diumenge, 2 de desembre de 2012

A la part baixa

No vaig voler fer una valoració dels resultats electorals perquè vaig pensar que altra gent ja la faria i molt millor que no pas jo. S'ha parlat molt de la part alta de la 'classificació' i de les conseqüències que està portant, però menys dels partits més minoritaris, i són aquests en els que em vull fixar. Un partit amb representació parlamentària i de tendències eminentment independentistes, Solidaritat, va desaparèixer del mapa en un moment molt propici per aconseguir un bon resultat. Que facin la seva pròpia valoració i una profunda reflexió, que bona falta els fa. La meva sorpresa va ser en consultar dades de vots totals i descobrir que no s'havien quedat ni a les portes de l'escó. Una altra força s'hi havia apropat més: Plataforma per Catalunya.

Sota aquest nom tan prometedor s'amaga un partit xenòfob de tendències ultradretanes. Fa tot just una setmana, aquest partit va obtenir més de 60000 vots al nostre país, i això em preocupa en gran mesura, em sembla molta gent. Em pregunto quin és el perfil del votant d'aquest partit. Una part, de ben segur, són persones racistes que senten un odi irracional pels immigrants, i que aparentment no tenen altra preocupació que fer-los fora del país (o coses pitjors). Però em temo que gran part dels votants són gent de classe molt baixa que es deixen enganyar per un discurs fals i demagog que denuncia que els immigrants tenen més avantatges que la gent autòctona.

La veritat és que no veig els immigrants àrabs, pakistanesos i similars viure una vida de luxe i xerinol·la. I sincerament, no tinc cap por que vingui un immigrant a prendre'm la feina. Els immigrants fan feines que ningú més vol fer perquè aquí alguns les consideren indignes, o feines del nivell més baix a uns salaris que ningú no vol cobrar aquí, per massa baixos. Però hi ha gent que no pot aspirar a res més, i en comptes d'esforçar-s'hi, d'aprendre un ofici, prefereixen queixar-se i fotre la culpa als que venen a guanyar-se les garrofes al nostre país perquè al seu es moren literalment de gana. El més curiós del cas és que posaria la mà al foc que gran part d'aquests votants són fills de l'onada migratòria andalusa dels anys 60, o els mateixos que van venir. Però ells no eren immigrants, és clar, ells venien a aixecar Catalunya. Són rasers diferents. Sort que la majoria no són tan curts de gambals com aquests, si no no sé què seria del país.  

25 comentaris:

 1. Jo tampoc no entenc els 60000 d'on surten, com tampoc entenc tots els votants que Catalunya té del PP. Altres coses si que les puc entendre, encara que no les comparteixi, però aquestes no. Estic força d'acord amb el que dius dels immigrants, que tenen tot el dret a guanyar-se la vida, però sempre hi ha gent que només sap veure la part de la pel·lícula que li interessa. Jo també penso que molts d'aquests són dels que deuen haver oblidat d'on són ells, perquè d'entre altres coses de malagraits n'hi ha molts i de polls ressucitats també. Potser si la fessin ells la feina no vindria ningú a prendre res!

  ResponSuprimeix
 2. M'arriscaré a explicar una anècdota personal, a risc que alguns puritans del pensament políticament correcte em puguin titllar de racista o xenòfob.

  Durant un parell d'anys vaig pertànyer a una plataforma veïnal que buscava solucions per als veïns d'un barri conflictiu. Hi havia una mica de tot: soroll, brutícia, baralles, venda de drogues, prostitució al carrer, robatoris, vandalisme... situacions difícils amb les que els veïns havien de conviure diàriament.

  Els veïns de la plataforma també érem diversos: hi havia gent de totes les edats, de nouvinguts i de tota la vida, de classe baixa i de classe mitjana (de classe alta no hi havia ningú a aquell barri), de diferents nivells educatius, etc.

  Doncs bé, una vegada ens vam citar amb un periodista i un senyor gran volia dir al periodista que ell era racista, que estava fins als nassos dels negres que venien droga al seu carrer. Nosaltres l'intentàvem convèncer que ell no odiava els negres, que només estava en contra dels que venien droga al seu carrer. I que el que havíem de reclamar és que la policia fes millor la seva feina. Finalment vam aconseguir que no digués res al periodista però no el vam fer canviar d'opinió respecte a les seves creences.

  D'aquesta experiència vaig treure'n algunes conclusions. Molts veïns de barris degradats porten anys suportant el mòbbing de petites bandes de delinqüents o incívics, molts dels quals són immigrants. I veuen com els partits tradicionals no hi fan res. A algú que viu intimidat per una banda de delinqüents, no li pots demanar que tingui una visió àmplia del tema. Ell només sap que els seus delinqüents són estrangers i quan sent que PxC vol fer fora els estrangers pensa "per què no provar amb aquests?".

  Crec que aquest fenomen és el que explica que l'extrema dreta pugui conquerir els barris més degradats, com ja ha passat a França. Afegeixo que PxC és un partit format per gent molt poc hàbil, per dir-ho suaument. El dia que l'extrema dreta tingui un partit format per gent mig preparada, aquests 60.000 vots es poden convertir en molts més. I de mostra, tenim l'Albiol a Badalona.

  Finalment, i amb això acabo, recomano als dirigents dels partits d'esquerra que baixin de Gràcia i l'Eixample i busquin un pis de lloguer als barris més conflictius. Potser amb aquesta experiència acabin entenent de veritat el fenomen de la immigració i puguin evitar perdre aquests barris a mans de l'extrema dreta.

  ResponSuprimeix
 3. A mi també m'espanta el racisme i la xenofòbia, però he de dir que les persones que vivim en barris no conflictius i amb un percentatge d'immigrants no molt alt, a vegades ens és complicat d'entendre que molta gent s'ho passa malament. En Sergi ho explica molt millor que jo. I hi ha partits que s'aprofiten d'aquestes coses. Esperem que no arribin mai al mínim per entrar al parlament.

  Posats a parlar de la part baixa del Parlament. No entenc de cap manera qui pot votar ni PP ni C's, vivint a Catalunya.

  ResponSuprimeix
 4. La terra no hauria de pertànyer a ningú i tothom hauria de tenir el dret de poder ser lliure per viure on volgués. Immigrants ho podem ser tots en un moment o altre de la nostra vida i a ningú li agrada que el facin sentir foraster.

  Suposo que en moments de crisi generalitzada certes coses fan por i molta gent opta pel lema de "primer els de casa", esporuguits perquè a ells no els caigui la garrotada.

  Ningú se'n salva, però està clar que el lema funciona si tenim en compte la quantitat de gent que els ha votat. És penós, i més perquè segurament tots s'auto-anomenen civilitzats. Que s'ho facin mirar, de debò.

  ResponSuprimeix
 5. Molta incultura és el que hi ha, d'això viuen molts d'aquests partits. Però la veritat és que preocupa molt que n'hi hagi tants i que creguin cegament en el que voten.

  ResponSuprimeix
 6. No t'equivoques pas XeXu, sé de catalans, que els voten per "fotra´ns", perquè segons qui, gosa a dir que estem destruint Espanya, amb aquestes rucades, que per nosaltres és l'essència de la nostra identitat. Molt fort, massa fort!!!

  ResponSuprimeix
 7. No només és preocupant lo de PxC sinó també els resultats de Ciutadans. Tothom ben content per la proesa d'Esquerra Republicana per haver doblat el número de diputats i no oblidem que el partit de l'estupendo del Rivera ha triplicat el seu número! A mi això també em mosqueja.
  Però ja que parlem de les parts baixes (i com a contrapunt positiu) cal fer esment a l'entrada de la CUP,que per ser la primera vegada que es presenten a unes autonòmiques no està malament el resultat. Jo el que no sé és com s'ho faran per posar-se d'acord sense trair els seus programes electorals i fins i tot els seus ideals polítics...i em refereixo a tots els partits,perquè això és un merder dels grans!

  ResponSuprimeix
 8. La crisi econòmica és un terreny abonat per a que proliferin aquesta mena de corrents, moviments o brutícia de claveguera. I el que diu en Sergi és absolutament veritat. Fins ara, aquesta gent, ha tingut uns lideratges més patètics que molta de la gent que els vota, però el dia que s'hi posi algú carismàtic, amb capacitat de discurs convincent... compte.

  ResponSuprimeix
 9. He de compartir ple amb un senyor de PxC, em declaro incapaç de raonar amb ell.

  ResponSuprimeix
 10. El cartell publicitari que tenen ja fa vergonya al·lièna.

  ResponSuprimeix
 11. Hi ha molta incultura, molta por, molta manipulació...
  I el moment que vivim és un bon caldo de cultiu. Aquests partits ho saben i ho aprofiten.

  ResponSuprimeix
 12. Penso que no t'equivoques gens en el teu anàlisi. Al meu barri, on andalusos i extremenys són quasi hegemònics, els de PxC són els primers en enviar propaganda electoral. Escoltant a més d'un veí on endevina fàcilment d'on ixen molts dels seus vots. I és trist veure dues coses: que hi ha gent que no té voluntat per progressar a la vida i que té empatia nul·la cap aquells que no han fet una altra cosa que el mateix que ha fet sa família.

  ResponSuprimeix
 13. Interessant reflexió... Costa entendre que hi hagi gent tan extremista, però l'explicació del Sergi és molt important. De totes maneres no crec que els polítics hagin d'entendre "la veritat de la immigració" sinó sinplement la realitat d'aquests barris més pobres, conflictius i marginals. Allà és on s'ajunta la gent amb menys recursos i que immigrants o no recorren a coses que no agraden a molts, com la proatitució, la delinqüència o les drogues.

  ResponSuprimeix
 14. El lema de l'Anglada a Vic és: "primer els de casa", o sigui que primer ens "follem" els de casa... qui volia que el votés? Sort que ha perdut molta representació i la gent ha vist qui és realment. Aquests partits sempre tenen moments de pujada, recordo que a Vic quan va arribar la nova onada d'immigrants afrincans, indis i paquistanesos, hi havia molta por i tensió en l'ambient. Sobretot perquè es van situar en zones concretes, en guetos, de la ciutat i les persones que hi vivien se sentien amenaçades per la desproporció i els nous costums, que obrissin botigues , etc... ara sembla que se li ha vist el llautó i que tot s'ha calmat. Que duri!!!

  ResponSuprimeix
 15. La veritat és que són molts votants 60000, però no em puc imaginar com tu quins són els seus votants, em costa molt! Hi ha partits "perillosos" que potser caldria posar una mica de "normes morals" en el moment que un partit demanés la presentació a les eleccions. Potser sóna cruel o feixista, però penso que un partit amb una ideologia que pot arribar a fer mal a algunes persones no mereixeria ni la possiblitat de pujar al poder.

  ResponSuprimeix
 16. Jo m'he he criat en un d'aquests barris i la meva dona en un altre de les mateixes característiques. A quests barris han anat els emigrants de les diferents onades des de la segona part del SXX. Hi van perquè tenen les característiques per a aquesta gent i suposo que m'enteneu (més degradats, habitatges més barats, etc). Hi ha fills d'aquestes onades que ens hem format i hem sortit d'aquests espais buscant-ne de millors mentre que els que s'han quedat amb un nivell d'estudis limitat (o escàs, com els meus companys d'escola que es dedicaven a assalta gent pel carrer) s'han quedat. I aquests viuen habitualment de feines on no cal gaire formació. Amb manca de feina els nouvinguts representen competència directa per aquesta i és més fàcil culpar-los de tots els mals quan no és la realitat.

  I quan era petit i m'atracaven, o els veïns no deixaven dormir pel soroll, o el tràfic de drogues no ho feien gent de l'Àfrica o d'Amèrica, era gent peninsular que havien vingut perquè a la seva terra d'origen no podien sortir-se. No ha canviat res més que la procedència de la gent.

  ResponSuprimeix
 17. Em sembla que a tots ens costa d'entendre que hi ha gent que voti a partits com plataforma però em sembla que en Jordi no va mal encaminat; i en molt casos es tracta d'una qüestió de "competència".Sovint es parla de la por allò nou i desconegut , i sí que és cert que hi ha un sector de la població que té por dels costums i maneres de fer que no coneix. En aquests casos crec que només és qüestió de temps i no em preocupa massa. El problema greu rau en aquelles persones que veuen els immigrants com una competència directe. O no heu sentit mai a dir, a més del clàssic " que ens treuen la feina", frases com " viuen de les subvencions", " els hi paguen tot". En alguns casos no van desencaminats. El nostres polítics tenen una tendència natural a no saber mesurar. A veure si m'explico, les dretes retallen i retallen i les esquerres donen i donen. Uns retallen tot allò essencial i els altres donen ajudes que no es necessiten.
  Un exemple: Uns pares de classes mitjà que volen portar el nen a la llar d’infants pública i no tenen plaça perquè la renda de moltes famílies immigrants és inferior però resulta que les mares no treballen. Potser el problema és prioritzar famílies amb un pares que no treballin ( independentment d’on siguin) però es fàcil que si això es converteixi amb un “ els negres amb treuen el lloc a la guarderia “ i no un “ al meu ajuntament té una política d’educació nefasta”.
  A més per acabar-ho d’arrodonir la crisi ajuda i molt a tots aquests partits. Quan hi ha poc a repartir les posicions es radicalitzen

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. cal aclarir que a moltes guarderies anava gent que ingressaven molts i molts diners en negre amb immigrants amb ingressos molts baixos. En alguna escola bressol que conec a l'hora de la recollida hi havia cotxes 4x4 d'aquests tant cars aparcats a la vorera... Fins i tot hi havia una queixa d'aquest pares amb molts diners que els seus fills anaven amb immigrants (parlo d'aquesta escola en concret indicat per una mestra que conec). Però la culpa és dels que tenen rendes més baixes i vinguts de fora és clar!!!

   Quan l'immigrant és un que ve de l'orient mitjà amb milions a les butxaques no hi ha racisme, hi ha "peloteig".

   Suprimeix
  2. Tens tota la raó diem immagrant quan no hi ha diners, si n'hi ha són estrangers. En cap moment volia defensar aquestes actituts sinó precisament remarcar que són les mateixes males polítiques, les que apliquen varems injustos fent que gent que no ho necessita tingui privilegis que no haurien de ser.

   Suprimeix
 18. Em va saber greu que solidaritat es quedés fora....jo crec que el racisme i la xenofòbia són per sort minoritaris , el que no puc entendre és que no declarin il·legal del tot aquest partit , poden utilitzar la llei de partits creada per l'Aznar que van construir exclusivament per il·legalitzar totes les formacions abertzales que es presentaven al País Basc amb l'excusa de perseguir la violència i els qui en feien apologia....perquè no els hi apliquen la llei a aquestes formacions que fomenten l'odi?

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Aquesta llei està feta només contra els partits vascos independentistes. Els altres són dels seus i no voldràs que els molestin, no?

   Suprimeix
 19. Moltíssimes gràcies a tothom pels comentaris, m’han servit per tenir noves visions de la situació, altres explicacions a quelcom que no entenia. Entre tots hem pogut traçar un perfil del votant d’aquest partit, que com sempre, no respon a un únic motiu. Gràcies també a alguns testimonis molt interessants que heu deixat, com sempre, molt instructiu.

  Laura T, a mi els votants del PP no em sorprenen tant. Són gent que no té cap tendència a la separació d’Espanya, perquè per ells és una mateixa cosa i a casa nostra n’hi ha molts així. Més difícil d’entendre és que tenint en compte la situació econòmica, els pobres segueixin donant suport a un partit que és segur que els perjudicarà. Però hi ha altres coses que passen per davant, sembla ser.
  Hi ha gent que només veu la part que els interessa de la pel•lícula, i que es creuen qualsevol cosa. De fet, si algú rep més subvencions, és que estan pitjor que ells. És injust que sigui així amb els immigrants? Doncs mira, molt millor deixar que es podreixin, suposo. No sé com es pot pensar així. Si fessin la feina i si haguessin aspirat a alguna cosa millor. És evident que si poguessin posar un mico entrenat a fer la meva feina, ho farien, que els sortiria més barat, però jo vaig estudiar molts anys perquè no em superés un mico entrenat. Potser me la traurà un estudiant acabat de sortir de la carrera, però segur que no serà immigrant. Què faig llavors, odio tots els universitaris perquè em poden prendre la feina?

  Sergi, és bo fer posts expressant algunes opinions perquè als comentaris sempre surten noves visions que ni m’havien passat pel cap. T’agraeixo el comentari i l’esforç de fer-lo, convida a la reflexió. Al meu poble hi ha molta immigració, però no percebo situacions com la que descrius. Tampoc vull que pensis que sóc d’aquests que van amb la floreta a la mà, res de discriminació positiva. La llàstima és que ningú fa cas dels barris més pobres i conflictius, perquè aparentment no són majoria. Val més anar a demanar el vot a la classe mitjana, a barris més benestants. Però és ben cert que les forces de l’ordre, comandats pel partit que governi, haurien d’actuar en aquests casos. Delinqüència la justa, sigui del tipus que sigui, i no s’hauria de permetre que al nostre país, o a les ciutats del nostre país, hi hagi bandes a l’estil del que veiem a les sèries americanes. Potser no és fàcil i trivial combatre-les, però agreugen el problema de la immigració. Igual que deia al post que no tots els immigrants andalusos pensen així, no tots els immigrants formen part de bandes i van delinquint pel món. Potser sí que es formen guetos, però també és en gran part pel rebuig i l’exclusió social a la que es veuen exposats. Els uns que són poc donats a adaptar-se, i els altres que no els posem facilitats per fer-ho, ja sabem com acaba la cosa. Però el que tu descrius és un altre cas, una actitud denunciable i que s’hauria d’evitar, que lògicament desperta odi, i més encara pel fet de ser immigrants. Si això ho fes gent d’aquí, l’odi seria el mateix, però s’entendria d’una altra manera. Vulguem o no, els prejudicis estan molt arrelats.
  Coincideixo amb tu que els de PxC són una colla d’arreplegats, i Déu vulgui que no millorin com a partit. Proves d’èxit les tenim amb C’s i quan el PP ha radicalitzat el seu discurs en casos puntuals com el de Badalona, per bé que solen mantenir-se una mica més tolerants, però suposo que no és per manca de ganes que no hi van amb tot.

  Carme, és cert que sovint vivim en una altra realitat, però he de dir que al meu barri i poble en general hi ha molta immigració, i o bé jo baixo de l’hort, o tampoc no veig conflictes tan greus. Però hi haurà qui ho veu diferent, és clar. Continua a baix

  ResponSuprimeix
 20. Respecte a PP i C’s, gairebé ho entenc més. Els primers tenen la seva claca, hi ha molts espanyolistes a Catalunya, això està clar. Potser ens costa d’entendre a nosaltres, que tenim idees molt diferents, però si a Espanya guanya el PP, els que pensen que Catalunya i Espanya són una mateixa cosa també pensen que PP és la solució, la que van triar per l’estat espanyol també. C’s és del mateix pal, però a més menteix i fa demagògia perquè no explica realment de què va el seu programa. Només els he sentit dir dues coses, que Espanya i Catalunya són una família i no es poden separar, i hi ha molta gent que pensa així, i que hi ha massa estructures de govern i que s’han d’eliminar, idea molt atractiva per la gent que està cremada amb la política, però que a efectes pràctics vol dir que eliminaran totes les estructures d’autogovern perquè siguem totalment dependents del govern central. Fins i tot això als seus votants els és igual.

  Marion, em temo que a aquesta gent que voten aquesta opció la garrotada ja els ha caigut, són els més exposats a la crisi. En comptes de demanar al govern que faci alguna cosa amb les classes més desfavorides, demanen que facin fora els immigrants que són la seva competència directa. Sempre és més fàcil donar les culpes als altres de les desgràcies alienes.
  Tots podem ser immigrants, però ja saps que n’hi ha de diferents tipus. Els votants d’aquest partit no es queixen dels alemanys que han comprat Mallorca peça a peça, ja saps de qui es queixen. Tampoc no es queixen d’un andalús que els tregui la feina a dia d’avui, i menys d’algú de la mateixa Catalunya però d’un altre lloc. Ni ells mateixos entenen el que diu el seu lema, primer els de casa. De quina casa? És un dels eufemismes més dolents que he sentit, i mira que en política se’n fan servir.

  Sr. Gasull, suposo que tots els partits tenen aquella porció de votants que creuen cegament el que els diuen, que s’empassen totes les mentides i amenaces. L’única conclusió és que hi ha gent per tot, però aquests espanten una mica.

  Dafne, però voten Plataforma per Catalunya per fotre’ns? Suposo que per a això han votat C’s o PP. PxC va a la seva bola, també és espanyolista, però les seves preocupacions són unes altres.

  Persona, no consideraria preocupant això de Ciutadans, tot i que no m’agradi gens ni mica. Dic preocupant en el sentit que PxC és un partit feixista, i això m’esgarrifa. C’s és un partit espanyolista que vol que Catalunya desaparegui del mapa com a tal, només vol que sobrevisqui la regió d’Espanya. Estan en el seu dret, com tots els seus votants. El mateix dret que tenim nosaltres de voler una Catalunya independent. Vivim en un país plural, molt marcat per onades migratòries, i naturalment l’opinió està molt diversificada. Però això no és dolent, en principi, seria estrany que tots estiguéssim d’acord.
  Respecte a les CUP jo tinc els meus dubtes, no sé com s’ho faran, però se’ls haurà de seguir de prop. Tinc gent propera que els ha fet confiança, en detriment d’ERC, precisament, i veurem per on surten. Però els seus resultats són encara pitjors que els obtinguts per SI a les passades eleccions, i ja veus com han acabat. El discurs potser no era prou assenyat, o potser és que els votants de fa dos anys creien en Laporta (pobrets) i no en López Tena. Veurem què passa d’aquí a quatre anys amb aquests partits.

  Porquet, haurem de creuar els dits perquè ningú amb dos dits de front intenti crear o liderar una formació així. De fet, no m’imagino ningú amb dos dits de front pensant així, de manera que no hauríem de patir, però per mi ja són massa els que voten aquesta colla d’arreplegats, i el pitjor del cas és que els creuen cegament. Sí que sembla que en temps de crisi això és campi qui pugui, però no hauria de ser.

  Clídice, és que ets una bel•ligerant i intolerant! No, és conya, em sembla que jo tampoc sabria com posar-m’hi, i a mi, després de tres o quatre cops de cap contra una paret se’m comença a inflar la vena...

  ResponSuprimeix
 21. Maria, per no parlar dels anuncis, que són per posar-se les mans al cap.

  Glòria, suposo que actualment hi ha gent que s’aferra al que sigui que li sembli que el pot beneficiar, però em sembla força greu que a dia d’avui la màxima preocupació d’un col•lectiu sigui expulsar els immigrants. Així solucionarem tots els problemes, oi?

  Carquinyol, m’afalaga que tinguis una visió semblant a la meva, ja que estàs força posat en temes polítics i saps de què parles, però és una opinió només. En Sergi ens a mostrat un cas interessant que desencadena una reacció clara cap el rebuig als immigrants. Com de puntuals són situacions com aquestes és el que marca l’èxit d’aquests partits també, però realment no crec que existeixi un conflicte racial al nostre país actualment, més enllà dels prejudicis habituals que són tan difícils d’eliminar. En llocs no tan conflictius, suposo que la meva visió, motivada per alguna coneixença que tinc que respon al perfil que descrivia, no va tan desencaminada, hi ha gent que prefereix espolsar-se la responsabilitat de la seva situació i culpar els que són encara més febles que ell.

  Yáiza, el comentari d’en Sergi m’ha desmuntat inicialment, i són coses a tenir en compte, ja que jo no tenia al cap casos així en escriure el post. Falta saber quants vots s’obtenen per conflictes racials en barriades pobres, i quants són per aquesta deixadesa d’alguna gent que necessita culpar a algú altre per no haver estudiat o no ser capaç de saber fer res més. I referent a com solucionar l’existència d’aquests guetos i barris més marginals, no et falta raó que la cosa excedeix de conflictes racials, s’hi ajunta gent de pocs recursos, i com és natural (i en contra del que diuen precisament els de PxC), els immigrants són dels que menys recursos tenen. Sigui com sigui, el govern està també per tenir cura d’aquesta gent, però està clar que depenent de quin govern ho fa d’una manera o d’una altra, o directament no ho fa.

  Sílvia, jo parlava com si aquests 60000 fossin números estratosfèrics, però amb el teu comentari m’has fet anar a mirar i efectivament el partit va cap avall. Al 2010 tenien 75000 suports. De totes maneres, tant una xifra com l’altra em semblen altíssimes, tot i que com dius tu, per sort, la cosa va millorant i molts ja han vist de quin peu calcen aquesta gent. Esperem doncs que, ara que hi ha altres temes dels que parlar, aquest partit vagi quedant com a residual per a quatre fanàtics, o que acabi desapareixent del tot. No és que m’agradi que els segueixi tanta gent, però m’has deixat una mica més tranquil.

  Alba, ara que estàs apadrinada per l’Assumpta i que ja et tenim mig convençuda, et diré que així funciona el país al que pertanyem. Un partit que lluita per la llibertat del seu poble és il•legalitzat perquè no participi a les eleccions, però un partit de caire neo-nazi o feixista es pot presentar tranquil•lament que ningú no li dirà res. Potser ho va dir el més fanàtic dels fanàtics, però vaig arribar a sentir, en el passat, que ERC s’havia d’il•legalitzar, pots comptar. O tots moros o tots cristians, el que no es pot fer és anar amb aquest doble raser.

  ResponSuprimeix
 22. Jordi, caram, quin testimoni! T’agraeixo molt que ho expliquis, sembles confirmar les meves impressions de com funcionen les coses en aquests barris. Si he de ser franc, no he viscut mai en un barri d’aquest tipus, però la gent que conec que voten aquest partit (només dos coneguts) tenen el perfil que descrius. El més curiós del cas és que de vegades no cal fugir d’un barri com vas fer tu per tenir la ment més oberta. La persona per la qual conec un dels votants és una amiga que ha votat les CUP en aquestes eleccions. El seu germà és el que ha votat PxC, i coneixent-la a ella, em sembla totalment inversemblant. La família és d’origen andalús, però tampoc no tenen aquestes idees, i el fill petit els ha sortit així. Em sembla un tema espinós destacar-ho, però ella té estudis superiors i s’ha guanyat bé la vida, tot i que ara està a l’atur, però no en culpa els immigrants. El germà no té estudis i fa feines com les que tu dius, i aquí és on troba la competència. No direm que els estudis ho són tot en aquesta vida, la persona hi fa molt, però sí que ajuden a prosperar una mica, i potser a tenir la ment més oberta. Aquesta és la impressió que m’emporto, que pot ser totalment errònia, insisteixo.
  I respecte al darrer comentari que fas, això de la immigració és molt relatiu, els que ja viuen aquí no se senten immigrants, només quan els toca defensar la unitat d’Espanya, i en canvi veuen amb molt mals ulls els nouvinguts d’avui en dia. Potser si d’aquí a 50 anys patim una onada migratòria de Centre Amèrica, els magribins i pakistanesos establerts aquí els agafaran mania.

  Mireia, el testimoni d’en Jordi és important, però el teu comentari també és molt encertat. No dic que les polítiques d’educació siguin bones, que no ho són, però les subvencions es donen als menys afavorits, i els menys afavorits són els immigrants. Que s’hauria de regularitzar una mica això? Sí, ben cert, no pot ser tampoc que gent d’aquí no pugui accedir a places de guarderia o a subvencions que també necessiten, s’ha de valorar la situació de cadascú, no només donar-ho als que estan pitjor, perquè els altres tampoc estan bé. Potser és una situació de difícil resoldre, però no es pot permetre que es generi una situació de rebuig per aquest fet. I que un partit que s’ha creat per odi i xenofòbia aprofiti aquesta circumstància per guanyar vots em sembla com a poc denunciable. Segurament part dels votants pensen que amb aquest partit ells rebran el que ara reben els immigrants (sense esforçar-se més del que fan ara, és clar), però el que estan votant és algú que els vol veure fora, sense més, per racisme i odi. Segurament part d’aquesta gent treballa amb molts immigrants, i si les polítiques no estiguessin tan mal fetes, no tindrien problemes amb ells.

  Elfreelang, mira, justament he contestat això en una resposta anterior. Doble raser, utilitzar lleis injustes a conveniència. Però no he sentit ningú demanar-ho, ningú amb veu i vot entre els que manen. Sembla que ja els està bé que hi hagi aquesta divergència de criteris, il•legalitzar el que et fa la murga, i girar la vista d’allò que ja et sembla bé. Una de tantes, i són moltes ja, de les mostres de poca credibilitat del govern espanyol, en especial quan el lidera el PP. Res nou sota el sol.

  ResponSuprimeix

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.