divendres, 23 de novembre de 2007

Canvi climàtic?

Estic llegint un llibre que tira per terra moltes de les idees que tenim sobre el medi ambient, i les desgràcies que ataquen el nostre planeta. Es tracta de Estat de Por del Michael Crichton. Aquest home sempre m'ha agradat perquè es documenta moltíssim abans d'escriure res, i és molt normal que al final de qualsevol dels seus llibres hi hagi una llista de referències en les que basa les seves argumentacions. No només m'agrada per això, és clar, si no em dedicaria només a llegir articles científics; la seva manera d'escriure m'enganxa, i a més, em deixa la sensació d'aprendre sempre coses noves.

No m'agrada comentar els llibres abans d'haver-los acabat, però aquest cop no me'n puc estar. De fet, això no és tampoc un comentari sobre el llibre, sinó sobre la temàtica que tracta. Actualment hi ha molta gent preocupada pel canvi climàtic i l'escalfament global, conceptes que es poden sentir a qualsevol telenotícies o llegir en qualsevol diari. Doncs bé, el llibre sembla un manual sobre les creences populars al voltant d'aquests fenòmens, i l'explicació real dels fets, que en tots els casos que cita el llibre, que no són pocs, és totalment contraposada al que creiem. La idea que sembla que vol mostrar l'autor és que els éssers humans no podem fer cap efecte sobre el clima a gran escala, i que sembla que és la mateixa natura i el planeta qui autoregulen els seus períodes freds i calents o els fluxes de matèria i energia.

Aquesta idea et deixa una mica xocat, perquè sempre ens culpem i ens declarem responsables de maltractar la Terra, i evidentment, no dic que no ho fem, però segurament el nostre impacte és molt més petit del que pensem, com sempre, l'ésser humà donant-se-les d'una cosa que no és. Això ens porta a pensar que som molt insignificants. Per què doncs, amb totes les dades que exposa el llibre, encara hi ha gent que s'entesta a dir-nos que ens estem carregant el planeta? Entrem en un altre tema molt més complex, que no és altre que el de la manipulació de la informació, el mantenir sempre la població amb l'ai al cor, en definitiva, la imposició de la por.

Tenir la població atemorida, ja sigui amb el terrorisme, ja sigui amb els transgènics, amb els medicaments o amb el canvi climàtic, és una estratègia que sempre ha funcionat i sempre funcionarà. Quan tenim por, som més fàcils de controlar, som més depenents i vulnerables. I això hi ha gent a qui va molt bé. Ens creiem tot el que diuen per la tele, i ja sabem que això no ens porta enlloc. I si ens menteixen a petita escala, que ens fa pensar que no hi hagi altres grans enganys, enganys que es mantenen a nivell mundial, però que no deixen de ser això, simples peces de la manipulació de la gent? Vivim enganyats? S'ha fet realitat la idea del Gran Germà exposada a 1984? Sabeu, cada vegada penso més que sí. El tema dóna per molt, i tampoc no em vull extendre massa, però suposo que podria...

Per cert, el llibre és totalment recomanable (1984 de l'Orwell també), però potser s'us farà una mica pesat si no us agrada que us atabalin amb massa dades.

9 comentaris:

 1. Ui, quantes coses... no he llegit el llibre però crec que deu tenir part de raó. Jo penso que sí que tenim part de culpa del que està passant amb el clima, però només "part"... el tot se'ns escapa i pensar que en sóm els únics i últims reponsables és creure's, una vegada més, el centre de l'univers... i això és molt pretenciós.
  El tema de la por és un recurs que la humanitat ha utlitzant infinitat de vegades i que em temo que continuarà fent servir... perquè sóm éssers vulnerables, per això necessitem creure que sóm els amos de la Terra i de tot allò que ens envolta... perquè en el fons sabem que no sóm res i que el nostre pas per aquest món és totalment ínfim comparat amb la Vida.
  Crec que aquest post dóna molt de sí per parlar de temes ben interessants, dignes de generar un bon debat... i segur que serà així (com sempre) però sóc la primera a comentar i no puc contrarestar opinions... i a més, és tard i començo a tenir son... i això es nota en l'agilitat de les meves neurones!
  Bona nit XeXu!!!!

  ResponElimina
 2. Aquest és el llibre que deies llavors.... M'interessaria llegir-me'l, voldria saber més dades, perquè pel poc que sé, crec en l'home com a principal causant del canvi.
  Sobre la por, és veritat que des de sempre i en qualsevol aspecte ha estat utilitzada per dominar les masses. I com es dominen? Fent que creguin el que tu vols manipulant la informació.
  Del que sí que som culpables sense cap dubte és de l'extinció de moltes espècies i subespècies d'animals. I això és molt trist...

  ResponElimina
 3. Saps? jo sempre he pensat que el canvi climàtic hi és perquè toca, a la terra tot es mou per cicles i toca començar-ne un altre, nosaltres els humans potser només hem fet que passi més ràpid, o millor dit més aviat del que realment tocaria.
  Sobre el Big Brother... si és que volen que mengen allbran "hasta" per saber quan caguem i també tenir-ho controlat! i no, no sóc paranoica i sí, demano disculpes pel vocabulari, la finura a vegades se me'n va si és que n'he tingut mai :P
  Ens controlen per tot i amb tot i ens enganyen per tot i amb tot. I ens deixem controlar i ens deixem enganyar. Són les regles d'aquest joc estúpid de l'evolució cap enrere que estem fent.

  Ui... em sembla que serà millor que me'n vaig a dormir i em tapi ben tapadeta.

  Nanit, maco. Un petó!

  ResponElimina
 4. La veritat és que és un llibre que xoca; no te l'esperes i et fa pensar que potser sí, que no és tot culpa nostre. 1984, aquest sí que fa por!!! i cada vegada s'acosta més al que passa.
  M'ha passat um meme ( que és el meu primer) i t'he l'he passat, si et ve de gust..

  ResponElimina
 5. Jo fa temps que penso que tot això passa perquè té que passar. Potser si que hi tenim alguna responsabilitat o potser em accelerat minimament el procés, però no crec que n'hi hagi per tant.
  La por provoca la manipulació, i la manipulació provoca que aquests manipuladors facin el que volen amb nosaltres i ens facin creure el que ells creuen que hem de creure.

  Salut!

  ResponElimina
 6. A mi personalment xexu t'he de dir que m'emprenya força tot això del canvi climàtic. NO és que no ho vegi una questio preocupant, però com sempre això ara és com una mena de moda, i demà vindra algu i dira, ara hem d'estar preocupats d'aixo altra i au ! tot el ramat dovelles cap a mirar un altre cantó, en fi, l història de sempre...

  ResponElimina
 7. Un tema molt complex, i que és podria debatir durant hores i hores. De canvis climàtics n'hi ha hagut sempre, i ara ens ho venen com si tot fos culpa nostra, jo no crec pas que sigui així. La por és una arma molt potent per a poder moure masses i fer de nosaltres el que els doni la gana.
  Un llibre molt interessant, me l'apunto que me'l llegiré.

  ResponElimina
 8. Hola a tots i moltes gràcies pels vostres comentaris, que com sempre enriqueixen molt aquest blog. Crec que tots arribem a unes conclusions semblants, però vaig a intentar contestar-vos a tots per separat, com m'agrada fer.

  iruNa, normal que ens en responsabilitzem en part de tots els canvis, però que fer-nos culpables totals és una mesura per tenir-nos espantats, també sembla molt evident. I això de que som els amos de la terra... ja pots comptar, segueixo tenint la impressió de que som insignificants.

  Terra, el teu comentari fa gràcia perquè justament és la creença que ensenya el llibre que té la gent que pressumptament en sap, però que li tiren per terra amb un munt de dades objectives i publicades en estudis científics. Te'l recomano, moltes idees et canviaran. Però el que si que et puc dir, sense llegir el llibre, és que això de provocar extincions d'espècies és molt relatiu, no crec que tinguem efecte sobre un pecentage molt gran de les espècies que desapareixen i apareixen cada any, i la majoria d'aquestes, son de les que la gent no considera ni animals, però que en realitat són molt més importants que les espècies grans susceptibles de veure's afectades per nosaltres.

  Elur, aquí es parla com a cadascú li surti de dins, i com tu, jo també em cagaria en la gent que ens controla i ens fa anar a tots pel mateix camí com a ovelletes. Ens tenen molt més controlats del que sembla, però és d'una manera encoberta amb la que traguem sense preguntar ni preocupar-nos. El problema és que pot evolucionar cap a pitjor. Molt assenyat també el teu comentari sobre el canvi climàtic, això diu el llibre, que els canvis es van succeïnt al llarg de la història, i que l'home no sempre hi ha tingut res a veure.

  Mireia, realment el llibre no deixa indiferent, encara que suposo que no agradarà a tothom per la gran quantitat de dades que dóna. I el 1984 no deixa de ser una exageració del que pot estar passant actualment de manera encoberta.

  Yourwinterwish, penso que és la primera vegada que veig un comentari teu, sigues molt benvinguda a casa meva, i gràcies per la visita. Ja he anat dient que no ens podem treure tota la responsibilitat, però que com diu el llibre, segurament ens n'atribuim massa, i això es fa servir com a mesura de por i de pressió, perquè nosaltres mateixos no tenim mitjans per comprobar el que ens diuen, i ens hem de creure els mitjans.

  Si, si ^eMMa^, justament d'això es tracta. És com si els manipuladors haguessin trobat un filó amb això del canvi climàtic i l'exploten ara que la gent encara s'ho creu, encara que surtin dades que demostrin el contrari, sempre ha passat. Ens manipulen de totes les maneres possibles. Què serà el següent? No ho vull ni pensar.

  Boira, és ben cert que de canvis climàtics sempre n'hi ha hagut, i no hi hem tingut res a veure. A la darrera glaciació no hi havia éssers humans, però en cara ens en voldran donar les culpes. A més, el llibre diu que una pujada de temperatura com demostra la tendència dels darrers anys serà molt bona per la majoria de països del món. Parlem de dècimes de grau, és clar, si féssim pujar la temperatura a més ritme potser si que ens hauríem de començar a preocupar i pensar què enstem fent.

  ResponElimina
 9. Me'l llegiré perquè jo estic convençuda d'això que dius. La Terra va a la seva bola i alseu ritme i d'etapes frede s i calentes n'hi ha hagut molt abans que l'home existís. Segur que m'agradarà.

  ResponElimina

Gràcies per deixar la vostra opinió. Si us enrotlleu, no demaneu disculpes, més rotllos explico jo, i vosaltres no us queixeu.