè només serveixen per ensorrar-les...
  Una abraçada!

  ResponElimina
 19. Es tracta de eliminar la competència més perillosa d'una manera ben expeditiva. Joc brut, que desgraciadament, és una manera massa habitual de fer política. Desitjo que aquestes rastreres estratagemes no els serveixin per guanyar.

  ResponElimina
 20. Penós i immadur i entenc que no és legal, s'hauria de saber qui són perquè es desacrediten ells solets, però entenc que no ho vulguis dir si no n'esteu segurs. Jo avui he anat a un acte electoral i m'he apuntat a fer pinya d'un minicastell per primer cop a la vida i ha estat emocionant! ei, i he pensat que t'ho explicaria!

  ResponElimina
 21. Ja veig que tot plegat ho heu trobat força indignant. La cosa ha continuat, és clar, sembla que hi ha algú o alguns molt interessats en fer-nos desaparèixer del mapa, però no aconseguiran que desapareguem. Encara queda una setmana d’encartellar, la campanya no s’acaba. Moltes gràcies a tots pels comentaris.

  Carquinyol, el pitjor del cas és que el que sospitem és que els culpables no són precisament els que menys esperit democràtic demostren. Però com que no sabem res del cert, podria ser qualsevol, però segur que ho ha fet per algun interès.

  Maurici, he estat explicant coses de la campanya aquí, i aquesta n'és una altra. Com sempre, no dic si em sembla bé penjar cartells o no, però sí que em sembla molt malament que, ja que els has penjat, algú es dediqui a treure-te'ls selectivament. Però és veu que no és una pràctica tan estranya, i penso que des de fora la gent n'és poc conscient. Denunciar-ho, per les vies que sigui, pot fer adonar a tothom de com van les coses. Se m'està fent etern...

  Mcabeu, com més va, més veig que això de la democràcia està molt sobrevalorat, a jutjar per l'ús que en fan alguns. Si el millor que tenen alguns partits és evitar que els altres puguin explicar-se o mostrar-se, ja m'explicaràs quina mena de política tenim en aquest país. Però bé, no és novetat, i tampoc és d'estranyar que la gent estigui tan cremada amb aquest col•lectiu. I això que moltes d'aquestes coses no s'arriben a saber. Més d'un mafiós? Massa que en veig jo. Si fins i tot a un de la meva secció local jo li dic mafiós perquè sempre va pensant el rèdit que pot treure de les coses que fem... és només estratega, i no fa res mal fet ni amoral, en realitat, però aquesta manera d'actuar penso que és la que espanta i allunya els polítics de la gent. Per sort, no em sembla majoritari entre els meus companys, si tot funcionés així difícilment m'hi sentiria còmode.
  Comentari 2: En el post parlava de campanya aèria per diferenciar-la de la de la cola, aquesta d'enganxar cartells en els panells habilitats per l'ocasió, o els que ja existeixen. En això hi ha molta més competència perquè de cartells d'aquests n'hi ha més que de plafons de fanal, i es fan encartellades constantment. A banda dels partits, també has de competir amb les entitats, iniciatives i tota mena d'activitats que la gent del poble vulgui publicitar amb aquesta mena d'anunci: un cartell. Com tu dius, l'espai és limitat perquè no es pot fer servir qualsevol paret, cal enganxar-los allà on està establert que es pot. Com comprendràs, això és una jungla. Encartellen uns, i al cap de mitja hora, quan la cola està humida encara, passen els següents i encartellen a sobre. En alguns casos és a mala bava, per tapar els altres, però generalment és pura competència per l'espai. Després també hi ha una qüestió d'escrúpols, és clar. En campanya tothom es torna boig, ho reconec, i nosaltres també. Però quan no és campanya, sempre mirem de ser curosos amb els actes anunciats, i si algun encara no s'ha produït, mirem de no tapar-lo amb un cartell nostre. Com pots suposar, no tothom té la mateixa consideració. Jo recordo haver apartat un anunci petit i posar-lo una mica al cantó per no tapar-lo amb el nostre i que se segueixi veient.

  Pons, encara que et sembli mentida, que a mi també em costa de creure, hi ha molta gent que no té accés a les xarxes socials, que amb prou feina entren a internet, i que no llegeixen diaris ni miren la tele, almenys en les franges informatives. Són gent molt poc interessada en la política, vaja, que els la sua completament. Però per molts partits, aconseguir que aquests, que són molts, moguin el cul cada quatre anys per desplaçar-se al col•legi electoral i votar-los, ja és un món. La manera d'arribar a aquesta gent, a banda de pràctiques poc nobles, que n'hi ha moltes, és que vegin la teva cara penjada d'un fanal. Trist, però molt cert.

  ResponElimina
 22. Sa lluna, també em sembla una cosa antiga que calguin els cartells i empaperar tot el poble amb la cara del candidat perquè algun sàpiguen que existeixes, però és així. I com dius tu, encara és més antic que es jugui brut, tothom mira per les seves coses, i generalment la vida és una guerra. És molt cansat viure així, sobretot si vas de bona fe. El pitjor del cas és que t'acaben fent tornar com ells.

  Xavier, com comprendràs, és perfectament lícit votar opcions independentistes o no fer-ho. Cadascú ha de votar segons el seu criteri, i segons el que li dicti el cap o el cor. El que no s'hauria de fer en democràcia és perjudicar les altres opcions, s'hauria de fer valer la teva perquè la gent et triï, no minimitzar la presència de l'altra perquè no arribi a tanta gent. Com dius tu, no tot s'hi val.

  Ignasi, es destinen recursos municipals si ets el partit de govern... i no hauria de ser així, com comprendràs. Els partits tenen el seu pressupost, i també el seu pressupost de campanya. En teoria has de fer els comptes clars, gastar només el pressupost que tens, i naturalment aquest no surt de les arques municipals. Però em permeto dubtar que més d'un i més de dos ajuntaments fan servir fons públics per les seves campanyes i mostrar-se més que ningú. A part de treure-li la llengua al teu amic del cartell, saluda'l i digues-li que té els dies comptats. Serà com una mena de budú.

  Sergi, les primeres informacions apostaven a que podries tenir raó. Però la cosa ha continuat i hem sentit de tot ja. Per exemple sembla que hi havia algú arrencant cartells nostres i d'altres i enganxant-ne de CiU i PP alhora. En ser preguntat, el candidat de CiU assegura que ells no paguen a ningú per penjar-los els castells (jo et garanteixo que nosaltres no ho fem, que ens hi estem deixant la vida...), però quin militant estaria penjant cartells de dues formacions al mateix temps? Ja no sé què pensar, però que es tracta d'un tema d'eliminar competència directa, això segur. Però sense més proves no podem acusar ningú concretament.

  Consol, la campanya és circumstancial, és clar. Es tracta només d'un reflex del que és la realitat. Normalment et perjudiquen d'altres maneres, i ara que hi ha cartells penjats al carrer, la manera de fer-ho és molt fàcil, més que mai.

  M.Roser, la campanya és esgotadora, però sobretot perquè els pencaires com jo l'hem de combinar amb la feina i amb totes les coses que fem en el dia a dia. Com explicava l'altre dia, consumeix bona part dels meus recursos mentals, no m'ho trec del cap perquè no només participo a nivell de penjar cartells, jo porto la comunicació, allò que hauria de ser prou per convèncer la gent, i en qualsevol moment pot haver-hi alguna informació que cal difondre. Cert que jo m'ho prenc molt seriosament, però també veig símptomes d'esgotament en altres companys amb responsabilitat en el comitè de campanya. Les campanyes ja s'han actualitzat, com et deia, jo porto la part 'virtual', però sembla ser que per arribar al gruix de gent la cara dels candidats ha d'estar penjada per tota la ciutat. Sembla mentida, però molts i moltes encara no tenen accés a internet, tele i diaris, o no els interessen en absolut.
  La campanya és una autèntica guerra, ja hi pots comptar. El que passa és que alguns juguen especialment brut. Nosaltres no n'hem arrencat cap, de cartell. I mira que hi ha candidatures que ens mereixen poc respecte, però tot i així les respectem, perquè en democràcia tothom pot expressar-se i demanar el vot. La nostra campanya activa contra ells és explicar com volem fer les coses, i demostrar que la seva opció és l'equivocada. Faltarà que ens vulguin escoltar i que no prevalgui que la cara d'un o altre estigui als fanals.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aquí al costat, a Sant Just, un partit més de dretes que el PP, va ensarronar unes quantes persones per fer-se fotos amb la candidata aprofitant la coneixença del poble...
   Imagina't la seva sorpresa , quan es van veure en un tríptic d'aquest partit, que no sé ni com se diu. T'asseguro que van quedar ben retratats. Han posat una denuncia als mossos, però no sé si se'n sortiran!!!

   Elimina
 23. Sr. Gasull, la manca d'escrúpols sol ser una norma en campanya, però no deixa de ser un reflex de com són alguns partits, oi? Nosaltres no ens dediquem a destruir cartells dels altres. Com a molt enganxem a sobre d'aquests que van encolats, però és que l'espai és limitat i això es fa contínuament. La campanya aèria hauria de ser intocable, haver-te espavilat en penjar primer. Quin servei faran al poble aquests? Doncs de proves no ens en falten, oi?

  Eva, curiós cas aquest el de les mòmies. Vaig veure una imatge també en el que hi havia cartells de PP i C's uns a sota els altres i uns deien una animalada i els altres comentaven 'Pensamos igual'. No sé si la vas veure.

  Assumpta, vull creure que no són els convergents, tot i que aquest cop som competència directa i em sembla que els independentistes del poble ho haurien de tenir clar. El candidat dels convers és molt, molt fluix. I no perquè ho digui ERC, i perquè el nostre sigui molt superior, que ho és, tothom ho veu. I jo el conec des que era petit i t'asseguro que és un tros de soca, no sé com el tenen allà... Diuen que és bona persona, però...

  maria, mai hauria de valer tot. Però és cert que hi ha molt interès que algunes opcions tinguin poca visibilitat. Deuen tenir por.

  Jomateixa, hi ha alguns que no tenen res més que les mentides i intentar que no descobreixis que hi ha una opció bona i assenyada que és contrària a la seva, i per tant se l'ha d'eliminar.

  m,, primer de tot hem de saber quins mèrits tenen o poden tenir els que fan aquestes coses. Potser és que no tenen res per oferir, i només volen la cadira per tenir una mamella de la que mamar. No són els polítics que volem, però saben enganyar molt bé per obtenir bons resultats i que als altres no se'ls vegi. Donada l'experiència en això que tenen alguns, ja fa temps que passa.

  Galionar, no puc parlar per altres components de candidatures del meu partit en altres poblacions o barris, però t'asseguro que dels meus ningú s'ha dedicat a fer això, i si ho hagués fet, rebria una esbroncada monumental. Puc respondre per ells, però no puc respondre pels que estaven a la llista anys enrere, que ja no hi són però els conec, i no donaria un duro per ells. Això demostra que el partit no ho és tot, i que al final, com dius tu, el que importen són les persones. I compartir idees no és garantia de compartir maneres de fer. Ara, hi ha partits que sembla que funcionin per consignes... i les consignes no són massa agradables.

  Glòria, no hi posaria la mà al foc. Segur que els fa guanyar vots que alguna gent es cregui les seves mentides, i sobretot que no vegi als carrers altres cartells que els seus. Al final, per osmosi, et va entrant aquell candidat, i l'acabes votant, perquè si és a tot arreu, i tothom en parla, per alguna cosa serà. Fins i tot la guerra bruta està molt ben estudiada.

  Gemma Sara, ves amb compte, que això dels castells enganxa! Si comences potser no podràs parar. No puc dir qui eren, perquè no ho sabem, i a diferència d'altres, no m'agrada acusar sense saber. Sí que seria un descrèdit si sabéssim del cert qui són, però no ho arribarem a saber, és clar. El que sembla clar és que no era una bretolada, sinó una cosa força premeditada.

  ResponElimina
 24. Quelcom semblant ha passat en el meu poble, però no tant bèstia. A un grup polític d'aquests que són únicament del poble també li han despenjat uns quants plafons i banderes. El cas és que aquest grup és políticament força "marrullero" i agressiu, i només els hi faltava això per seguir fent brega i assenyalar indirectament el grup de l'alcalde. Tenen tot el dret a queixar-se, però a mi em dona ganes de dir-lis "calleu ja, pesats!" però suposo que els que els hi ho han fet ja buscaven això, fer-lis la punyeta. De totes maneres, no està bé. Sigui el bàndol que sigui, és joc brut, i molt arriscat. Només que algú hagués fet fotos de qui us despenjaven les banderes i les haguéssiu penjat a la web, les coses s'haguessin embolicat molt.
  Tinc un dubte que no aconsegueixo resoldre: Dissabte vaig anar a Salt i vaig veure els plafons de cert grup xenòfob. Els vaig trobar molt violents, ja que els lemes "acaba amb la casta" i "recuperem Salt" o alguna cosa així estaven tacats de sang, en menor o major mesura segons on estaven col·locats, com també la camisa del cap de llista. Em penedeixo de no haver fet fotos, perquè pensava que les trobaria a la web, però no trobo res. El dubte és si la taca de sang ja hi era (emfatitzant que faran el que faci falta per canviar el poble) o li ha posat algú altra (per acusar-los de violents). Tant si és una cosa com l'altra, tampoc em sembla correcta, tot i que si fos el segon cas, veus, no em sabria gaire greu.

  ResponElimina
 25. mmm, encara que arribo molt tard, tampoc sé massa què dir. Mala fe? potser xò hi ha qui no sap jugar net. A Sants hi ha un senyor gran que es dedica a treure tots els cartells que es pengen d'activitats de les entitats del barri. Xq? doncs xq està grillat i diu que s'embruten les parets. Ja veus, hi ha qui no vol sentir res que sigui diferent al que pensen. I per això, com que no veuen més enllà d'ells mateixos, no deixen viure ni participar, sigui quin color sigui.
  Ànims, que això s'acaba!
  per cert, no sé a qui votar, encara. aviam si faig un post!

  ResponElimina
 26. Roselles, he vist molts casos aquests dies de cartells arrencats, el meu no és l'únic poble en el que passa, i veig que el teu no se'n salva. Si han tret cartells d'una formació perquè reaccionin de manera violenta o hostil són encara més recargolats. Però et volia contestar sobretot a la segona part. Al meu poble hi ha cartells d'aquest partit que dius, que és PxC, o almenys l'eslògan és el mateix. No sé si n'han fet de diferents, però jo et puc dir que al meu poble no estan tacats de res. Són blancs amb la cara del candidat, i no tenen taques de sang. Això no et soluciona res, però almenys et dic el que tenim per aquí.

  rits, tenim motius per pensar que no ha estat precisament un grillat el que s'ha dedicat a arrencar els nostres cartells, tot i que també ho ha fet amb els d'altres formacions. Tot apunta a que és premeditat, però el que es manté és que deu ser gent que no els agrada sentir res diferent del que ells pensen. Sí que s'acaba, sí. Ja t'he expressat la meva opinió sobre els teus dubtes al Vuit8ena.

  ResponElimina

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.