dimarts, 29 d’abril de 2014

Plàtans

Quan ho vaig veure per primer cop vaig arrufar el nas, què redimonis es menjava el Dani Alves abans de servir el corner?? Per la facilitat amb que treu l'embolcall, vaig pensar que era alguna mena de xocolatina o similar. Però no, era un plàtan. Un plàtan que un brètol li havia llençat per tractar-lo de mico, de manera racista i ofensiva. Cansat de la mateixa cançó de sempre, Alves recull el plàtan i se'l cruspeix. Un gest estrany, però si hi penses, molt significatiu.El jugador, molt criticat darrerament pel seu joc, va començar a rebre elogis a les xarxes socials, la conducta de l'aficionat ha estat reprovada per tothom, el Vila-real l'ha localitzat i expulsat del camp de per vida. Un al·legat contra el racisme imperant als camps de futbol i un acte que no ha passat en absolut desapercebut, que tants altres famosos han reproduït en solidaritat i per demostrar el seu rebuig contra la discriminació racial. I no només famosos, fins i tot jo m'he fet fotos amb els de la colla menjant plàtans. El plàtan s'ha convertit en un símbol, qui sap si d'aquí uns anys estarà globalment estès, i per un cop sabrem d'on ve. Tota lluita és poca per combatre els conflictes racials. Bé per Dani Alves, aquest cop el partit el va guanyar ell.

36 comentaris:

  1. La veritat és que li ha sortit bé la jugada. Segons com, aquest gest podia haver acabat en un reguitzell de bromes que s'eternitzen (com el penal de Ramos)

    ResponElimina
  2. Una bona reacció i resposta per part de la xarxa.
    Ara bé, me l'he mirat vegades però no acabo d' entendre com pot es pot menjar un plàtan tan de pressa. ^-^

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic amb tu, Maria... jo no podria anar tant de pressa...

      Elimina
    2. Neneeeeees... hahahaha... que només en menja un tros! :-DDD
      Li treu la pell, en trenca un tros, se'l menja (el tros) i tira la resta junt amb la pell)

      Elimina
  3. Molt bona resposta a un gest tan reprovable. Segur que ja s'han acabat les "brometes" racistes.

    ResponElimina
  4. Ja va tenir sort que el plàtan no estigués 'farcit' de ves a saber què...

    ResponElimina
  5. Es una campanya viral de màrqueting per part d'una agència anti-racista pactada amb el Dani. Que m'han d'explicar a mi de conspiracions a l'ombra!

    ResponElimina
  6. Jo no segueixo el futbol ni sabia qui era Dani Alves fins fa quatre dies... però és que a les xarxes socials les notícies volen com l'escuma!
    Jo també aplaudeixo l'acte que va fer el jugador. El seu i el que després s'hi han anat sumant al darrere.

    ResponElimina
  7. Va tenir una molt bona pensada, amb el simple gest de menjar-se un tros d'aquell plàtan va aconseguir donar la volta a un insult racista. I molt ben benvingut tot el que ha vingut després, encara que jo no sóc tan optimista com tu. Em sembla que tota aquesta campanya passarà com en passen tantes d'altres d'aquestes virals sense esdevenir símbol de res. Tant de bo m'equivoqui.

    ResponElimina
  8. El Josep Dharma" Fortuny escrivia i cantava:
    "De racistes i mamons n'estem fins els .."
    Permeteu-me menjar simbòlicament el plàtan de la igualtat i la fraternitat.
    Fita

    ResponElimina
  9. Aneu amb compte amb aquests gestos de solidaritat que els plàtans rentrenyen molt.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un suc de taronja en dejú per compensar... o dos kiwis... he, he he... que per això no quedi,,,

      Elimina
  10. Menjarem plàtans... m'ha agradat la reacció de la xarxa...

    ResponElimina
  11. Un deu per ell i per tots els que mengen plàtans com a mostra de recolzament!

    ResponElimina
  12. Sí, ha estat molt bé, però ara que no mengi ningú res més del que tirin per si de cas, que hi ha molta gent dolenta i molta mala idea.

    ResponElimina
    Respostes
    1. JOMA... massa llibres d'assasinats!! :-DDD

      Elimina
  13. No sé, però trobo a faltar algun alcalde i ministre participant en aquesta campanya antiracista.

    ResponElimina
  14. em sembla molt bé el que ha fet L'Alves, el plàtan està ja donant la volta al món virtualment , el racisme no ha de tenir lloc en els camps de futbol ni fora tampoc , ves per on dia si i dia no em menjo un plàtan per berenar! ara a més té un significat !

    ResponElimina
  15. Aquest post em va com anell al dit...

    Tot el tema del Pere Navarro i la seva horrible agressió que ha donat motius (senyora, un altre dia s'aguanta una mica abans de donar la cleca!) als unionistes per parlar del terrible clima de crispació que es viu a Catalunya. Ha passat el que volien... No calia que fos res greu, una cosa petita ja els hi valia (ells ja s'encarregarien de fer-ho gran i gran, començant per la "pobre víctima" que cada dia és més patètic) (segueixo...)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Disculpa que faci els comentaris a trossos, és que el meu ordinador s'està morint i li agafen atacs de catalèpsia i col·lapses sobtats en els que s'apaga sol o es queda completament bloquejat...

      Elimina
    2. Doncs això... No hi ha cosa que més desconcerta a qui t'ataca que una resposta en to d'humor, de forma despreocupada... Qui et vol provocar i veu que no ho aconsegueix es sent frustrat i encara s'empipa més...

      Que es crispin ells!! (els unionistes) nosaltres no hem de caure en el parany! Nosaltres a pencar per intentar convèncer els indecisos, i a fer-ho amb il·lusió (ostres hahahaha m'ha sortit sense pensar-ho... però sí, en aquest cas hi lliga molt)

      Elimina
    3. L'Alves ha fet el que havia de fer i ha demostrat ser més intel·ligent... Si s'arriba a girar amb el puny enlaire, amenaçant a la zona de públic d'on li van llençar el plàtan, encara hauria estat ell qui hauria rebut les crítiques... La seva reacció ha estat un model.

      Catalans!! Demostrem també nosaltres que no ens deixem provocar... responguem amb indiferència o amb riures a les provocacions d'aquests quatre gats mal comptats que volen fer veure que són més dels que són i el propòsit dels quals és desprestigiar la modèlica actuació de l'independentisme català!!

      Elimina
    4. En Salvador Cardús ho va dir... Serà una travessia difícil, hi haurà moltes dificultats (aquesta gent fan joc brut a tots els nivells, començant per la premsa i acabant per cada un dels seus polítics)... però nosaltres units i endavant!!!

      Només essent un poble unit, alegre i combatiu (ja saps que a mi sí que m'agrada la frase hehe) ho aconseguirem!!

      VISCA CATALUNYA LLIURE!!!

      Elimina
    5. I aquí tenim a Rosa Díez el dia de Sant Jordi, a Barcelona... mentre és insultada i agredida per una colla d'incontrolables i crispats independentistes...

      :-DDD

      Elimina
  16. Ei, Rosa, el que hauries donat per rebre tu la cleca d'en Pere Navarro, eh? Encara li hauries tret més suquet (si fos possible)... però no, nosaltres, com en Dani Alves, li clavem queixalada al plàtan i guanyem el partit!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai, m'ha quedat fora de lloc... ara l'hauràs de respondre a part... hahahahaha

      Elimina
  17. M'agrada que hagis fet aquest post, perquè trobo que mai són poques les protestes contra el racisme i cal aprofitat qualsevol circumstància. Els racistes pocs en deuen menjar, de plàtans i la falta de potassi els deu afectar algunes neurones
    La veritat és que em va sorprendre la capacitat de reacció de l'Alves, tota una mostra d'intel·ligència, sense donar-li importància...
    Molt al contrari que el senyor que va rebre la bufetada d'una persona del sexes dèbil (?)...Em sembla que ha fet el ridícul més espantós posant la denuncia i que consti que en cap moment defenso la violència, ni de fets ni de paraula, però hauria pogut demostrar més classe (ell)...
    Bona tarda, XeXu.

    ResponElimina
  18. Bé per Alves! Tot i així el racisme és més virolent quan la víctima no és un personatge famós o està a l'atur

    ResponElimina
  19. En general tots estem d’acord en que va ser un bon gest que esperem que tingui repercussió a banda de les diferents reproduccions que se n’han fet. Vull dir que no n’hi ha prou amb menjar el plàtan, cal demostrar que rebutgem tots aquests comportaments deixant en evidència els racistes. Amb l’ajuda de tots cada cop anirem fent un país millor. Moltes gràcies a tots pels comentaris.

    Sergi, el primer cop que vaig veure les imatges vaig pensar que s’havia tornat boig, que allò no era normal. Al principi no sabia que era un plàtan, com deia. Però en el moment que es va dir que ho havia fet per riure’s dels racistes, tots vam veure la seva vàlua i la perspectiva et canvia. I de bromes n’hi pot haver, però davant d’una lluita com aquesta, a veure qui és el guapo que es posa a fer bromes d’Alves ara mateix sense rebre una reprimenda.

    maria, ni pelar-lo! De vegades me les veig negre per pelar un plàtan, li solc fer un tallet amb un ganivet per facilitar-ho, però sembla que ell ho té per la mà. Pel que vaig sentir no se’l va menjar tot, només va fer una bona mossegada i va tirar la resta. Més que l’estètica del fet, és la repercussió que ha tingut.

    Glòria, malauradament, les brometes, i el que no són brometes, no crec que s’acabi, però ara més d’un s’ho pensarà dues vegades.

    Carquinyol, vaig tenir un pensament al respecte, era molt fàcil posar-hi alguna cosa dins del plàtan, alguna cosa realment dolenta.

    Pons, Dani Alves no em sembla el jugador més ximple que hi ha, potser sí el més esbojarrat, però la sap llarga. Tot i així, és un gest que no sé si hagués sortit d’ell sol. En tot cas, es va atrevir a fer-lo i ha rebut una gran acceptació. Vingui d’on vingui, està molt ben trobat i ha unit un munt de gent. A més, han fet feliços a tots els empresaris productors de plàtans.

    Alba, aquesta és la gràcia, és un gest que arriba encara que no siguis seguidor del futbol. Mínimament tens unes nocions de com va, i saps que no és normal que un jugador faci això. Veure-ho i sentir-ne l’explicació et fa posar automàticament al costat d’aquesta campanya, i tant és així que han aparegut una munió d’imitadors, entre els quals m’hi compto.

    McAbeu, no és que sigui especialment optimista. Només parlem d’aquest gest i de la repercussió que ha tingut. El més probable és que d’aquí a unes setmanes ja no se’n recordi ningú. El que volia dir és que de vegades tenim icones simbòliques que no sabem d’on venen i que aparentment no tenen massa a veure amb el fet que representen. Si agafes les dues coses de manera aïllada, un plàtan i el racisme, potser és difícil fer la relació, però ara mateix estan íntimament lligades. Tant si transcendeix com si no, és important que tanta gent condemni tot tipus de violència. Encara que de curts de gambals sempre n’hi haurà.

    Xavier Pujol, ens farem un fart de menjar plàtans si hem de lluitar contra totes les injustícies i per totes les causes que valen la pena. Al final sí que semblarem micos!

    Jpmerch, en tot cas, no se’n pot fer ostentació, has de mostrar la teva solidaritat una sola vegada, o poques.

    Carme, podria haver estat objecte de moltes bromes, però donat el missatge del gest, tots ens hem apuntat al carro de difondre’l i de donar-hi suport.

    Sílvia, ja dic jo que els productors de plàtans estan molt contents amb aquesta iniciativa. Si és una campanya publicitària, com diu en Pons, molt ben trobada.

    Helena Bonals, tots els símbols que puguem tenir contra el racisme seran benvinguts.

    Jomateixa, jo també ho vaig pensar! No crec que ningú pogués predir que Alves es menjaria el plàtan, així que era poc probable que a aquest li passés alguna cosa, però a partir d’ara podria passar de tot, hi ha bojos a tot arreu. L’enxamparien, però podria fer molt mal al jugador.

    Rafel, doncs no estaria malament. Però potser és un gest poc estètic per gent de tant renom, oi? No els barregis amb el populatxo.

    ResponElimina
  20. Elfreelang, tu ets una visionària i ja fa temps que lluites contra el racisme. A mi els plàtans m’agraden, però no per menjar-ne sovint. Ara, si és per anar contra el racisme, els que facin falta. Per lluitar contra les bretolades, hem de ser tots els primers a donar exemple. El mínim que es pot fer amb aquesta gent és fer que els caigui la cara de vergonya.

    Assumpta, quines coses més rares que fas! No sé si la reacció de l’Alves va ser natural o si era fruit d’una campanya com diu en Pons, però de totes maneres la trobo molt encertada, jo i tots. Va ser un bon detall, i com dius tu, en comptes de cedir a les provocacions, gires la truita completament. Això no ho pot fer un pocapena com en Pere Navarro, perquè està desmantellant el seu partit i no sap com aturar la caiguda, necessita aferrar-se al que calgui, i en aquest cas ha estat una agressió que li han fet, segurament més producte de la seva pròpia mala gestió a l’ajuntament de Terrassa, que no pas per independentisme. Però bé, l’he sentit i el paio, dies després, continua traient profit del fet! No es pot ser més desgraciat, menys lleial i més mentider que aquest home, ni els ultra-conservadors són tan barroers. Però bé, s’està posant en evidència. Hagués quedat com un senyor si hagués tret ferro a l’assumpte, però no, és clar, perquè de senyor no en té res.
    La Rosa Díez és una altra gran mentidera i demagoga, i a més té un morro que se’l trepitja. Ve a signar llibres per Sant Jordi, perquè s’ha de vendre, i quan se’n torna diu que el clima de crispació que es viu aquí és irrespirable. Sí, per Sant Jordi el clima és irrespirable, però de tanta gent que surt al carrer a mirar llibres, a regalar-se roses, i a gaudir d’una de les nostres festes més boniques, que naturalment, és pacífica. Però res, que se l’escoltin, tant és, ja res del que digui ens fa ni pessigolles. Ja veiem com les gasten. Però ja veurem quin serà el proper invent.
    I bé, després de desfogar-me, doncs Dani Alves, que d’això anava el post. No sé si és equiparable el que va fer ell amb el comportament que hem de tenir nosaltres davant de les faltes de respecte que rebem, però sí que és una bona lliçó, que a més ha donat la volta al món, així que el missatge ha quedat mol clar. Davant del racisme, el millor és no respondre amb més violència, sinó posar en evidència els qui el practiquen. S’ho mereixen.

    M. Roser, sembla ser que podria ser una campanya, que el gest no va sortir ben bé de l’Alves, però tant és, ell es va atrevir a fer-lo i és el que ha transcendit. I com a gest està molt bé, però contra el racisme hem de batallar cada dia. Afortunadament sembla que una gran majoria de la població no té aquestes tendències, però a pocs que n’hi hagi, ja seran massa. Pel que fa a l’individu que menciones, no fa el ridícul per posar una denuncia. Si tu vols seguir la via normal, davant d’una agressió poses denúncia a la policia, no truques al conseller d’interior. El ridícul el fa utilitzant aquest fet per defensar les seves tesis anti-nacionalistes, quan tothom sap que l’agressió no tenia res a veure amb el sobiranisme. Però insisteix i insisteix. Naturalment, tots els altres mentiders pugen al carro denunciant el clima de crispació que vivim aquí, que és insuportable, com saps. Diaris, polítics, tots fent veure que aquí et persegueixen si no ets independentista. Ja ens ho podíem esperar, però és que a mi la falsedat em repugna. Hem de mantenir la calma per no fer realitat els seus desitjos, nosaltres som pacífics i les nostres demandes també ho són. No ens deixem provocar.

    Loreto, ja sabem on hi ha els veritables brots de violència racista, però per això és tan important que els famosos facin gests com aquests, la gent els segueix i creuen en ells, cal que donin exemple.

    ResponElimina
  21. T'entenc, XeXu, però jo ho deia, perquè ni parlar amb el conseller d'interior, ni posar una denuncia, que em sembla que no n'hi havia per tant...

    ResponElimina
  22. Doncs fins ara no havia vist el video. Una sortida ben pensada. No crec que l'Alves pensés la repercusió que tenia en aquell moment, va ser l'impuls del que ha viscut i denunciat, xò la reacció et demostra que és alguna cosa que fa mal.

    El gest ha portat a molta moguda, xò espero que serveixi per alguna cosa. No sé, tinc els meus dubtes....

    ResponElimina
  23. Alves va fer el millor que podia fer, enfotres del brètol que li va llençar el plàtan

    ResponElimina
  24. M. Roser, naturalment que no n'hi havia per tant. De fet, aquest home és tan ximple que inicialment deia que no posaria denúncia i que no passava res, però algú una mica més espavilat li devia dir que d'això se'n podia treure profit polític, i mira si s'ha embolicat la cosa que encara dura la broma.

    rits, no m'ha quedat clar si la idea va ser de l'Alves o no. Potser era una campanya ben pensada i Alves només va ser l'executor, però ja va bé que en sigui la cara visible. Ja sabem que no sempre aquest jugador ha estat políticament correcte i és força excèntric, però tenir una personalitat una mica dispersa no té res a veure amb el racisme, ell pot ser com vulgui, però lluitar contra aquestes discriminacions ho hem de fer tots. Ja li he sentit dir a ell mateix que espera que no es quedi la cosa en un plàtan, hi ha molta feina a fer.

    Bruixeta, justament, millor riure que rebotar-se. Això li ha passat a un jugador del Llevant, va reaccionar de mala manera i el que s'ha posat en evidència ha estat ell en comptes del provocador. Com canvia la història d'un cas a l'altre.

    ResponElimina

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.